menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 16, 2013
15 april

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Onderhandelingen met Iran niet mislukt, wel gestagneerd
 
In hun wekelijkse commentaar gaat Conflicts Forum in op het verloop van de onderhandelingen in Almaty tussen Iran en de P5+1 (de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad plus Duitsland). In de westerse pers worden de geringe resultaten tot nu toe meestal gebracht als een teken van gebrek aan belangstelling van de kant van Iran om serieus te onderhandelen over het atoomprogramma, waarmee dan weer eens het bewijs zou zijn geleverd hoe goed de Iraniërs zijn in het missen van een kans. Maar zo eenvoudig ligt het niet: de Iraniërs hebben wel degelijk een voorstel gedaan om de uraniumverrijking tot 20% te beëindigen en in Iran zelf een gegarandeerde en verifieerbare brandstofcyclus voor laag verrijkt uranium op te zetten. Het aanbod om het proces tot 20% hogere verrijking op te schorten (het grootste deel daarvan is overigens verwerkt tot brandstofstaven voor een reactor die isotopen voor de behandeling van kanker produceert, dus voor medische doeleinden) in combinatie met de afwijzing door de Iraanse hoogste leider van kernwapens als zijnde ‘verboden’ in de islam, is zonder meer een serieus te nemen uitgangspunt.
 
Het antwoord van de P5+1 op dit voorstel was een weigering om de eenzijdige economische en financiële sancties die aan Iran zijn opgelegd op te heffen. De besprekingen zijn niet mislukt, maar er is ook geen vooruitgang geboekt. In Iran is er een duiding die tegenovergesteld is aan de westerse ‘spin’ – namelijk dat de VS sowieso niet de bedoeling hebben om de sancties tegen Iran op te heffen en daar bovendien zelfs niet tot in staat zijn: de sanctiewetgeving is verworden tot samenklittend weefsel van met elkaar verstrengelde lagen wetgeving, een proces dat al dertig jaar voortduurt. En het idee is dat het Republikeinse deel van dit Congres in de VS geen vinger zal uitsteken om Obama te helpen met Iran tot een oplossing te komen.
 
Lees de hele beschouwing bij Conflicts Forum, 5-12 april 2013
 

Onvertaalde berichten:

Libya arms fueling conflicts in Syria, Mali and beyond
Vanuit Libië zijn wapens zich in "alarmerend tempo" aan het verspreiden, en geven zo voeding aan conflicten in Mali, Syrië en elders. Daarnaast vergroten ze de wapenarsenalen van extremisten en criminelen in de regio, zo stelt een VN-rapport.
Reuters (GB), 9 april 2013
 
Hoe het Westen voeding gaf aan de groeiende slachtingen in Syrië
Op dinsdag 27 maart gaf Kofi Annan een toespraak in Génève. In zijn gebruikelijke zorgvuldige en diplomatieke toon sprak Annan zich stevig uit tegen de Westerse roep om meer directe militaire interventie in Syrië.
AlterNet (VS), 9 april 2013
 
Gerichte moordaanslagen nieuwe invulling 'Oorlog tegen terreur'
Een overweldigende toevlucht tot het vermoorden van terreurverdachten is het handelsmerk geworden van de Obama-jaren. Sinds Obama aan het bewind kwam hebben de CIA en het leger ongeveer 3000 mensen gedood in contra-terreuraanvallen in Pakistan, Yemen en Somalië, voor het grootste deel door drones.
The New York Times (VS), 7 april 2013
 
De winnaars van de meeste oorlogscontracten in Irak
Het berekenen van de financiële kosten van de bijna tien jaar oude Irak-oorlog zal nog jaren doorgaan. Maar een recente analyse heeft licht geworpen op de bedrijven die geld verdiend hebben aan de oorlog door de privatisering van operaties die eerder werden uitgevoerd door het Amerikaanse leger
ZNet (VS), 7 april 2013
 
Amerika's huurlingen-eskaders van dood en marteling nog steeds actief in Irak
Doodseskaders, marteling, geheime gevangenissen in Irak en andere gruweldaden spelen de hoofdrol in een pas uitgebrachte nieuwe Britse documentaire.
Alternet (VS), 7 april 2013
 
Vertrek uit Corruptistan
De overwinning uitroepen en dan wegwezen. Dit lijkt op dit moment de lijn van Washington te zijn in Afghanistan. Vertrekken, zo lijkt het, is belangrijker geworden dan de strijd tegen corruptie.
Spiegel Online (BRD), 6 april 2013
 
Partijen in strijd Mali denken steeds meer op lange termijn
Voortdurende extremistische aanslagen in het noorden van Mali herinneren eraan dat deze uitgestrekte Sahara-regio een aantrekkelijke schuilplaats zal blijven, zelfs voor een sterk verzwakt al-Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM).
Lobe Log (VS), 5 april 2013
 
Interventie Libië bij terugblik nóg twijfelachtiger
Terwijl de tiende verjaardag van de Amerikaanse invasie van Irak vorige maand vooral negatieve recensies van het avontuur opriep, is een veel recentere interventie vrijwel compleet uit het publieke blikveld verdwenen.
Inter Press Service (Int.), 5 april 2013
 
De 'Great Game' in de Levant
Met miljarden kubieke meters aan geschatte gasreserves is de oostelijke Middellandse Zee, ofwel het 'Levant-bassin', bezig om het toneel te worden voor een eigentijdse versie van de 'Great Game' van de 19e eeuw.
Al-Monitor (VS, 5 april 2013
 
De grote Afghaanse corruptie-zwendel
Washington heeft luidkeels de Afghaanse corruptie aangeklaagd als belangrijk obstakel voor de Amerikaanse missie in Afghanistan. Er mist alleen één essentieel element aan deze routineuze veroordeling: een geloofwaardige verklaring van waarom Amerikaanse nation building hier zo hopeloos faalde.
TomDispatch (VS), 2 april 2013
 
Israël en Turkije herstellen banden - met energie als motivator
Analisten waren er snel bij om Netanyahu's excuses aan Turkije op te hangen aan instabiliteit in Syrië en zelfs aan de Iraanse nucleaire crisis. Maar er is een andere mogelijkheid die deze toenadering voeding kan hebben gegeven: een mogelijk belang in de lucratieve export van Israëlisch aardgas.
The National (UAE), 1 april 2013
 
Syrië: schaakpartij die free fight werd
Op een aantal manieren lijkt de Syrische burgeroorlog op een schaakpartij tussen bondgenoten van het regime van Assad - Iran, Irak, Rusland en China - en zijn tegenstanders - Turkije, de oliestaten, en het Westen. Maar het huidige conflict lijkt alleen op schaak als dit gespeeld wordt met verschillende kanten, bondgenoten die vals spelen, en conflicterende agenda's.
Foreign Policy in Focus (VS), 1 april 2013
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |