menu
spacer
 
| de vredessite / midden-oosten 2013 |
 
 
 
Protest tegen luchtmachtoefening
 
Bericht van Enschede voor Vrede
 
Enschede, 20 maart 2013 - Vanmiddag hebben we een protestactie bij de hoofdingang van de voormalige vliegbasis Twenthe gehouden tegen grootschalige militaire oefening van de Luchtmacht uitgerekend op de 10de "verjaardag" van de oorlog tegen Irak die ook met een Luchtmachtoffensief begon.
 
We hebben daar een dik uur de sneeuw getrotseerd en hebben met diverse langsrijdende militairen gesproken en met een cameraploeg van TV Enschede. Toelichting bij de foto's.
2003 spandoek Het grote spandoek is het kopspandoek van de grote demonstratie die het Platform tegen de "Nieuwe Oorlog" in 2003 tegen de Irak-oorlog hield; het kleinere Irak-spandoek was het kopspandoek van de Paasmars 2008 die op 22 maart viel en ook gewijd was aan de vijfde verjaardag van de Irak-oorlog (en die overigens toen ook in een sneeuwstorm werd gelopen). Het derde spandoek is dat van de Enschedese initiatiefgroep "Oorlog is geen Oplossing".
 
protestactie bij de hoofdingang van de voormalige
vliegbasis Twenthe
 
Tekst van het pamflet:
 
Einde oefening - Einde vliegveld
 
Vandaag, 20 maart 2013 en precies 10 jaar nadat met een grootscheeps luchtoffensief de oorlog tegen Irak werd ingezet, probeert de luchtmacht de voormalige Vliegbasis Twenthe op de vijand te veroveren in het kader van de zeer grootschalige militaire oefening Cerberus Guard (Hellehond). Vier jaar eerder nam het F16-squadron, dat Twenthe als thuisbasis had, deel aan een soortgelijk luchtoffensief waarmee de Kosovo-oorlog werd ingezet.
 
Het veroveren van het vliegveld op een denkbeeldige vijand lijkt op de talrijke pogingen om de vliegbasis een doorstart te geven tegen alle rationele argumenten en verzet van omwonenden in. De voormalige vliegbasis verliest in november zijn militaire status en daarmee komt definitief ook een einde aan de mogelijkheden tot commercieel (mede)gebruik van de vliegbasis.
 
Dat moet ook vooral zo blijven – niets geen verovering dus!
 
De regionale vredesbeweging is altijd al tegenstander geweest van de vliegbasis en protesteert ook nu vooral tegen het militaire gebruik van het vliegveld. Daarnaast geeft ze vandaag echter ook uitdrukkelijk steun aan tegenstanders van een doorstart van het vliegveld op grond van milieu, overlast en nuchtere bedrijfseconomische overwegingen. Net als de plannen van de lokale overheden voor een doorstart van het vliegveld getuigt de Nederlandse luchtmacht van hoogmoedswaanzin. Na het zoveelste bericht dat de Joint Strike Fighter nog weer duurder zal worden dan de laatste keer gedacht, zette Instituut Clingendael de keuze helder neer als “een krijgsmacht zonder gevechtsvliegtuigen of gevechtsvliegtuigen zonder krijgsmacht”.
 
Nederland lijkt er veel voor over te hebben om in de zogenaamde eredivisie mee te kunnen vechten en blijft vooralsnog inzetten op de JSF. Ook het Twentse bedrijfsleven hoopt daar een graantje van mee te pikken en heeft al eens geopperd om in ieder geval de basisfaciliteiten van het vliegveld te handhaven voor het testen, onderhouden en repareren van vliegtuigonderdelen.
 
Een luchtmacht heeft echter niets te maken met vredesoperaties en grondwettelijke plicht om de internationale rechtsorde te bevorderen, waar de Enschedese wethouder Van Agteren in zijn brief aan de omwonenden op wees. Ze wordt juist ingezet om niet door de VN gemandateerde oorlogen te voeren zoals de eerder genoemde Kosovo-oorlog in 1999 en de Irak-oorlog in 2003.
 
www.enschedevoorvrede.nl
www.volt-twente.nl
 
 
terug/back | de vredessite / midden-oosten 2013 |