menu
spacer
 
| de vredessite / midden-oosten 2013 |
 
 
 
Timmermans: geen label 'uit Israël' voor nederzettingsproducten
 
Bericht van redactie Vredessite
 
Minister Timmermans 8 maart 2013 - Minister van Buitenlandse Zaken Timmermans wil een richtlijn om producten uit illegale Israëlische nederzettingen in Palestijns gebied niet langer te etiketteren als producten uit Israël. Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland hebben al zo'n richtlijn, Timmermans hoopt op een EU-brede richtlijn.
 
De minister noemt een richtlijn geen sanctie, maar een maatregel waarmee het internationaal recht wordt nageleefd. Het is niet de bedoeling stappen te nemen tegen de import van nederzettingenproducten als zodanig.
Wel betekent het instellen van een richtlijn dat producten uit de illegale nederzettingen voortaan uitgesloten worden van het reguliere belastingvoordeel voor Israëlische producten volgens het EU Associatieakoord met Israël.
 
Het initiatief van Timmermans kan gezien worden als een eerste succes voor de campagne 'Apartheidsfruit de winkel uit' die op 9 februari gestart werd door de mondiale beweging voor Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS). Deze campagne wil Israël bewegen om de nederzettingenexpansie stop te zetten.
 
Onduidelijk is nog hoe de producten uit de nederzettingen nu gelabeld zullen gaan worden. Wanneer alleen de vermelding 'Uit Israël' verdwijnt, hebben consumenten nog niet de mogelijkheid deze producten bewust te mijden.
 
 
terug/back | de vredessite / midden-oosten 2013 |