menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2009 |
 
 
 
Protest tegen verjaarsfeest NAVO in Straatsburg en Kehl
Verslag van de overkant: de Ostermarsch in Kehl

 
Door Boyd Noorda, Socia Media
 
Pagina 4
 
Ostermarsch in Kehl
Om 16:00 is de bezetting van het kruispunt ontaard in een soort happening/sit-in.
 
Ostermarsch in Kehl
Er wordt geluierd, gegeten, muziek gemaakt.
 
Ostermarsch in Kehl
Draai een dansmuziekje op je mobiel en hou hem voor de megafoon.
 
Ostermarsch in Kehl
Ook de politie ontspant, er is geen aannemelijke reden waarom de demonstranten hier weg zouden moeten. De helmen gaan af, wel zo prettig op deze eerste warme lentedag.
 
Ostermarsch in Kehl
De vrachtwagens met podium en geluid worden naar het kruispunt gereden voor de afsluitende speeches en muziek.
Larry, politiek vluchteling uit de VS, zingt "We shall overcome".
 
Ostermarsch in Kehl
 
Ostermarsch in Kehl
 
Ostermarsch in Kehl
Na 17:00 lost de demonstratie op 'natuurlijke' wijze langzaam op. Men is al 6 uur op de been, heeft honger of moet naar de bus.
Sommigen besluiten ter plekke een tukje te doen in de warme zon.
 
Ostermarsch in Kehl

 

Een merkwaardige demonstratie, die met een sisser afloopt. Na de branden aan de overkant van de brug was voor iedereen, demonstranten en politie, duidelijk dat het oorspronkelijke plan niet door kon gaan. Ondanks de grote frustratie, je kon er niet om heen. En om de overmacht aan politie, bijna 15.000 agenten, kon je ook moeilijk heen.
Beheersing en waardigheid leek het devies, maar eerlijk gezegd ook bij de politie. Al heeft de Duitse politie zeker niet het imago zich bijzonder keurig te gedragen, denk bijvoorbeeld aan de G8 in Heiligendamm, men (b)lijkt te leren. Zeker vergeleken met de onaanspreekbare, mepgrage Franse politie in Straatsburg was het contrast groot. Hier wist je soms niet wie aan te spreken: blauwe, rode en gele hesjes, communicators, konflikt managers en anti-konflikt managers bij bosjes. Om zand in de ogen te strooien? Misschien, maar als het aan de Duitse politie had gelegen, was deze demonstratie wel gewoon de brug over gewandeld, naar de grote demonstratie in Straatsburg.
 
Toch was er wel voldoening onder de demonstranten. Na het dagenlang beleg van Kehl, waarvan iedereen maar al te goed begreep dat dit was vanwege een 'fotomoment' voor de staatshoofden en niet vanwege de Ostermarsch, was er een daad gesteld. "Wij demonstreren toch en bouwen ons eigen feestje."
Ruim aandacht voor de demonstratie in de regionale media, veel mensen werden geïnterviewd, opvallend veel schrijvende journalisten. Al is deze regio zeker geen bolwerk van progressiviteit, van de NAVO heeft men de buik wel even vol.
 
Foto's © 2009 Boyd Noorda. Grote versies en andere foto's op aanvraag via Socia Media
 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2009 |