menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 10, 2010
8 maart

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Generaal McChrystal krijgt meer gezag over de troepen in Afghanistan
 
De Amerikaanse commandant in Afghanistan, generaal Stanley McChrystal, heeft zijn gezag vandaag dramatisch kunnen uitbreiden. De commandant van CENTCOM, generaal David Petraeus, heeft aangekondigd dat hij McChrystal het volledige operationele bevel heeft gegeven over ?alle Amerikaanse troepen [in Afghanistan], op een handjevol na.?
 
Generaal Petraeus zei niet wie er bij dit handjevol hoorden. Tot nu toe had hij zelf het volledige bevel over alle special forces en het bewakingspersoneel in de Afghaanse gevangenissen [die dus niet onder McChrystal vielen].
 
McChrystals gebrek aan controle over de special forces kwam afgelopen maand opnieuw onder de aandacht toen deze een luchtaanval tegen busjes met burgers [in Uruzgan] aanvroegen, hetgeen resulteerde in 27 burgerdoden en tientallen gewonden. McChrystal, die hoog had opgegeven over het beperken van burgerslachtoffers bij de luchtaanvallen, moest zijn verontschuldigingen aanbieden, maar had niets te vertellen over de militairen die ervoor verantwoordelijk waren. Petraeus wilde nu alleen zeggen dat de reorganisatie McChrystal bevoegdheden gaf ?die ik zelf graag gehad zou willen hebben?, toen hij commandant was in Irak.
 
De NAVO gaat ook een nieuw door de Amerikanen geleid commando opzetten in zuid-Afghanistan, als onderdeel van het komende offensief tegen de stad Kandahar. Woordvoerders zeggen, dat de verovering van deze stad het belangrijkste onderdeel van de NAVO-strategie in 2010 is.
 
Antiwar.com, 4 maart 2010
 

 
VS weten niet wie er achter de aanvallen in Irak zit
 
Amerikaanse bevelhebbers in Irak zeggen dat ze laatste maanden te maken krijgen met een nieuw verschijnsel: Sunnitische opstandelingen die verbonden zouden zijn met al-Qaida, werken samen met Sji?itische milities om effectievere aanvallen tegen de Iraakse en Amerikaanse strijdkrachten te coördineren. In het verleden zijn deze twee groeperingen juist felle vijanden van elkaar geweest. ?Op dit moment verenigen AQI (al-Qaida in Irak) en Sji?itische speciale groepen zich tegen een gemeenschappelijke vijand, de Iraakse veiligheidstroepen,? zegt kapitein Evan Davies, de commandant van de laatste Amerikaanse gevechtscompagnie binnen de stadsgrenzen van Bagdad. ?Dit is iets wat we nog niet eerder hebben meegemaakt.?
 
De Amerikaanse commandanten hopen dat dit wanhoopspogingen van de opstandige groepen in hun doodsstrijd zijn. Maar als Sunnitische en Sji?itische groepen op grotere schaal gaan samenwerken, kan dat de restanten van de opstand nieuwe kracht geven.
 
De taak voor de Amerikanen wordt ingewikkelder naarmate de terugtocht van de VS na de Iraakse verkiezingen zal versnellen. In de provincies Bagdad en Anbar zijn volgens brigadegeneraal Kevin Mangum, de plaatsvervangende commandant ter plekke, nu nog 20.000 Amerikaanse troepen terwijl dat er in januari 2009 nog 51.000 waren.
 
The Wall Street Journal, 2 maart 2010
 

Onvertaalde berichten:

Debat over militaire actie tegen Iran wint aan intensiteit
Terwijl de voortdurende Amerikaanse militaire "surge" in Afghanistan de krantenkoppen blijft domineren, komt het kernenergieprogramma van Iran - en hoe daarmee om te gaan - in snel tempo naar voren als het grootste probleem van het Amerikaanse buitenlands beleid van dit jaar.
Inter Press Service (Int.), 3 maart 2010
 
Terugkrabbelen over terugtrekking uit Irak?
Vorige week lekten Obama's onbestuurbare militaire hoge pieten opnieuw een verklaring naar de pers die tegen het standpunt van de president inging. Ditmaal kwam de verklaring van de hoogste Amerikaanse bevelhebber in Irak, die officieel verzocht om een hele brigade gevechtstroepen in het noorden van het land te handhaven ná de deadline van augustus 2010.
Foreign Policy in Focus (VS), 3 maart 2010
 
Terwijl rol in Afghanistan afneemt, nemen twijfels over toekomst NAVO toe
Washington had al moeite om de Europese lidstaten van de NAVO over te halen om zich militair sterk te maken in de jaren toen het bondgenootschap als doel had om hen te beschermen tegen een Sovjet-invasie. Nu de NAVO een echte oorlog voert tegen een verzameling opstandelingen ver van huis in Afghanistan blijkt het nóg lastiger te zijn om de Europeanen zover te krijgen dat ze geld en manschappen ophoesten - iets dat het voortbestaan van de NAVO zelf in gevaar brengt.
Time (VS), 2 maart 2010
 
Dreigende sancties treffen mogelijk grote oliebedrijven
Vorige maand zei de Iraanse ambassadeur in India dat zijn land nog steeds benzine importeert van een particuliere Indiase olieraffinaderij. Dit terwijl het bewuste bedrijf vorig jaar nog beloofd had - uit angst voor Amerikaanse sancties - om de benzine-exporten naar Iran te staken.
Inter Press Service (Int.), 28 februari 2010
 
Pakistan trotseert VS door Baradar zelf gevangen te blijven houden
De weigering van de Pakistaanse inlichtingendienst om Talibanleider Mullah Abdul Ghani Baradar en zes andere topfiguren van de Taliban over te dragen aan de Amerikanen of aan de Afghaanse regering betekent een ernstige tegenslag voor de hoop die de regering-Obama had op Pakistaanse medewerking om de Taliban te verzwakken.
Inter Press Service (Int.), 28 februari 2010
 
Onwelkome terugkeer van krijgsheren Afghanistan
De schurkengalerij van krijgsheren en oorlogsmisdadigers bij wie de regering-Karzai en zijn Westerse beschermheren in het gevlij proberen te komen laat zien hoe hopeloos het dilemma Afghanistan is geworden, en hoe verraderlijk de weg naar vrede en stabiliteit die nog voor ons ligt.
The Australian (Aus.), 27 februari 2010
 
Ambtenaren breken zich hoofd over miljoenen dollars die uit Afghanistan naar Dubai worden gevlogen
Een stortvloed aan bankbiljetten wordt Afghanistan uitgevlogen - vaak in het volle zicht van douanebeambten op de luchthaven van Kabul - als deel van een geld-uitstroom die Amerikaanse functionarissen voor een raadsel stelt en zorgen baart over de oorsprong van het geld.
The Washington Post (VS), 25 februari 2010
 
Taliban bespeurt zwakheid in NAVO
Op 20 februari publiceerde het Britse dagblad The Times een groot artikel met als titel: "Taliban in defensief na reeks tegenslagen". Het artikel bevatte echter meer vrome wensen dan feiten.
Kabul Press (Afg.), 25 februari 2010
 
Zonsopgang of -ondergang voor Irak?
Operatie Nieuwe Dageraad is de naam die de Amerikaanse strijdkrachten hun operaties gaan geven als de Amerikaanse militaire operaties in dat land dit jaar september eindigen. Maar het zou heel goed bekend kunnen worden als "Obama's Andere Oorlog".
Foreign Policy in Focus (VS), 25 februari 2010
 
Bondgenoten VS in Europa beginnen terug te trekken
Op vrijdag 19 februari maakten de regeringen van vijf NAVO-landen bekend dat ze willen dat Amerikaanse kernwapens van hun grondgebied verwijderd worden. Dit waren de drie Benelux-landen, samen met Duitsland en Noorwegen. Naar verluidt zal het vijftal vragen dat de regeringen van alle Europese NAVO-landen hun standpunt zullen onderschrijven tijdens een vergadering in New York in mei.
William Pfaff in Antiwar.com (VS), 24 februari 2010
 
Iran aanvallen?
Washington Post-columnist Anne Applebaum, niet echt een Iran-expert, gebruikte haar ruimte in de krant van 23 februari om president Obama te waarschuwen dat hij zich maar beter kan voorbereiden op een Israëlische aanval op Iran.
The Nation (VS), 23 februari 2010
 
Vijf vragen aan de Afghaanse "surge"
De campagne tegen de stad Marjah, het pièce de milieu van de nieuwe Amerikaanse anti-opstandstrategie in Afghanistan, is meer dan een week oud. Tijd voor een eerste beoordeling van dit nieuwe, zichtbare offensief van de Amerikaanse strijdkrachten in de gewelddadige provincie Helmand.
Juan Cole in Informed Coment (VS), 22 februari 2010
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |