menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 4, 2013
21 januari

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Blijf weg uit Mali
 
Frankrijk heeft ernstige financiële problemen en de betrekkelijk nieuwe president Hollande ligt thuis onder vuur vanwege aarzelend optreden bij het nemen van cruciale economische besluiten. Financieel gezien lijkt het voor hem ongeveer het slechtst denkbare moment om Frankrijk mee te slepen in een kostbare oorlog in Afrika, zeker omdat het wel eens lang kan duren en Frankrijk zelfs zou kunnen verliezen. Aan de andere kant kan Hollande daadkracht tonen door naar Mali te gaan en heeft hij, als het werkt, een vooruitziende blik gehad bij het beschermen van de Afrikaanse vrienden van Frankrijk. En het is iets dat hij kan doen zonder het voor te leggen aan het soms lastige Franse parlement.
 
Voor Mali en andere vroegere Franse kolonies is het vernederend, om toe te moeten geven dat ze zelf niet in staat zijn om de noordelijke rebellen in Mali eronder te houden. Franse vliegtuigen die steden in Mali bombarderen en Franse troepen die de hoofdstad van een Afrikaans land verdedigen - er stijgt een doordingende neokolonialistische geur op, wat voor ‘terroristisch’ etiket de Fransen ook op de rebellen in Mali proberen te plakken. Het wordt allemaal nog erger doordat wat er nog over is van Mali nu geleid wordt door een militaire junta met een door Amerika getrainde officier aan het hoofd.
 
Voor de Verenigde Staten is steun aan de Franse troepen in Mali, gebaseerd op het idee dat de rebellen mogelijk banden hebben met een schimmige tak van al-Qaida, weinig meer dan een ramp. Militairen van de VS helpen een voormalige koloniale macht te interveniëren in een land dat sinds 1960 onafhankelijk is, om een niet verkozen militaire regering aan de macht te houden met een door de VS getrainde legerkapitein aan het hoofd. Waar gaat dit over?
 
De legerleiding is vooral op zoek naar nieuw werk. De oorlog in Irak is voorbij en die in Afghanistan loopt af, dus moeten ze uitkijken naar nieuwe conflicten om de miljarden dollars die ze vragen voor hun wereldwijde activiteiten te legitimeren. De nood is hoog gestegen in het zicht van de bezuinigingen op de defensiebegroting en andere departementen.
 
De militairen kunnen de bezuinigingen proberen te vermijden door aan te komen met nieuwe ‘oorlogskansen’ opgetuigd met beweringen over al-Qaida en verdere ‘terroristische’ betrokkenheid. Dat kan slaan op Jemen, Syrië, Somalië en zelfs Mali en bovendien leiden tot de redenering dat Amerika zelfs na 11 jaar niet weg kan lopen uit Afghanistan.
 
Dan Simpson, vroegere VS-ambassadeur, in de Pittsburgh Post-Gazette (VS), 16 januari 2013
 

Onvertaalde berichten:

Afghaanse spoken waren door Franse interventie in Mali
Vergelijkingen met Afghanistan zijn onvermijdelijk als een Westers land zijn leger de oorlog in stuurt in een moslimland waar al-Qaeda actief is - en de vergelijking zou wel eens bijzonder ongemakkelijk kunnen zijn in het geval van de Franse missie in Mali.
Tony Karon in Time (VS), 17 januari 2013
 
Rebellen Mali in voordeel bij grondoorlog in woestijn
Islamistische Tuareg-strijders zijn meesters van guerillatactieken die passen in de omstandigheden in de Sahara.
The Guardian (GB), 16 januari 2013
 
Amerikaanse wapenverkopen aan Bahrain temidden van bloedige onderdrukking protesten
Ondanks de bloedige aanpak van pro-democratie-demonstranten in Bahrain zijn de VS doorgegaan met leveranties van wapens en onderdelen aan het staatje in het Midden-Oosten.
ProPublica (VS), 15 januari 2013
 
Bombardementen op Mali halen alle lessen van westerse interventie voor voetlicht
Het Westafrikaanse land wordt het achtste land, alleen al in de afgelopen vier jaar, waar moslims gedood worden door het Westen.
Glenn Greenwald in The Guardian (GB), 14 januari 2013
 
Oorlog in Libië als succes beschouwd - en hier zitten we midden in de gevolgen in Mali
Onze regering en media negeren vaak de prijs van Westerse interventies, maar die wordt wel degelijk betaald - in de vorm van toekomstige conflicten en voeding voor radicale islamistische groepen.
The Independent (GB), 13 januari 2013
 
Drones verlengen oorlogen die we niet kunnen winnen
Nieuwe afspraken in het Witte Huis luiden een tijdperk in van oorlog met losse handen. Maar deze wapens verslaan geen vijanden, ze roepen alleen maar vergelding op.
The Guardian (GB), 10 januari 2013
 
Gevaarlijk spel Maliki vergroot sectarisch gevaar
In het recente verleden werden de Sji'ieten van Irak in toenemende mate en gewelddadig onderdrukt onder het Baath-regime en zijn dictatoriale leider Saddam Hussein. Nu zijn de bordjes verhangen en klaagt de Sunnitische bevolking - zowel op vreedzame als gewelddadige wijze - over uitsluiting en discriminatie.
The National (VAE), 9 januari 2013
 
Syrië: waarom Assad toch nog overwinning zou kunnen claimen
Misschien is niet Bashar al-Assad losgeraakt van de realiteit, maar juist de Amerikaanse president Obama en de Britse minister van Buitenlandse Zaken Hague.
The Guardian (GB), 7 januari 2013
 
Alles klaar voor herhaling geschiedenis in Afghanistan
Hoewel de cijfers aan lijken te geven dat coalitietroepen nu in meer gevechtshandelingen zijn betrokken dan op enig ander moment in de nu al 11 jaar oude door de VS geleide interventie, is het moeilijk om de bewering te ontkennen die de Taliban doen: dat alle bondgenoten van het Westen de ogen hebben gericht op een uiteindelijk vertrek.
The Chronicle Herald (Can.), 7 januari 2013
 
Een staat voor Koerden?
Zullen de verliezers in de omwentelingen die na de Eerste Wereldoorlog in de regio plaatsvonden de winnaars worden van de 'Arabische Lente'?
Los Angeles Times (VS), 4 januari 2013
 
Akkoord met Iran in aantocht?
Hoewel niemand het tegenwoordig heeft over vriendschap tussen de VS en Iran zou er wel eens eindelijk een akkoord in de maak kunnen zijn. Beide kanten lijken - ieder op hun eigen manier - bezig te zijn om de situatie rijp te maken voor een compromis.
The Daily Beast (VS), 3 januari 2013
 
Sommige clusterbommen belangrijker nieuws dan andere
De meeste mensen zullen het ermee eens zijn dat clusterbommen afschuwelijke wapens zijn - dodelijk, willekeurig, en met een grote kans om burgers te doden of te verwonden. Maar de nieuwswaarde van het gebruik van clusterbommen tegen burgers hangt kennelijk af van de vraag wie ze gebruikt.
FAIR (Fairness & Accuracy in Reporting/VS), 2 januari 2013
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |