menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2009 |
 
 
 
Vooral moslims komen op voor Gaza
Tal van protesten in Nederland

 
Verslag van Ravage Digitaal
 
Nijmegen, 18 januari 2009 – Naar schatting 700 mensen namen zaterdagochtend in het centrum van Oss deel aan een protestmars tegen het geweld in Gaza. Velen droegen borden mee of riepen leuzen tegen 'de Israëlische terreur'. Moslimorganisaties in Oss hadden de tocht op touw gezet.
 
Op de Dam in Amsterdam hebben mensen hun ongenoegen kenbaar gemaakt door met schoenen te gooien naar afbeeldingen van Bush, Balkenende, de Israëlische president Olmert en de Egyptische president Mubarak. In de islamitische wereld is het gooien van een schoen naar een persoon een vorm van strenge belediging.
 
Het gooien van schoenen is door anti-oorlogsactivisten wereldwijd overgenomen als symbool nadat de Irakese journalist Muntazer al-Zaidi op 14 december 2008 zijn schoenen gooide naar president Bush en daarbij riep 'Hond, dit is voor de weduwen en wezen en alle mensen die zijn gedood'.
 
Zo'n 500 mensen hebben zaterdagmiddag meegedaan aan een demonstratie in Venlo. Onder de demonstranten waren veel kinderen. De vredesdemonstratie was georganiseerd door de Turkse en Marokkaanse gemeenschap in Venlo. "Gaza schreeuwt om hulp", aldus de organisatie van het protest in Venlo.
 
In de Nijmeegse binnenstad hebben zaterdagmiddag naar schatting 300 mensen gedemonstreerd. Voornamelijk Marokkaanse en Turkse mensen liepen mee in een demonstratieve tocht die om 14.00 uur begon bij het centraal station en anderhalf uur later eindigde op Plein '44 in hartje stad. Er werden twee personen aangehouden.
 
"We zijn niet tegen Israël, we zijn voor vrede. We zijn tegen het onrecht dat mensen wordt aangedaan op de kleine stukje land dat Gaza heet", aldus een woordvoerder van het protest. Talloze spandoeken met teksten als 'Stop vergieten bloed' en 'Gaza, het regent bommen' maakten omstanders duidelijk waar de demonstratie over ging.
 
Bijna 300 mensen hebben zaterdagmiddag in het centrum van Lelystad gedemonstreerd. Ook hier bleek de manifestatie te zijn georganiseerd door verschillende islamitische organisaties, die zich het lot van de Palestijnse burgers aantrekken. De demonstratie begon op het Stadhuisplein waarna een tocht door het stadshart volgde.
 
Ongeveer 70 betogers grepen zaterdag de nieuwjaarsreceptie van het CDA aan door bij de ingang van de Philharmonie in Haarlem een protestactie te houden. De betogers van het Breed Platform Palestina richtten zich met name tegen de opstelling van premier Balkenende en minister Verhagen ten opzichte van de Israëlische agressie in de Gazastrook. 'CDA hypocriet' en 'Israël moordenaar' waren geliefde yells.
 
In Rotterdam kwam het vrijdagavond na afloop van een betoging tot aanhoudingen, nadat tientallen jongeren zich onder meer schuldig zouden hebben gemaakt aan het scanderen van antisemitische leuzen. De politie pakte zes jongeren op voor het roepen van leuzen, opruiing en discriminatie. Het gros van hen is minderjarig.
 
Wim van Wijk van het organiserende Anti Imperialisme Platform denkt dat de jongeren zeer waarschijnlijk opgefokt zijn geraakt door "provocerend politieoptreden." Volgens hem zitten Rotterdamse bestuurders en media die voortdurend de protesterende jongeren beschuldigen van antisemitisme er flink naast.
 
Tijdens de demonstratie, waaraan 250 mensen deel namen, werden volgens Van Wijk geen antisemitische leuzen geroepen. "Integendeel, we scandeerden 'Palestina vrij! vrij! vrij!', 'Hun strijd, onze strijd, internationale solidariteit!', 'Gelijke rechten voor joden en Palestijnen!, 'Viva Palestina!' en 'Verhagen schande, je hebt bloed aan je handen!'.
 
Afgelopen week kreeg burgemeester Ahmed Aboutaleb van verschillende kanten kritiek op het feit dat de politie vorige week zondag niet had ingegrepen toen enkele demonstranten discriminerende leuzen riepen tijdens een demonstratie tegen het Israëlische geweld in de Gazastrook. Mede door die incidenten had de politie vrijdag extra mensen ingezet.
 
Op het Malieveld in Den Haag hebben zondagmiddag ongeveer 2500 mensen gedemonstreerd. Sommige demonstranten droegen posters en Palestijnse vlaggen. Ook werd de boodschap gescandeerd de Palestijnen 'vrij' te laten. De demonstratie was een initiatief van islamitische organisaties en enkele Haagse moskeeën.
 
De politie verwijderde twee vlaggen en een kledingstuk met hakenkruisen. Één demonstrant veroorzaakte lichte opschudding door met een zogenaamd 'Israëlische' pop die was besmeurd met ketchup op het podium te klimmen. Een man die een stok bij zich had, is door de politie aangehouden.
 
Bron: Ravage Digitaal
 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2009 |