menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 26, 2013
24 juni

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
De westerse overheersing van het Midden-Oosten loopt op zijn eind
 
Gideon Rachman ziet in de Financial Times een groter vraagstuk opdoemen achter het debat over het bewapenen van de Syrische rebellen. Kunnen de westerse mogendheden de toekomst van het Midden-Oosten blijven bepalen zoals ze dat de afgelopen eeuw hebben gedaan?
 
Zijn antwoord is helder. Degenen die de VS aansporen om zich nu intensiever te gaan bemoeien met het Syrische conflict leven in het verleden. Vier fundamentele veranderingen maken het niet langer realistisch of zelfs wenselijk voor de VS om de regio op de oude manier te blijven domineren.
  1. De mislukking van de oorlogen in Afghanistan en Irak: als een complete westerse bezetting van die landen niet in staat was om een behoorlijke uitkomst veilig te stellen, hoe kan iemand dan geloven dat het verschaffen van wat lichte wapens aan de Syrische rebellen effectiever zou zijn?
  2. De Grote Recessie heeft ervoor gezorgd dat de mogelijkheid van het Westen om “elke last die nodig is” te dragen niet langer vanzelfsprekend is. De Europese militaire uitgaven dalen snel en de VS moeten van elke dollar die ze uitgeven 40 dollarcent lenen.
  3. De Arabische lente: president Obama had gelijk om Mubarak van Egypte te laten vallen. Hem overeind houden had het risico van een bloedbad à la Syrië opgeleverd. De VS hebben inmiddels erkend dat de volkeren van het Midden-Oosten uiteindelijk hun eigen lot in handen moeten nemen.
  4. De schaliegasrevolutie in de VS vermindert de afhankelijkheid van de olie uit het Midden-Oosten en maakt het mogelijk de greep op deze regio te laten verslappen.
Rachman waarschuwt dat een en ander niet betekent dat de westerse naties hun belangen in het Midden-Oosten niet langer zullen verdedigen. Hegemonie van een vijandelijke macht (lees: Iran) en jihadistische stromingen zullen niet worden getolereerd. Ook de humanitaire instincten blijven een rol spelen, maar beperkt. Zelfs de uitvinder van de doctrine van Responsibility to Protect, de vroegere Australische minister van buitenlandse zaken Gareth Evans, waarschuwt nu tegen militaire interventie in Syrië.
 
Het tijdperk van direct kolonialisme in het Midden-Oosten is tientallen jaren geleden geëindigd. Nu wordt ook het tijdperk van het informele imperium afgesloten.
 
Lees het hele artikel bij de Financial Times, 17 juni 2013
 

Onvertaalde berichten:

Het ongelijk van de experts over Iran
De verkiezing van Hassan Rouhani als de nieuwe president van Iran heeft velen in het Westen verbaasd, hoewel tenminste één expert meer dan eens erop wees dat het een duidelijke mogelijkheid was. Waarop baseerden die andere alwetenden hun voorspellingen?
LobeLog (VS), 20 juni 2013
 
Amerikaanse weigering om Guantanamo-gevangenen vrij te laten nationale belediging voor Yemenieten
Meer dan 90 van de 166 gevangenen in het Amerikaanse gevangenenkamp Guantanamo Bay komen uit Yemen. Het grootste deel hiervan, om precies te zijn 56, zijn door de Amerikaanse regering al aangewezen om vrijgelaten te worden. Maar nog steeds worden ze niet teruggestuurd.
Common Dreams (VS), 20 juni 2013
 
Nieuwe president Iran verschuift beleid mogelijk naar Perzische Golf
Hassan Rouhani, bij absolute meerderheid gekozen uit zes kandidaten, heeft aangegeven dat zijn belangrijkste buitenlandse beleidsdoelen dichter bij huis liggen dan tot dusver het geval was. Hij wil zich concentreren op de Perzische Golf en op een verbetering van relaties met Saudi-Arabië.
McClatchy Washington Bureau (VS), 19 juni 2013
 
Op hellend vlak in Syrië
Op de top van de G8 in Noord-Ierland heeft Rusland te maken gehad met druk van de andere zeven deelnemende landen om zijn Syrische bondgenoot Assad over te halen tot onderhandelingen met het Westen over zijn aftreden. Maar nu Assad en zijn regeringstroepen, door Rusland goed voorzien van wapens, aan de winnende hand zijn, is die uitkomst hoogst onwaarschijnlijk - en misschien zelfs onwenselijk.
Antiwar.com (VS), 19 juni 2013
 
De gruwelijke impact van Amerika's dodelijke drone-oorlog in Pakistan
De grote toespraak van president Barack Obama over het Amerikaanse anti-terreurbeleid beloofde vorige maand dat drone-aanvallen "legaal" zijn, "zeer beperkt" en alleen uitgevoerd als het "vrijwel zeker is dat er geen burgers gedood of gewond zullen raken". De praktijk roept echter twijfels op over die retoriek.
AlterNet (VS), 19 juni 2013
 
Kan de publieke opinie een Amerikaanse oorlog in Syrië voorkomen?
We schuiven dichter toe naar de neoconservatieve droom van een totaal in brand staand Midden-Oosten. Hoewel slechts 11 procent van de Amerikanen een militair ingrijpen in Syrië steunt, wordt president Barack Obama richting escalatie geduwd.
ZNet (VS), 17 juni 2013
 
Dissidentie in eigen land kan Amerikaans beleid in positieve zin veranderen
Van het Vietnam-tijdperk tot de Irak-oorlog is het duidelijk dat het morele gezag van het protest het gedrag van de Amerikaanse regering beïnvloed heeft.
The Guardian (GB), 17 juni 2013
 
Beste hoop voor Israël in Syrië is verzwakte maar overlevende Assad
Voor een groot deel van de afgelopen twee jaar stond Israël als een sfinx aan de kant van de Syrische burgeroorlog. In de afgelopen weken is Israël echter verschoven van relatieve inactiviteit naar een steeds groter wordende betrokkenheid.
Jonathan Cook in The National (UAE), 16 juni 2013
 
Klokkenluiders zijn nieuwe generatie van Amerikaanse patriotten
De aantasting van burgervrijheden in de naam van veiligheid heeft een diepe impact op Amerikanen die na "11 september" volwassen werden.
The Guardian (GB), 16 juni 2013
 
"Besluit om Syrische opstandelingen te bewapenen weken geleden al bereikt"
Het Witte Huis heeft gezegd dat de laatste druppel die leidde tot het bewapenen van Syrische opstandelingen half juni kwam nadat inlichtingendiensten met "grote zekerheid" concludeerden dat de troepen van Assad chemische wapens hadden gebruikt. Maar Amerikaanse functionarissen hebben gezegd dat het besluit om wapens te sturen al weken eerder is genomen, en dat de chemische wapens alleen maar een rechtvaardiging vormden om in actie te komen.
The Washington Post (VS), 15 juni 2013
 
Gebruik zenuwgas in twijfel getrokken
Experts op het gebied van chemische wapens hebben twijfel uitgesproken over Amerikaanse beweringen dat de regering van de Syrische president Assad het zenuwgas sarin tegen opstandelingen heeft gebruikt bij minstens vier gelegenheden gedurende dit voorjaar.
McClatchy Washington Bureau (VS), 14 juni 2013
 
We hebben een werkelijk staakt-het-vuren nodig in Afghanistan
Als de langste oorlog van Amerika niet concreet beëindigd wordt zou alles waar Amerikaanse en Britse soldaten de prijs voor hebben betaald in gevaar kunnen komen.
The Guardian, 13 juni 2013
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |