menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2009 |
 
 
 
Voorstel van de SP en de PvdA aangenomen
Nederlandse financiële instellingen mogen niet meer investeren in clustermunitie

 
Persbericht van de Socialistische Partij
 
Den Haag, 08-12-2009 - Het wordt voor Nederlandse financiële instellingen verboden om te investeren in clustermunitie. De Tweede Kamer steunde vandaag een motie met die strekking van SP-Kamerlid Krista van Velzen, medegetekend door Van Dam van de PvdA. “Het is een geweldig succes dat de Kamer na jaren aandringen deze stap heeft durven zetten. Banken en pensioenfondsen mogen nu niet langer geld stoppen in bedrijven die clusterbommen maken.”
 
De SP is al jaren actief om clusterbommen verboden te krijgen. Niet alleen in de Tweede Kamer, maar ook door actie te voeren tegen banken die investeren in dit wapentuig. Hierdoor hebben de meeste banken hun beleid aangepast, maar er zijn nog zo’n 3 tot 6 Nederlandse financiële instellingen die blijven investeren in producenten van clustermunitie.
 
Van Velzen: “Met het vandaag aangenomen verbod komt daaraan een einde. Dat is heel goed nieuws, maar we zijn er nog niet. De volgende stap is dat Nederland ook andere landen gaat aansporen om niet alleen clustermunitie in de ban te doen, maar ook om het onmogelijk te maken dat producenten nog geld kunnen losweken bij financiële instellingen.”
 
Aanvulling redactie
 
IKV Pax Christi sprak van een 'baanbrekende motie' en verklaarde: "Het is een enorme opsteker voor de wereldwijde campagne tegen financiële investeringen in clusterbommen".
Uit een recent rapport van IKV Pax Christi en het Belgische Netwerk Vlaanderen bleek dat nog bijna 140 internationale financiële instellingen fors investeren in acht producenten van clusterbommen. De Nederlandse pensioenfondsen ABP en PGGM investeren niet meer in degelijke bedrijven.
 
Nederland ondertekende het verdrag op het verbod op clustermunitie vorig jaar. Begin 2010 moet de 2e Kamer dit ratificeren.
 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2009 |