menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 46, 2012
12 november

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
De verkiezingen zijn voorbij, kunnen we ons nu weer gaan concentreren op de oorlogen?
 
Is er een welwillende verklaring voor het grote zwijgen van links over de oorlogspolitiek van Barack Obama? Weten ze er niets van, zijn ze niet geïnteresseerd of vinden ze het bouwen aan de welvaartsstaat belangrijker dan het ontmantelen van de oorlogsstaat? Misschien denken ze dat hij geen Nobelprijs zou hebben gekregen als hij geen vredesmaker was?
 
Andere interpretaties zijn mogelijk.
 
Toch is het duidelijk dat Barack Obama in 2002 wel bekend werd door zijn oppositie tegen de Irak-oorlog, maar dat hij in zijn verkiezingscampagne al te kennen gaf dat hij geen non-interventionist was.
 
Ondertussen gaat de oorlog in Afghanistan door. Er zijn daar nu meer troepen dan toen Obama aantrad. De president, die tegen het offensief in Irak was, gaf opdracht tot een offensief in Afghanistan. Alle mogelijkheden voor een oplossing die daardoor mogelijk werden gecreëerd, werden door zijn regering verspeeld. De grimmige mijlpalen van Afghanistan (dit jaar de 2000ste dode soldaat aan Amerikaanse kant) trokken veel minder de aandacht dan zulke mijlpalen kregen toen Bush de Irak-oorlog voerde. In 2008 noemde Barack Obama Afghanistan de goede oorlog, maar in 2012 is de operatie in Afghanistan net zo chaotisch en eindeloos als de operatie in Irak op het slechtste moment was.
 
De veelal linkse critici van George W. Bush nagelden hem aan de paal wegens zijn opdracht tot waterboarden, zetten het onderwerp centraal op de politieke agenda in zijn tweede termijn en dwongen zijn aanhangers te beweren dat het niet neerkwam op marteling. De critici van de oorlogen van Barack Obama zijn tot nu toe veel geringer in aantal, zijn verdedigers kijken liever weg dan de praktijken te erkennen of te rechtvaardigen. De hoop mag zijn dat dat in zijn tweede termijn gaat veranderen.
 
Ed Krayevski in Reason, 8 november 2012
 

 
Turkije vraagt NAVO om hulp bij beschermen grondgebied
 
Turkije wil volgens woordvoerders in Ankara de NAVO vragen Patriot-raketten op te stellen om zijn grondgebied te beschermen voor de gevechten in Syrië. Deze zet zou ertoe kunnen leiden dat troepen van het bondgenootschap worden gestationeerd langs de grens van de twee landen.
 
De Turkse plannen, na een aantal incidenten waarbij Syrische artilleriebeschietingen insloegen op Turks gebied, benadrukken de wens van Ankara om na de verkiezingen in de VS het conflict hoger op de internationale agenda te krijgen.
 
Op korte termijn zou het plaatsen van NAVO-wapens zoals Patriot-raketten aan de Syrische grens een teken zijn van de toenemende internationalisering van een conflict dat de buren van Damascus al gedestabiliseerd heeft.
 
Maar omdat de Patriots vooral zijn bedoeld tegen inkomende ballistische raketten en vliegtuigen en niet voor artilleriebeschietingen van dichtbij, is de praktische hulp die ze Turkije kunnen bieden beperkt. De Patriots zouden hoogstens een afschrikkingsmiddel kunnen zijn tegen Syrische raketten voor de korte en middellange afstand in het geval van een escalatie.
 
Financial Times, 7 november 2012
 

Onvertaalde berichten:

Hoe Obama in Iran kan slagen
Nu de verkiezingen achter de rug zijn moet president Obama zijn aandacht snel richten op de belangrijkste problemen in zijn buitenlands beleid, die in de verlamming van de verkiezingstijd in de wacht waren gezet. Op het gebied van Iran moet de president een vliegende start maken.
The Huffington Post (VS), 7 november 2012
 
Beelden van Gaza
Eén enkele nacht in de gevangenis is genoeg om een voorproefje te geven van wat het betekent om onder de totale controle te zijn van een macht van buitenaf. En er is nauwelijks meer dan een dag in Gaza voor nodig om te beseffen hoe met moet zijn om te proberen te overleven in de grootste openlucht-gevangenis ter wereld.
Noam Chomsky in Israeli Occupation Archive (Isr.), 7 november 2012
 
Wapenverkopen aan afpersersbende Golfstaten is corrupte en gevaarlijke dwaasheid
Vroeger of later zullen ze vallen, de Arabische despoten waar de Britse regering wapens aan verkoopt. En dan zullen de staten die hen gesteund hebben de prijs betalen.
The Guardian (GB), 6 november 2012
 
In Syrië zitten kleinstedelijke opstandelingen vast in grote stad Aleppo
De buitenstaanders, die in juli Aleppo binnentrokken, hebben zich in een patstelling gevochten met regeringstroepen. Veel bewoners van de ooit welvarende stad moeten niets hebben van de aanwezigheid van de strijders.
Los Angeles Times (VS), 5 november 2012
 
Het mysterie achter de aanval in Benghazi
Hoe meer je de beveiliging bestudeert van het Amerikaanse consulaat in Benghazi, waar op 11 september dit jaar de Amerikaanse ambassadeur gedood werd met nog drie anderen, hoe smeriger het beeld wordt. Wat gebeurde daar precies?
Antiwar.com (VS), 4 november 2012
 
De Koerdische opening
Iraakse Koerden en Westerse oliebedrijven zjin de regering in Bagdad te slim af.
The Economist (VS), 3 november 2012
 
Algerije haalt lang vijandige Berbers over tot steun om al-Qaida te verdrijven
Terwijl ze in het grootste deel van Algerije verslagen zijn, is al-Qaida in de Maghreb actief gebleven in de bergen van de Kabylie, deels omdat de Berbers daar al lange tijd zeer vijandig staan tegenover de centrale regering. Maar moe geworden van jaren van ontvoeringen hebben de oorspronkelijke bewoners van de regio zich tenslotte gekeerd tegen de al-Qaida-strijders in hun midden.
Associated Press (VS), 2 november 2012
 
Afghanistan: de stank van de nederlaag
De VS hebben geen van hun strategische doelen in Afghanistan gehaald. De Taliban zijn sterker dan ooit, de centrale regering is een corrupte schertsvertoning, en na elf jaar oorlog ligt het land in duigen. Zo ziet een nederlaag eruit.
CounterPunch (VS), 31 oktober 2012
 
Wat de crisis in Mali betekent voor de toekomst van Westerse militaire interventie
Zeven maanden nadat Islamistische militanten de macht grepen in het noorden van Mali kan de door het Westen uitgedachte militaire strategie om ze te verdrijven werkelijke gevolgen hebben voor antiterreur-operaties in de toekomst.
Time (VS), 29 oktober 2012
 
Of Obama nu wint of Romney: Amerikaanse relaties met Arabische wereld zullen veranderen
De lange-termijnvisie: iedere lezer van dit artikel zal dood zijn, of stokoud, vóór de Arabische 'revolutie' voltooid is. De Palestijnen zijn de enigen die er geen voordeel van zullen hebben.
Robert Fisk in The Independent (GB), 28 oktober 2012
 
Hoe Amerikaanse drones net zoveel vijanden scheppen als ze doden
Drones veranderen niet veel aan de situatie op de grond. Ze verschaffen wél politieke camouflage in binnen- en buitenland, door de Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan en Irak te verhullen. Maar ze veroorzaken ook problemen, doordat ze meer vijanden scheppen dan ze uit de weg ruimen.
The Independent (GB), 28 oktober 2012
 
Permanent staakt-het-vuren is enige hoop voor Syrië
De VS moeten hun beleid veranderen. De éénzijdige steun aan gewapende rebellen veroordeelt Syrië mogelijk tot jaren van bloedvergieten.
The Guardian (GB), 28 oktober 2012
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |