menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over het Midden-Oosten
 
week 44, 2011
31 oktober

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
De NAVO-interventie blijft verkeerd
 
De aanleiding van het militaire ingrijpen in de Libische burger- en stammenoorlog waren berichten dat de luchtmacht van Khadaffi vreedzame demonstranten had aangevallen. Wat daarvan klopte was onduidelijk. Noch het algemeen secretariaat van de VN in New York, noch het Pentagon in Washington noch één van de westerse ambassades in Tripoli, noch welke onafhankelijke bron dan ook kon de angstaanjagende meldingen bevestigen.
 
Op dat moment bevond Benghazi, in grootte de tweede stad van het land, zich al in de handen van de opstandelingen. De stad was hen niet door vreedzame demonstraties in de schoot gevallen.
 
Hierover bestaat in het volkenrecht een opvatting. De verdediging tegen de gewelddadige omverwerping van een staat valt niet onder de feitelijke kenmerken die aanwezig moeten zijn om het vergrijp van misdaden tegen de menselijkheid op te leveren en is ook geen oorlogsmisdaad. Volgens het statuut van het internationale gerechtshof behoort tot de strafbare delicten "niet de verantwoordelijkheid van een regering om de openbare orde in een staat in stand te houden of te herstellen of de eenheid en territoriale integriteit van een staat met rechtmatige middelen te verdedigen."
 
Maar welke middelen zijn rechtmatig en welke niet? Als onrechtmatig gelden maatregelen die in oorlogs- of oorlogachtige omstandigheden mensen die geen deel hebben aan de bewapende conflicten meer dan onvermijdelijk is treffen. Van dit begrip ging de Veiligheidsraad in maart uit bij het opstellen van de tweede Libië-resolutie.
 
Er was al een wapenembargo. Nu ging er ook een vliegverbod in het Libische luchtruim gelden, gekombineerd met de algemene machtiging om "alle noodzakelijke maatregelen te treffen om door de aanvallen bedreigde burgers en de door de burgerbevolking bewoonde gebieden te beschermen".
 
Het humanitaire motief was de ene drijfveer van de interventie, het strategische belang de andere. Ze hielden elkaar niet in evenwicht. Verbazingwekkend openhartig verklaarden de verantwoordelijken in de westerse hoofdsteden onmiddellijk na de uitbreiding van de oorlog hoe lang de luchtaanvallen zouden doorgaan: tot aan de val van de Libische machthebber en de politieke verandering van het regime in Tripoli. Daar waren de operationele plannen op gericht.
 
Bij elke inname van een stad door de opstandelingen hebben gevechtsvliegtuigen van de NAVO de weg vrij geschoten. Al leek de VN-resolutie met de grote speelruimte voor uitleg ook op een blanco volmacht - bescherming van burgers en luchtsteun voor oprukkende troepen zijn niet hetzelfde.
 
(c) Contrapress media GmbH
 
Reinhard Mutz (voormalig directeur Instituut voor Vredesonderzoek, Universiteit Hamburg) in Die Tageszeitung, 25 oktober 2011.
 

Onvertaalde berichten:

Als de Libische oorlog levens moest redden, was het een groot fiasco
De Navo beweerde dat het burgers in Libië zou beschermen, maar zorgde juist voor veel meer doden. Een waarschuwing aan de Arabische wereld en Afrika.
The Guardian (GB), 26 oktober 2011
 
Bijna 20.000 ontvluchten geweld in Khyber-regio
Tenminste 18.000 mensen zijn op de vlucht in het Pakistaanse stamgebied Khyber, uit angst voor een nieuwe uitbarsting van gewelddadige strijd tussen het Pakistaanse leger en militanten.
Daily Times (Pak.), 26 oktober 2011
 
VN-telling telde meeste Afghaanse burgerdoden in nachtelijke invallen niet mee
Een in juli verschenen rapport van de Verenigde Naties dat beweerde dat niet meer dan dertig burgers de dood vonden in invallen in Afghanistan in de eerste helft van dit jaar besloeg maar een heel klein deel van alle nachtelijke invallen waarin burgers gedood werden.
Inter Press Service (Int.), 25 oktober 2011
 
De man die teveel wist
Libiërs vieren weliswaar de dood van Muammar al-Khadaffi, maar geloof maar dat Westerse regeringen zelf ook een zucht van verlichting slaken.
Foreign Policy (VS), 24 oktober 2011
 
De wapenstromen naar het Midden-Oosten
De Verenigde Staten, Europa en Rusland hebben tanks, geweren en traangas verkocht aan Arabische regimes in de vijf jaar vóór de Arabische Lente.
Al Jazeera (Qatar), 24 oktober 2011
 
Irak-oorlog betekent smadelijke nederlaag voor neoconservatieven
Dankzij de onttroning van Saddam Hussein, de grootste vijand van Iran, is de invloed van Teheran in Irak nu sterker dan die van Amerika.
The Guardian (GB), 23 oktober 2011
 
Irak-oorlog niet voorbij, wat Obama ook zegt
President Obama kondigde op 21 oktober aan dat alle 41.000 Amerikaanse troepen die nu nog in Irak zijn vóór 31 december naar huis komen. "En zo komt een einde aan Amerika's militaire inzet in Irak", zei hij. Geloof hem niet.
Wired (VS), 21 oktober 2011
 
Verenigde Staten moet hulp aan Israël heroverwegen
Terwijl het land de bestedingen aan defensie en buitenlandse hulp kritisch bekijkt is het ook tijd om opnieuw te kijken naar het Amerikaanse regeringsgeld dat naar Israël gaat.
Walter Pincus in The Washington Post (VS), 18 oktober 2011
 
Meer dan helft Afghanen ziet Navo als bezetter
Een volle zestig procent van de Afghanen zijn bang dat het land zal afzakken tot burgeroorlog als de Navo-strijdkrachten vertrekken, maar meer dan de helft ziet het Westerse bondgenootschap als bezetters.
Spiegel Online (BRD), 18 oktober 2011
 
Gilad Shalit en het einde van het Israëlisch-Palestijnse vredesproces
Hoe gedenkwaardig de vrijlating van Gilad Shalit en 477 Palestijnse gevangen (met nog eens 550 binnen twee maanden) ook is, het zal geen doorbraak betekenen.
Time (VS), 17 oktober 2011
 
Guerilla-acties dreigen tegen olievelden Libië
Pro-Khadaffistrijders zouden hun toevlucht kunnen nemen tot guerilla-aanvallen tegen Libische politici, buitenlanders en olie-installaties in het afgelegen Fezzan-district in het zuidwesten als ze daar uit hun laatste bolwerken verdreven worden.
Reuters (GB), 17 oktober 2011
 
Aantal dode Amerikaanse soldaten in Afghaanse oorlog onder Obama twee keer zo
hoog als onder Bush Het weekend van 17 oktober betekende een nieuwe mijlpaal voor de oorlog in Afghanistan: het totaal aantal Amerikaanse soldaten dat in de oorlog de dood vond, is verdubbeld sinds president Obama aan de macht kwam.
Just Foreign Policy (VS), 17 oktober 2011
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2011 |