menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 6, 2012
6 februari

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Blaffende honden bijten
 
Dreigt er echt een oorlog in de Perzische Golf? Een nuchtere blik op de feiten en de moeilijke situatie waarin beide tegenstanders zich bevinden kan – althans op het eerste gezicht – geruststellend werken. Noch de VS, noch Iran hebben objectief belang bij een echte oorlog. De VS hebben in het buurland Irak zojuist de langste en duurste oorlog in hun geschiedenis beëindigd en dit in tegenstelling tot de andersluidende propaganda, ook van de voormalige oorlogstegenstander Obama, zeker niet met een overwinning of succes. In Afghanistan staat de leidende militaire wereldmacht een nog groter ramp dan in Irak te wachten.
 
Beide oorlogen zijn in wezen medeverantwoordelijk voor de zwaarste economische crisis in de VS sinds meer dan 70 jaar. Er is geen enkel teken dat deze crisis overwonnen is. Iran doet (..) nog steeds militair gezien hopeloos onder voor de VS. Een eventuele van de kant van de VS met luchtmacht en marine gevoerde oorlog tegen Iran zou waarschijnlijk tot vergaande verwoesting, ook van de civiele infrastructuur van het land leiden. Dit kan een revolte tegen het regime uitlokken die tot de val ervan kan leiden. De leiding in Teheran weet dit heel goed.
 
Een de-escalatie is echter alleen mogelijk als de VS en het EU-trio Frankrijk, Engeland en Duitsland hun in 2005 afgekondigde ultimatieve eis om volledig te stoppen met uraniumverrijking eindelijk laten vallen en bereid zouden zijn met de leiding in Teheran te onderhandelen.
 
De gevaarlijkste tijd worden de vier maanden na het eventueel van kracht worden van de westerse sancties tegen de Iraanse olie-export begin juli tot aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen begin november. Een klein incident in de Perzische Golf – zoals bijvoorbeeld twee jaar geleden de kortstondige confrontatie tussen twee Iraanse patrouilleboten en een Brits schip binnen de Iraanse territoriale wateren – zou dan de vonk kunnen zijn die de grote brand ontsteekt.
 
Andreas Zumach in Die Tageszeitung, 27 januari 2012
 

 
Voor Obama is onderhandelen de enige weg uit Afghanistan
 
Verschillende fracties van de neo-Taliban bereidden zich er de afgelopen twee jaar op voor om de macht over te nemen. Hun aanvallen op militaire installaties, buitenposten van de inlichtingendienst en helikopters die personeel van de speciale troepen vervoeren zijn een aanwijzing voor de mate waarin ze geïnfiltreerd zijn in de ‘loyale’ Afghaanse netwerken van ISAF. Deze vorm van guerrillaoorlog doet, in tegenstelling tot de ideologie van de strijders, denken aan de verzetsbewegingen van de Tweede Wereldoorlog en de Vietnamese, Chinese en Cubaanse ervaringen, zoals te boek gesteld door Giap, Mao en Che Guevara.
 
Het is dus steeds moeilijker geworden om de aanwezigheid van de NAVO in het land vol te houden. Het lukt de 42 landen die deel uitmaken van de bezettingsmacht niet meer om hun genante marionet in Kaboel mooie dansjes te laten maken. En een snelle verkiezingsshow, georganiseerd door westerse public relations firma’s, in wezen voor de westerse publieke opinie, helpt ook niet veel meer.
 
In wezen zijn beide kanten geconfronteerd met een patsituatie. De opstandelingen kunnen militair niet winnen, maar ze hebben een NAVO-overwinning onmogelijk gemaakt. De VS kunnen deze ‘rechtvaardige oorlog’ alleen winnen door een miljoen of twee Afghanen uit te roeien – maar dat is politiek niet haalbaar. Onderhandelingen zijn de enige mogelijke weg naar een overeenkomst en de terugtocht van de VS uit dit land.
 
Tariq Ali in The Guardian van 20 januari 2012
 

Onvertaalde berichten:

De VN-schijnvertoning over Syrië
De route naar de VN-Veiligheidsraad is er in het geval van Syrië één geweest van intimidatie, omkooppraktijken, ongekende schendingen van procedures bij de Arabische Liga, en dan ook nog manipulatie van de media en aanzienlijke vertekeningen van de werkelijkheid.
Asia Times (Hong Kong), 3 februari 2012
 
Eerder einde aan Amerikaanse gevechtsrol in Afghanistan roept gejuich, spot en verwarring op
De verassende aankondiging van de Amerikaanse minister van Defensie Leon Pannetta dat Amerikaanse troepen zich medio 2013 zullen terugtrekken uit hun gevechtsrol in Afghanistan roept gemengde reacties op en veroorzaakt verwarring. Dit geldt voor zowel critici als voorstanders van de elf jaar oude oorlog.
Jim Lobe in Inter Press Service (Int.), 2 februari 2012
 
Dempsey: VS zal geen Israëlische oorlog tegen Iran voeren
Generaal Martin Dempsey, Commandant der Strijdkrachten in de VS, heeft de Israëlische leiders gezegd dat de Verenigde Staten niet zullen deelnemen aan een Israëlische oorlog tegen Iran als deze zonder instemming van Washington begonnen wordt.
Gareth Porter in Inter Press Sevice (Int.), 1 februari 2012
 
Syrië is gewend aan slingers en pijlen van vriend en vijand
Bashar al-Assad houdt vast aan de macht ondanks de langzame groei van een burgeroorlog. Maar als het regime dit overleeft, wat voor soort land regeert het dan?
Robert Fisk in The Independent (GB), 1 februari 2012
 
Mishandeling Afghaanse vrouwen lang niet alleen door Taliban veroorzaakt
De recente moord op een Afghaanse vrouw omdat ze een dochter gebaard had in plaats van een zoon heeft internationaal aandacht getrokken. Het herinnert ons er ook aan dat mishandeling van vrouwen door de heersende cultuur aanvaardbaar wordt gevonden.
The Christian Science Monitor (VS), 13 januari 2012
 
'Mission Accomplished' in Libië? Niet zo snel.
Terwijl de internationale gemeenschap worstelt met een antwoord op de steeds bloediger machtsstrijd in Syrië zien sommigen Libië als lichtend voorbeeld. Maar de machtsstrijd in Libië is nog lang niet gestreden.
Tony Karon in Time (VS), 30 januari 2012
 
VS voert laffe oorlog met dodelijke drones
Waar technologie het voor machines mogelijk maakt om zelf beslissingen te nemen wordt oorlog bloediger - en minder toerekeningsvatbaar.
George Monbiot in The Guardian (GB), 30 januari 2012
 
Amerikaanse drones in Iraaks luchtruim roepen woede op
Een maand nadat de laatste Amerikaanse troepen Irak verlaten hebben, heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken daar een kleine vloot van verkennings-drones in bedrijf ter bescherming van de Amerikaanse ambassade en consulaten.
The New York Times (VS), 29 januari 2012
 
Saudi-Arabië: het meest onderbelichte conflict van het Midden-Oosten
Sji'itische demonstranten, die al lang geleden beloofde maar nooit uitgevoerde beloften van hervorming eisen, krijgen de volle laag van een strafexpeditie van de Saudische veiligheidstroepen.
The Guardian (GB), 23 januari 2012
 
Europese schoothondjes zetten braaf door richting oorlog met Iran
De krijgsheren van het Westen hebben wéér een stap genomen naar hun al zo lang gewenste oorlog tegen Iran. Op 23 januari volgde de Europese Unie gehoorzaam de dictaten van het baasje in Washington door in te stemmen met een embargo op Iraanse olie.
Empire Burlesque (VS), 23 januari 2012
 
Obama's keuze over Iran
In plaats van te kiezen tussen oorlog of sancties, wat beide een politiek verliezen zou betekenen, zou de Amerikaanse president juist moeten onderhandelen.
MJ Rosenberg in Al-Jazeera (Qatar), 22 januari 2012
 
Nieuwe generatie politieke islamisten komt naar voren
Overal profiteert de Moslim Brotherhood van een democratisering die het zelf niet uitgelokt heeft. Onder deze omstandigheden wordt het spook van van een totalitaire islamitische staat opgeroepen, met instellen van de sharia en een snel einde aan het korte democratische intermezzo. Maar een dergelijke uitkomst is onwaarschijnlijk.
The Washington Post (VS), 21 januari 2012
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |