menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2009 |
 
 
 
coalitie van 16 internationale organisaties:
'Geen extra privileges voor Israël zolang geweld voortduurt'

 
Persbericht van United Civilians for Peace
 
Utrecht, 7 januari 2009 - Een coalitie van 16 internationale mensenrechten-, hulp- en ontwikkelingsorganisaties, waaronder het Nederlandse United Civilians for Peace, roept de Europese Unie op om de uitbreiding van haar relaties met Israël tijdelijk op te schorten. Het is onacceptabel dat Israël aanvullende privileges ontvangt van de Europese Unie, zo lang er geen sprake is van een alomvattend staakt-het-vuren, en zo lang niet wordt gezorgd voor ongehinderde humanitaire toegang tot Gaza. Eerder deze week wees Israël de Europese pogingen af om een staakt-het-vuren te sluiten.
 
“De geloofwaardigheid van de Europese Unie staat nu op het spel” aldus Jan Gruiters, voorzitter van United Civilians for Peace. “Het is onvoorstelbaar dat we verdere privileges geven aan een land dat het internationale recht met voeten treedt, en het voorstel van de EU voor een wapenstilstand vooralsnog in de wind heeft geslagen.”
 
De organisaties, waaronder Christian Aid, Oxfam International en het Euro-Mediterranean Human Rights Network, waarschuwen dat de humanitaire situatie in de Gazastrook, die al benard was na een blokkade van 18 maanden, het crisispunt heeft bereikt door het huidige militaire conflict. Meer dan een miljoen Gazanen hebben te kampen met extreme tekorten aan elektriciteit en water, en duizenden mensen zijn hun huis ontvlucht. De voedseltekorten lopen op, en ziekenhuizen kunnen geen adequate zorg leveren aan het grote aantal slachtoffers.
 
De coalitie van organisaties roept de EU op haar fundamentele principes te handhaven door:
  • Het proces van uitbreiding van de EU-Israël relaties te schorsen tot een volledig, allesomvattend en permanent staakt-het-vuren tussen alle partijen is bereikt en Israël zorgt voor ongehinderde humanitaire toegang tot Gaza;
  • Openlijk duidelijk te maken dat partnerschap met de Europese Unie is gekoppeld aan respect voor het internationale recht en de mensenrechten;
  • Binnen de VN Veiligheidsraad te zorgen voor een bindende resolutie waarin een onmiddellijk staakt-het-vuren wordt geëist, waarbij monitoring plaatsvindt om te zorgen dat het staakt-het-vuren door beide partijen wordt nageleefd.
De verklaring is ondertekend door de volgende organisaties: Avaaz, Broederlijk Delen (België), CAFOD (UK), CCFD (Frankrijk), Christian Aid (Groot-Brittannië en Ierland), Danish Church Aid (Denemarken), Diakonia (Zweden), Euro-Mediterranean Human Rights Network (Denemarken), FIDH (Frankrijk), medico international (Duitsland en Zwisterland), Muslim Aid (Groot-Brittannië), Oxfam International, Rehabilitation and Research Centre for Torture Victims (Denemarken), Trócaire (Ierland), United Civilians for Peace (Nederland), World Vision (Groot-Brittannië)
 
Bron: unitedcivilians.nl
 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2009 |