menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 48, 2012 - Gaza-special
26 november

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Top tien van stappen die noodzakelijk zijn voor een blijvende vrede tussen Gaza en Israël
 
1. De Israëlische blokkade van de exporten en niet-militaire importen van en naar Gaza moet volledig worden opgeheven. De beperkingen om goederen naar Gaza te transporteren via Israël zijn nog aanzienlijk, ondanks de Israëlische beweringen dat de blokkade is versoepeld. En de blokkade op exporten is bijna volledig, met een paar kleine uitzonderingen, en heeft een verwoestende uitwerking op de economie van Gaza. (..)
 
Deze Israëlische politiek is een vorm van collectieve bestraffing die wordt opgelegd door een bezettende mogendheid aan de burgerbevolking. (..) Collectieve straffen, belemmeringen van de bewegingsvrijheid als onderdeel van een apartheidsregime en telkens voorkomende aanvallen zonder veel consideratie voor het leven van burgers zijn niet alleen in strijd met het internationaal recht maar vormen een stelsel van oorlogsmisdaden dat in de buurt komt van de definitie van misdaden tegen de menselijkheid zoals bepaald in het Statuut van Rome voor het Internationaal Strafhof. (..)
 
2. Palestijnen moeten burgers worden van een staat. Het maakt me niet uit of dat een Palestijnse staat is of dat ze het Israëlische burgerschap krijgen. De agressieve extreemrechtse Likoed-partij is bezig de zaken zo te arrangeren dat er helemaal geen plaats meer is voor een Palestijnse staat. Het is in elk geval onacceptabel voor miljoenen Palestijnen om stateloos te worden gehouden door Israël. Stateloze mensen hebben geen echte rechten, omdat rechten moeten worden gegarandeerd door een staat. Gaza is wetteloos, omdat een staat ontbreekt en de heer Netanyahu wil niet dat er een wordt gevormd. (..)
 
Lees de rest van het artikel van Juan Cole bij Informed Comment, 22 november 2012.
 

Onvertaalde berichten:

Waar is onze menselijkheid als het om Gaza gaat?
De huidige crisis wordt voorgesteld in termen die volkomen zijn ontdaan van iedere werkelijke context. De kwestie gaat veel verder dan de vraag welke kant het verschrikkelijke geweld begon dat aan beide kanten onschuldigen het leven heeft gekost. De kwestie - en dat wordt grotendeels vergeten - is er één van voortdurende bezetting en blokkade, een onvoorstelbaar asymmetrisch conflict dat opzettelijk en systematisch de economie en het volk van Gaza vleugellam heeft gemaakt.
Sara Roy in The Boston Globe (VS), 23 november 2012
 
Eens en voor altijd
De mantra voor deze ronde was 'Eens En Voor Altijd'. Het werkte niet echt. De grote winnaar die uit de kruitdampen tevoorschijn komt is Hamas.
Uri Avnery in CounterPunch (VS), 23 november 2012
 
Waar was het nu allemaal voor?
"U begrijpt niet hoe ernstig deze raketaanvallen zijn voor onze mensen", zo vermaande een Israëlische regeringsambtenaar me. Daar ben ik niet zo zeker van. En ik vroeg me ook af of hij wel begreep hoe ernstig de Israëlische aanvallen zijn voor Palestijnse mensen.
Robert Fisk in The Independent (GB), 22 november 2012
 
We protesteerden tegen het geweld in Gaza, maar ditmaal werden we geen verraders genoemd
Stap voor stap kunnen de protesten van de radicaal links in Israël bijdragen aan verandering in gefossiliseerde politieke standpunten.
The Guardian (GB), 22 november 2012
 
Internationaal recht, de Gaza-oorlog, en de staat van uitzondering van Palestina
De meest recente aanval van Israël op Gaza heeft geen juridische basis voor Israël als bezettingsmacht en brengt een reeks oorlogsmisdaden met zich mee.
Mark LeVine and Lisa Hajjar in Al Jazeera (Qatar), 21 november 2012
 
Hoe de wapenstilstand rond Gaza een vredespartij maakt van Egypte's Moslim-broederschap
De rol van Egypte in Gaza weerspiegelt de contouren die zich vormen van een Midden-Oosten dat fundamenteel veranderd is door de Arabische Lente, maar wel nog steeds gedwongen wordt om uitdagingen van tientallen jaren oud aan te gaan.
Tony Karon in Time (VS), 21 november 2012
 
"Beide kanten zijn vreselijk"-excuus over Gaza negeert sleutelrol Amerikaanse regering
De verleiding om je handen in onschuld te wassen bij dit conflict is begrijpelijk, maar Amerikaanse steun aan Israël is een centrale kracht achter het geheel.
Glenn Greenwald in The Guardian (GB), 21 november 2012
 
Dagen van beestachtige oorlog tot einde gekomen
Het staakt-het-vuren zou kunnen werken als een niet onbelangrijk precedent richting politieke onderhandelingen met alle Palestijnse facties, en de vereniging van die facties zou in het werkelijke belang van Israël zijn. Maar om werkelijk die kant op te gaan vereist een Israëlische regering die bereid is om ook de bezetting van de Westelijke Jordaanoever te beëindigen.
Gush Shalom (Isr.), 21 november 2012
 
Israël's 'recht op zelfverdediging' - een enorme propaganda-overwinning
Door het steunen van Israël's offensief op Gaza hebben westerse leiders de Israeli's carte blanche gegeven om datgene te doen waar ze het beste in zijn: zich wentelen in hun eigen idee van slachtofferschap en het lijden van Palestijnen negeren.
Amira Hass in Haaretz (Isr.), 19 november 2012
 
Obama weeft web van bedrog rond Gaza-oorlog
Toen Barack Obama zich eindelijk in het openbaar uitspraak over de Israëlische aanval op Gaza, weefde hij een verbijsterend dik web van bedrog en valse voorstelling van zaken.
Ira Chernus in Common Dreams (VS), 19 november 2012
 
Hamas vindt grotere steun in veranderd Midden-Oosten
Terwijl het conflict tussen Israël en militanten in de Gazastrook erger wordt, gooien Arabische regeringen hun gewicht achter de lang geïsloleerde Islamistische leiders van het gebied, in een weerspiegeling van de verschuivende politieke dynamiek in de regio na bijna twee jaar van opschudding.
The Washington Post (VS), 17 november 2012
 
Een op zand gebouwde Zuil
Er is enige kans dat Operatie 'Zuil van Wolken', zoals de Israeli's de campagne tegen Gaza in het Hebreeuws noemen, tot een totale oorlog zal uitgroeien. Maar zelfs als dat gebeurt maakt het geen einde aan de problemen van Israël in Gaza.
John Mearsheimer in London Review of Books (GB), 16 november 2012
 
"Hamasleider Jabari gedood terwijl besprekingen gaande waren over lange-termijn-bestand"
Een paar uur vóór Hamas-commandant Ahmed Jabari vermoord werd ontving hij het concept van een overeenkomst tot een permanente wapenstilstand met Israël, inclusief afspraken om dit te handhaven in het geval van een botsing tussen Israël en de Palestijnse facties in de Gazastrook. Dit zegt Gershon Baskin, die hielp in de bemiddeling tussen Israël en Hamas in het akkoord dat leidde tot de vrijlating van Gilad Shalit.
Haaretz (Isr.), 15 november 2012
 
Veldslag tussen Israël en Gaza lost niets op
De pijn en het lijden dat veroorzaakt wordt door een nieuwe ronde van burgerdoden en -gewonden zal haat zaaien in de harten van een nieuwe generatie, die zal opgroeien met een drang tot wraak en meer bloedvergieten. Dit blijft jaar aan jaar gebeuren, om één simpele reden: er kan geen militaire oplossing zijn voor het Israëlisch-Palestijnse conflict.
The Guardian (GB), 15 november 2012
 
Doden voor stemmen
Als je alleen een hamer hebt, ziet alles eruit als een spijker, zeggen ze. Maar als je een politicus bent en alleen een hamer hebt, moet je de kiezers ervan overtuigen dat ieder probleem er als een spijker uitziet. Dit is de enige gedachtengang die het gedrag van Israël kan verklaren bij het escaleren van het bombardement op Gaza.
The Daily Beast (VS), 15 november 2012
 
Het spel van Netanyahu, de Perzische Golf en de Golf van Tonkin
Netanyahu speelt een gevaarlijk spel. Hij probeert de spanningen met Iran zó hoog op te stoken dat de Verenigde Staten verwikkeld kunnen raken in een oorlog die de Amerikanen niet willen - maar waarin, als die oorlog eenmaal uitbreekt, diezelfde Verenigde Staten het vuile werk van Israël zouden doen.
The National Interest (VS), 11 november 2012
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |