menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2008 |
 
 
 
Nieuwe film over kleinschalige landbouw in India
Mother Earth - a new future for small farmers

 
'Moeder Aarde - een nieuwe toekomst voor kleine boeren' is een bijzonder inspirerende film van de Nederlandse documentairemakers Paul Enkelaar en Jan Paul Smit. Centraal in de documentaire staat de ontwikkeling van kleinschalige ecologische landbouw in Andhra Pradesh, een van de armste streken in Zuid-India. Het is een film over de kracht, het zelfvertrouwen en de trots van vrouwen die gezamenlijk hun toekomst in eigen hand nemen.
 
De dvd (met Nederlandse en Engelse ondertiteling) is in Nederland te koop bij Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling in Eindhoven. Prijs: 10 euro, inclusief porto.
 
Bestellen kan via www.omslag.nl/bestel.htm of telefonisch via 040-2910295 of per e-mail omslag@omslag.nl
 
Meer over de film
 
De vrouwen zetten samen collectieven op en namen zo de voedselproductie voor de lokale bevolking (weer) in eigen hand. Nadat ze voorheen voor een hongerloon moesten werken op grote landbouwbedrijven, bewerken ze nu hun eigen akkers, die een onderdeel zijn van de lokale gemeenschap. Ze weigeren te produceren voor de export. Ze bedrijven er traditionele vormen van kleinschalige ecologische landbouw met een systeem van combinatieteelt en een verscheidenheid van gewassen. Als er al eens een teelt mislukt, zal zo nooit de hele oogst verloren gaan. Er worden geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen gebruikt. Zo worden ook de armere landbouwgronden steeds vruchtbaarder en er worden zeer goede oogsten behaald. De vrouwen organiseren collectieve inkoop, ze beheren eigen zadenbanken voor het behoud van de biodiversiteit en ze leggen eigen zadenvoorraden aan, waaruit anderen zaadgoed kunnen lenen in plaats van dat te moeten kopen. Bovendien biedt deze arbeidsintensieve werkwijze veel werkgelegenheid.
 
De vrouwen zijn trots op hun verworven onafhankelijkheid. Traditionele kennis over de landbouw en over de toepassing van zaden en gewassen voor medicinaal gebruik, wordt weer doorgegeven. Omdat veel mensen in deze regio analfabeet zijn, etten de vrouwen een eigen filmcollectief op om hun kennis en ervaringen vast te leggen. Elk jaar organiseren ze een mobiel biodiversiteitsfestival: met prachtig versierde ossewagens trekken ze dan van dorp naar dorp om te vertellen over hun projecten. Zo weten ze steeds meer het respect van de 'grote boeren' te veroveren. Terwijl de grootschalige, exportgerichte monocultuur-landbouw steeds slechtere oogsten oplevert, oogsten de vrouwen op hun kleine akkers 'goud'.
 
De documentaire Mother Earth - A new future for small farmers toont een inspirerende en toekomstgerichte visie - en daarmee een overtuigend pleidooi - voor de ontwikkeling van kleinschalige ecologische landbouw, gericht op regionale voedselvoorziening. Een visie die ook in Westerse landen navolging verdient.
 
Deze film leent zich uitstekend voor vertoning tijdens bijeenkomsten over bijvoorbeeld kleinschalige landbouw, plattelandsontwikkeling, biodiversiteit en verzet tegen de agro-industrie. Ook past de film goed binnen het kader van een Wereldmaaltijd.
 
De film duurt 30 minuten en is zowel Nederlands als Engels ondertiteld. De dvd bevat als bonus een interview van 30 minuten met P.V. Satheesh, voorzitter van de Deccan Development Society, die de vrouwen ondersteunt bij de verdere ontwikkeling van hun projecten.
 
Mother Earth - A new future for small farmers is een productie uit 2007 van Paul Enkelaar en Jan Paul Smit. Bekijk de trailer op: www.paulenkelaarfilms.nl/docu.html
 
De film 'Mother Earth' is in Nederland te koop bij Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling in Eindhoven.
Prijs: 10 euro, inclusief porto.
Bestellen kan via www.omslag.nl/bestel.htm
of telefonisch via 040-2910295 of per e-mail omslag@omslag.nl
 
Contact met de filmmakers:
 
Paul Enkelaar, 06-25078582, e-mail: info@paulenkelaarfilms.nl
Jan Paul Smit, 020-6640088, e-mail: jpsmit@xs4all.nl
 
Voor meer informatie over dit onderwerp zie het boek 'Terreinwinst - hoe kleine boeren uit het Zuiden hun landbouw terugveroveren'.
Dit boek staat volledig op: www.ddh.nl/duurzaam/landbouw
 

 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2008 |