menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 34, 2013
19 augustus

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Amerikaanse leger heeft Egypte nodig voor toegang tot strategische regio
 
De VS zijn bijzonder afhankelijk van Egypte voor verplaatsing van troepen en materieel naar Afghanistan en onstabiele delen van het Midden-Oosten. Dit is een complicerende factor als de Amerikanen eventueel druk willen uitoefenen op de Egyptische legerleiding na het brute neerslaan van de demonstraties.
 
In het afgelopen jaar hebben meer dan 2000 militaire vliegtuigen van de VS gebruik gemaakt van het Egyptische luchtruim ter ondersteuning van operaties in Afghanistan en het hele Midden-Oosten, aldus Central Command, dat verantwoordelijk is voor deze regio. Tussen de 35 en 45 oorlogsschepen van de in Bahrein gestationeerde Vijfde Vloot passeren verder elk jaar het Suezkanaal en krijgen vaak voorrang boven een lange rij wachtende koopvaardijschepen.
 
Na de Zesdaagse oorlog tussen Israël en Arabische staten sloot Egypte het Suezkanaal gedurende enige tijd. Als Egypte zijn luchtruim en toegang tot het kanaal zou afsluiten zou het Amerikaanse leger veel duurder uit zijn en veel langere tijd nodig hebben voor troepenverplaatsingen. Oorlogsschepen zouden vaak rond Afrika moeten varen. De kosten kunnen eventueel worden opgevangen door de Golfstaten die al miljarden dollars aan het nieuwe regime hebben toegezegd.
 
USA Today, 17 augustus 2013
 

 
Wapenindustrie VS zou veel geld verliezen als hulp aan Egypte wordt stopgezet
 
Een groot deel van de jaarlijkse 1,3 miljard dollar militaire hulp van de VS aan Egypte vloeit terug naar de Amerikaanse economie, vooral naar de defensie-industrie, bedrijven zoals Lockheed, Northrop Grumman en General Dynamics. De hulp is een direct gevolg van de akkoorden van Camp David tussen de VS, Egypte en Israël in 1978. De Amerikanen trainen ook veel Egyptische militairen bij het hanteren en onderhouden van deze wapens. De M1A1 Abrams tank is in veel opzichten een joint-venture tussen beide landen met een complete tankfabriek in Egypte.
 
Het hulpgeld zelf komt nooit in Egypte, het gaat naar de Federal Reserve Bank van New York en wordt dan gestort in een trustfonds van het ministerie van Financiën, waaruit de wapenbedrijven worden betaald.
 
Pieter Wezeman van SIPRI wijst erop dat er wel precedenten zijn dat de Amerikaanse militaire hulp aan landen gestopt is, ondanks de nadelen voor de militaire industrie. Een voor de hand liggend voorbeeld is natuurlijk Iran in 1979, en daarnaast Pakistan begin jaren negentig en India in 1963.
 
Inter Press Service, 16 augustus 2013
 

Onvertaalde berichten:

Het bloedbad van Cairo
De Egyptische smeltkroes is gebroken. Het bloedbad in Cairo betekent een tragisch keerpunt, en het land zal jaren nodig hebben om hiervan te herstellen. Welke moslim zal nog vertrouwen hebben in de stembus na wat er gebeurd is?
Robert Fisk in The Independent (GB), 14 augustus 2013
 
De oorlog van het Amerikaanse Congres tegen de Iraanse olie
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden keurde begin deze maand een wet goed die gericht is op het totaal stilleggen van de Iraanse olie-export. Dit is bedoeld als een klap in het gezicht van de aantredende president, Hassan Rouhani, die meer samenwerking heeft beloofd met nucleaire inspecteurs en zegt dat hij de ongerustheid van het Westen over Iraanse uraniumverrijking zal bezweren.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 13 augustus 2013
 
Het verwarde Syrië-beleid van Obama
Het Syrië-beleid van Obama is gegrondvest op tegenspraak. In 2011 riep de president Bashar Al-Assad op om af te treden, en ging hij vervolgens de gewapende opstand steeds meer steunen. Tegelijkertijd zou de val van het regime in Damascus niet welkom zijn voor de regering-Obama.
Antiwar.com (VS), 13 augustus 2013
 
VS moeten geen stille getuige blijven bij repressie in Bahrain
Met de Amerikaanse marinebasis in Bahrain heeft de regering-Obama een instrument in handen om de wrede repressie van pro-democratische protesten een halt toe te roepen.
The Guardian (GB), 12 augustus 2013
 
De les van Marx voor de Moslimbroeders
Karl Marx schreef dat de geschiedenis zichzelf herhaalt, eerst als tragedie en daarna als klucht. Hij dacht daarbij aan de Revolutie van 1848, toen een democratische opstand tegen de Franse monarchie uitliep in een Bonapartistische dictatuur, net als de Franse Revolutie zestig jaar eerder. Dezelfde patronen worden zichtbaar in het hedendaagse Egypte.
The New York Times (VS), 10 augustus 2013
 
Amerikaanse kijk op Yemen als broeiplaats voor al-Qaida is verdraaiing van de waarheid
Yemen is een echte plaats waar mensen sociale rechtvaardigheid en democratie eisen. De bemoeienis van de VS berokkent hun zaak alleen maar schade.
The Guardian (GB), 7 augustus 2013
 
Bekend scenario in Egypte
Veel Egyptenaren en Westerse critici van de Moslimbroederschap verwelkomden de militaire coup die de gekozen regering omverwierp, en prezen het leger voor het waarborgen van secularisme en "democratie". Dit verraadt een totaal verkeerde interpretatie van de geschiedenis van het land.
Foreign Policy in Focus (VS), 7 augustus 2013
 
Was terreurcomplot in Yemen krijgslist van al-Qaida?
In sommige kringen is er scepsis over de vraag of alles met betrekking tot de Yemenitische terreuroperatie - die de Amerikanen ertoe aanzette om mensen het land uit te vliegen, ambassades en consulaten te sluiten en een negatief reisadvies uit te brengen - wel is wat het lijkt.
Christian Science Monitor (VS), 7 augustus 2013
 
Gemengde gevoelens over Ergenekon
De Dag des Oordeels is gekomen in het Ergenenkon-proces. Zoals te verwachten was heeft het bij veel mensen die dit proces lange tijd steunden gezorgd voor gevoelens van ambivalentie en dubbelzinnigheid.
Joost Lagendijk in Today's Zaman (Turkije), 6 augustus 2013
 
Het déjà vu van John Kerry's tot mislukking gedoemde vredesproces
De meest recente poging van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry om zich bezig te houden met onderhandelingen in het Midden-Oosten zou het Einstein-vredesproces genoemd moeten worden. Steeds precies hetzelfde doen en dan verschillende uitkomsten verwachten is de definitie van deze grote wetenschapper voor waanzin.
Phyllis Bennis in Mondoweiss (VS), 1 augustus 2013
 
Onderzoek vindt nieuw bewijs van CIA-aanvallen met drones op reddingswerkers
Een onderzoek ter plaatse van het Bureau of Investigative Journalism in de stammenregio's van Pakistan blijkt te bevestigen dat de CIA vorig jaar een controversiële tactiek nieuw leven heeft ingeblazen. Opnieuw werden met opzet reddingswerkers op de plaats van een eerdere drone-aanval tot doelwit genomen.
The Bureau of Investigative Journalism (GB), 1 augustus 2013
 
Saudi's verdeeld over Egypte
De Egyptische crisis verdeelt de samenleving in Saudi-Arabië nadat de gekozen president, Mohammed Morsi, door het leger werd afgezet op 30 juli.
Al-Monitor (VS), 30 juli 2013
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |