menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 26, 2011
27 juni

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Obama laat deur open voor langdurige militaire inzet in Afghanistan
 
De toespraak van president Barack Obama waarin hij aankondigde dat hij de 33.000 manschappen van de surge zal terugtrekken tegen "de zomer van 2012" betekent feitelijk dat hij voorrang geeft aan de belangen van het Pentagon boven zorgen van belangrijke leden van zijn regering over de impact van de kosten van de oorlog op binnenlandse sociaal-economische noden. En in een deel van zijn toespraak dat geïnterpreteerd moet worden in het licht van zijn recente beleidsbeslissingen over Irak blijkt Obama de wensen te steunen van minister van Defensie Robert Gates en generaal David Petraeus, om een aanzienlijk aantal gevechtstroepen in Afghanistan te handhaven na de publiekelijk aangekondigde "overgang" in 2014.
 
"Na de eerste troepenvermindering zullen onze troepen teruggetrokken worden in een gestaag tempo terwijl Afghaanse veiligheidstroepen de situatie over zullen nemen", zo zei Obama. "Onze missie zal veranderen van gevechtsmissie naar ondersteuning. Tegen 2014 zal deze overgang compleet zijn en zullen de Afghanen verantwoordelijk zijn voor hun eigen veiligheid." Deze taal vormt een parallel met de taal die gebruikt werd met betrekking tot de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Irak. Eén van de belangrijkste kenmerken van het Iraakse model is dat Obama tot op heden gevechtstroepen in Irak handhaaft met het etiket "niet-gevechtstroepen", ondanks zijn belofte in februari 2009 dat deze zouden worden teruggetrokken. Amerikaanse troepen voeren nog steeds éénzijdige gevechtspatrouilles uit in Irak, en minister Gates zet nog steeds de Iraakse premier Nouri al-Maliki onder druk met verzoeken om Amerikaanse gevechtstroepen in het land te houden tot na de deadline voor terugtrekking die in het akkoord van november 2008 staat. De taal van Obama's toespraak heeft aldus de fundamenten gelegd voor een handhaving van gevechtstroepen in Afghanistan zelfs nadat verklaard wordt dat alle gevechtstroepen teruggetrokken zijn.
 
De "binnenlandse" factie, geleid door vice-president Joe Biden, had gehoopt dat Obama alle 30.000 troepen teruggetrokken zou hebben tegen het einde van dit jaar en door zou gaan om volgend jaar nog aanzienlijk meer troepen terug te trekken - vooral omdat de Verenigde Staten de kosten van een voortgezette militaire aanwezigheid niet kunnen opbrengen. Biden en anderen hebben betoogd dat het bekostigen van de aantallen troepen die Petraeus en Gates in Afghanistan willen houden verdere draconische bezuinigingen betekenen op binnenlandse programma's, zelfs nu de oorlog duidelijk de steun van het publiek heeft verloren.
 
Gareth Porter in Inter Press Service (Int.), 23 juni 2011
 

 
Witte Huis onderzoekt drie opties voor terugtocht uit Afghanistan
 
Drie scenario’s zijn door het Witte Huis onderzocht ter voorbereiding van de toespraak van president Obama vanavond. Momenteel zijn er rond de 100.000 Amerikaanse militairen in Afghanistan.
 
Kleine terugtocht
Dit heeft de voorkeur van het Pentagon. Tot en met 2014 zou een robuuste troepenmacht van zeker 60.000 militairen worden gehandhaafd. Op korte termijn zouden de 30.000 extra gevechtstroepen die in 2009 gestuurd werden (de zogenaamde surge) ook in Afghanistan blijven. Tot eind 2011 zouden na het einde van het vechtseizoen hoogstens tussen de 5000 en 10.000 troepen worden teruggetrokken en dan nog voornamelijk logistieke en ondersteunende specialisten van de grootste bases. Wellicht zou eind 2012 opnieuw een troepenreductie van tussen de 10.000 en 20.000 kunnen plaatsvinden, aldus de legerleiding.
 
Middelgrote terugtocht
Dit zou de Amerikaanse doelstellingen in Afghanistan beperken tot bijstand voor de Afghaanse veiligheidstroepen en het uitschakelen van terroristische leiders. Met uitzondering van het laatste zouden de Amerikaanse gevechtsacties in 2014 worden beëindigd. Het zou betekenen dat eind 2011 20.000 troepen worden teruggetrokken, eind 2012 weer 40.000 en rond 2014 een reductie tot ongeveer 30.000 militairen. Dit scenario heet: een door de Afghanen geleide contraguerrilla.
 
Grote terugtocht
Dit is het contraterroristische scenario dat de voorkeur heeft van vicepresident Biden. Bijna alle troepen zouden worden teruggetrokken en de strijd zou alleen worden voortgezet met special forces en paramilitairen van de CIA. Dit is ongeveer de manier waarop de VS het in Jemen aanpakken. Eind 2011 zouden volgens dit scenario de helft van de nu aanwezige 100.000 Amerikaanse troepen worden teruggetrokken, eind 2012 weer 30.000 zodat er uiteindelijk 20.000 zouden overblijven in 2013. Zo’n strategie zou de kosten van de oorlog enorm beperken wat Congresleden goed zou uitkomen met het oog op de verkiezingen van 2012.
 
Maar volgens sommige experts zou de vraag niet moeten zijn wat het goede aantal troepen in Afghanistan is, maar of de aanpak sowieso wel werkt en hoe lang hij is vol te houden.
 
Christian Science Monitor, 21 juni 2011
 

Onvertaalde berichten:

Het wensenlijstje van de Taliban
Obama's aankondiging van een beperkte terugtrekking uit Afghanistan betekent weinig tenzij het vergezeld gaat van een duidelijke uitspraak dat hij van plan is om over een einde aan het conflict te onderhandelen, net als Lyndon Johnson uiteindelijk beloofde tijdens de Vietnam-oorlog.
The Guardian (GB), 20 juni 2011
 
Rivaliteit tussen VS en Saudi-Arabië verergert
De jacht op meer invloed omvat een partijtje touwtrekken om Jordanië, wat maar één voorbeeld is van de strijd tussen de ooit zo nauwe bondgenoten, verdeeld vanwege de democratische opstanden die door de regio razen.
Los Angeles Times (VS), 19 juni 2011
 
Leugens, grote leugens, en berichten over gruwelen op het slagveld
Regeringen zijn echt niet waarheidsgetrouwer geworden in de twintig jaar tussen de oorlog in Irak in 1991 en die in Libië in 2011. Het verhaal dat nu de kwade aard van Moammar Khadaffi het meest zou moeten aantonen is de aantijging dat hij zijn troepen bevel heeft gegeven om vrouwen te verkrachten die tegen hem zijn, en de verstrekking van Viagra-achtige medicijnen om de soldaten hierin te stimuleren.
Patrick Cockburn in The Independent (GB), 19 juni 2011
 
Spat Iran uit elkaar?
Er is een strijd gaande tussen Ahmadinejad en de geestelijken rond Khamenei, die uitgevochten wordt met argumenten over duistere religieuze kwesties maar in feite de strijd is om politieke en economische macht.
CounterPunch (VS), 17-19 juni 2011
 
Italië tekent immigratie-akkoord met Libische rebellen
Op 17 juni tekende Italië een overeenkomst met Libische rebellen, bedoeld om een halt toe te roepen aan de stroom van migranten die de onrust in het land ontvluchten. Dit heeft bij de vluchtelingenorganisatie van de VN geleid tot bezorgdheid dat mensen die asiel zoeken geen behoorlijke bescherming zullen krijgen.
Associated Press (VS), 17 juni 2011
 
Clans en stammen smeden nieuwe eenheid in Yemen
De demonstratieve sit-ins die de belangrijkste steden in Yemen bezetten hebben Yemenieten samengebracht op opmerkelijke nieuwe manieren. Ze stichten provisorische gemeenschappen waarin de oude grenzen tussen stammen, regio's, clans én die tussen mannen en vrouwen afbrokkelen.
The New York Times (VS), 16 juni 2011
 
Telegrammen uit Kabul
Sherard Cowper-Coles, voormalig Guardian-correspondent in Kabul, heeft het tot dusver beste relaas geschreven over de zoveelste verprutste missie van het Westen.
The Guardian (GB), 16 juni 2011
 
Verdwenen Iraakse miljarden "waarschijnlijk gestolen"
Deze maand sluiten het Pentagon en de Iraakse regering eindelijk de boeken van het programma dat moest zorgen voor wederopbouw in het Irak van na de oorlog. Maar ondanks jaren van onderzoek kunnen Amerikaanse defensie-functionarissen nog steeds niet zeggen wat er gebeurd is met ruim zes en een half miljard dollar aan contanten.
Sidney Morning Herald (Aus.), 14 juni 2011
 
Werkloosheid Gaza op 45% na vijf jaar blokkade
Een rapport van VN-hulporganisatie UNRWA uit kritiek op Israël voor "een door mensen gemaakt beleid dat met opzet zoveel mensen tot armoede veroordeelt."
The Guardian (GB), 14 juni 2011
 
Het magisch realisme van slachtoffertellingen
De Amerikaanse regering, en een gedwee meewerkende mainstream-pers, zorgen ervoor dat het publiek onwetend blijft over burgerslachtoffers.
Al-Jazeera (Qatar), 14 juni 2011
 
Hoe nieuw is het 'nieuwe' buitenlands beleid van Egypte?
In de maanden sinds het aftreden van de Egyptische president Hosni Mubarak hebben zijn opvolgers sigalen uitgezonden die wijzen op een verschuiving in buitenlands beleid door de hand te reiken aan vroegere tegenstanders. Velen interpreteren dit als duidelijke aanwijzingen dat Egypte een diplomatie wil die niet ondergeschikt is aan Amerikaanse belangen. Maar Mubarak heeft nooit helemaal gepast binnen het beeld dat kwade tongen van hem schetsen als knechtje van Amerika.
Truthout (VS), 12 juni 2011
 
Bijna negentig procent van gevangen 'Taliban' waren burgers
In augustus 2010 gaf generaal David Petraeus cijfers vrij naar de media waarmee hij spectaculair succes claimde voor overvallen door speciale eenheden. Maar het blijkt dat meer dan 80 procent van de zogenaamde gevangen Talibanstrijders een paar dagen na hun gevangenneming alweer werden vrijgelaten, omdat men ontdekte dat ze onschuldige burgers waren.
Gareth Porter in Inter Press Service (Int.), 12 juni 2011
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |