menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 40, 2013
30 september

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Wie bang is voor de Iraanse bom moet Rouhani steunen
 
Sinds 1995 is Iran het slachtoffer van het favoriete wapen van de leunstoelinterventionist - de ‘harde en gerichte’ sanctie. Zoals altijd heeft dit contraproductief uitgepakt, doordat het regime naar binnen keerde, terwijl de Iraanse stedelijke middenklasse, van waaruit een toekomstige oppositie kan ontstaan, werd verzwakt. De armen hebben het meest geleden. Hoewel de economische ellende waarin Iran verkeert voor een groot deel het resultaat is van onbekwaam optreden door de regering, zijn de beperkingen voor handel en financiën van de kant van de VN niet erg bevorderlijk.
 
Rouhani heeft het spel van de interventionisten bedorven. Hij kwam in juni aan de macht op basis van een echte verkiezingsoverwinning, zij het dat de keuze was uit een lijst van goedgekeurde kandidaten.
 
Noch sancties, noch raketten zullen uiteindelijk de Iraanse uraniumverrijking stoppen. Constructief onderhandelen zou dat mogelijk wel kunnen. De strategie van dit moment moet dan ook zijn om Rouhani volledig te steunen. Er is geen enkel voordeel om hem als een leugenaar of een bluffer te behandelen. En al helemaal niet om de sceptische paranoia van zijn reactionaire [binnenlandse] vijanden te bevestigen. Als de buitenwereld echt bang is voor een ‘sji’itische bom’ zou het al het mogelijke moeten doen om Rouhani te helpen tegen de krachten die er een willen ontwerpen.
 
Economische sancties hebben de meeste kans om de politiek in een staat die er het slachtoffer van is te beïnvloeden in het zelden voorkomende geval dat die staat gevoelig is voor de binnenlandse stemming. Daarom ‘werkten’ de sancties van de VS tegen Engeland in 1956 rond de Suezcrisis en mogelijk ook de sancties tegen Zuid-Afrika eind jaren tachtig. Als ze al invloed hadden in Iran, dan was het om de kiezers te prikkelen Rouhani te kiezen tegenover conservatievere kandidaten. Als dat het effect zou zijn geweest van sancties, zouden de interventionisten moeten staan juichen.
 
Als diplomaten nu ‘concrete stappen’ eisen en niets aanbieden in ruil, lijkt het erop dat ze stiekem hopen dat de kans op toenadering zal mislukken. Dan zou de ziel van de westerse diplomatie in de greep zijn van oorlogszuchtig cynisme. Osama bin Laden zou gelachen hebben.
 
Simon Jenkins in The Guardian, 26 september 2013
 

Onvertaalde berichten:

Britse detentie van activist klopt met kijk op drone-tegenstanders als 'bedreiging'
Terwijl hij op weg was om te spreken op een bijeenkomst werd een bekende en gerespecteerde anti-drone-activist uit Yemen op 24 september op vliegveld Gatwick gearresteerd onder de Britse 'anti-terreur'-wet. Een geheim document van de Amerikaanse geheime dienst NSA geeft de context voor de detentie van Baraa Shiban.
Glenn Greenwald in The Guardian (GB), 25 september 2013
 
Waarom diplomatie met Iran tot mislukken is gedoemd
Het grootste struikelblok voor de huidige kans op vreedzame toenadering tussen de VS en Iran ligt in het feit dat ayatollah Khamenei - die de macht in handen houdt, wie er ook president in dat land is - ervan overtuigd is dat Washington erop uit is om zijn regering omver te werpen. Het ergste is, dat hij goede redenen heeft om dit te geloven.
Al Jazeera (Qatar), 23 september 2013
 
Gasprojectielen "niet aan Syrië verkocht"
Exportpapieren lijken Assad's ontkenning over de zenuwgasaanval te ondersteunen - maar de Russen willen niet in details treden.
Robert Fisk in The Independent (GB), 22 september 2013
 
Aantal doden onder Afghaanse soldaten naar recordhoogte terwijl VS vertrekken
Afghaanse troepen bevinden zich midden in hun meest dodelijke gevechtsperiode sinds de oorlog in het land twaalf jaar geleden begon.
The Wall Street Journal (VS), 21 september 2013
 
VS worstelen met vredesoffensief Iran
President Barack Obama, die zojuist met tegenslag te kampen heeft gekregen over Syrië, heeft nu ook te maken met een Iraans verrassingsoffensief op het gebied van diplomatie en pr, dat moeilijk te weerstaan zal zijn. De Amerikaanse haviken zijn woedend: hun dromen om eerst Syrië te verpletteren en daarna Iran, zijn in gevaar.
Eric Margolis (VS), 21 september 2013
 
Egypte wordt cipier Gaza, net als Israël
Nu de Egyptische legerleiding en andere tegenstanders van de verdreven president Morsi steeds meer de schuld geven aan 'Palestijnse elementen' voor de groeiende onrust en het geweld, vooral op het Sinai-schiereiland, heeft de interimregering van Egypte zich steeds meer verbonden met Israël in haar strategie en acties - en is zo evengoed de cipier van de inwoners van Gaza geworden als dat oostelijke buurland.
Common Dreams (VS), 19 september 2013
 
Amerikaanse oorlogen in Afghanistan en Irak gaan 6 biljoen dollar kosten
De ruim tien jaar oude Amerikaanse oorlogen in Afghanistan en Irak zullen uiteindelijk zo'n 6 biljoen dollar gaan kosten, ofwel 75.000 dollar voor ieder Amerikaans huishouden. Dit blijkt uit berekeningen van de prestigieuze Kennedy School of Government van Harvard University.
The News International (Pakistan), 19 september 2013
 
Hoe de Amerikaanse oorlog in Afghanistan voeding gaf aan de Taliban-opstand
De Verenigde Staten hebben tienduizenden Afghaanse opstandelingen gecreëerd sinds 2001, aldus grove berekeningen door de strijdkrachten en door het National Bureau of Economic Research (NBER), dat de kwestie bestudeerde in 2010.
The Nation (VS), 18 september 2013
 
Obama schuift verbod bewapenen terroristen opzij ter wille van hulp aan Syrische oppositie
Om de weg vrij te maken voor de VS om militaire steun te geven aan 'geselecteerde' oppositiegroepen die de Syrische dictator Bashar Assad bevechten, heeft President Obama een artikel in de federale wet terzijde geschoven dat bedoeld is om wapenleveranties aan terreurgroepen te voorkomen. Sommige elementen van de Syrische oppositie zijn verbonden met radicale islamitische terreurgroepen, waaronder al Qaida.
Washington Examiner (VS), 17 september 2013
 
Israël wil chemische wapens in centrum aandacht - niet de Syrische burgeroorlog
President Barack Obama mag dan zijn schijnbaar betreurde 'rode lijn' getrokken hebben om de chemische wapens van Syrië, maar hij was niet degene die hun gebruik onder de aandacht bracht. Evenmin was dat de internationale gemeenschap. Die taak viel aan Israël toe.
Jonathan Cook in The National (UAE), 17 september 2013
 
Egypte: als legers aan de macht zijn
In Egypte is het leger al sinds 1952 de beslissende macht. De recente afzetting van president Morsi was dan ook geen staatsgreep; je kunt geen staatsgreep tegen jezelf plegen. Wat gebeurde was simpelweg dat het leger de manier veranderde waarop het Egypte bestuurde.
ZNet (VS), 13 september 2013
 
EU negeert mensenrechtenschendingen achter prikkeldraad Marokko
Europese financiering wordt gebruikt om te voorkomen dat migranten van beneden de Sahara het Marokkaanse grondgebied verlaten. Twintigduizend mensen zitten in de val.
The Guardian (GB), 2 september 2013
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |