Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 21

23-5-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Egypte geschokt door benoeming Lieberman tot minister van defensie Israël
- In door oorlog verscheurd Syrië komen vrouwen naar voren als vredestichters
- De sluipende autocratie van Turkije: redt het verzet het?
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 

==============================
 

Vertaald bericht:
 

Egypte geschokt door benoeming Lieberman tot minister van defensie Israël


Wat denken de Arabische buren over deze politieke aardschok in Israël, waarbij de extreem-rechtse Avigdor Lieberman is benoemd tot minister van defensie? De verandering is belangrijk voor Egypte, omdat het officierskorps onder leiding van de huidige president al-Sisi veel te maken heeft met het Israëlische ministerie van defensie in verband met zaken van gemeenschappelijk belang, zoals Gaza en de Sinaï. De Egyptenaren confronteren met Lieberman, die ooit gesuggereerd heeft dat hij de Assoean-dam wilde vernietigen en de Egyptenaren de zee in drijven, is een klap in het gezicht van Caïro. Van het idee dat de wispelturige extremist Lieberman een vinger aan de nucleaire trekker heeft moet de regering al-Sisi de zenuwen krijgen.
 

Lees het hele artikel van Juan Cole bij Informed Comment (VS), 21 mei 2016

 

==============================


Onvertaalde berichten:

Israël en Saudi-Arabië: Vreemde bedgenoten in het nieuwe Midden-Oosten
Oppervlakkig gezien zouden Saudi-Arabië en Israël elkaars aartsvijanden moeten zijn. Ze hebben dan ook nog nooit diplomatieke relaties gehad. Maar voor wie verder kijkt wordt duidelijk dat deze twee oude tegenstanders feitelijk veel gemeenschappelijk hebben.
Medea Benjamin in CounterPunch (VS), 20 mei 2016


De Palestijnse Nakba in de bredere 'catastrofe' van de Arabische wereld
Al 68 jaar lang herdenken de Palestijnen ieder jaar op 15 mei hun collectieve ballingschap uit historisch Palestina om ruimte te maken voor een 'Joods thuisland'. Palestijnen duiden deze ervaring aan als 'Nakba', Arabisch voor 'Catastrofe'. Maar de Nakba is niet alleen een Palestijnse ervaring; het is ook een Arabische wond die maar blijft bloeden.
Ramzy Baroud in The Palestine Chronicle (VS), 18 mei 2016


In door oorlog verscheurd Syrië komen vrouwen naar voren als vredestichters
Meer en meer zijn Syrische vrouwen in de voorhoede te vinden van nieuwe pogingen om plaatselijke conflicten op te lossen en om een tegenwicht te bieden aan de dood en vernietiging waardoor het land overspoeld wordt.
Syria Deeply (VS), 17 mei 2016


De sluipende autocratie van Turkije: redt het verzet het?
Volgens de Turkse grondwet hoort de uitvoerende macht bij de minister-president thuis en is de president voornamelijk een boegbeeld. Niettemin blijkt president Recep Tayyip Erdogan nog steeds de macht in handen te hebben. En hij wordt steeds autocratischer. Het goede nieuws is dat dit het Turkse volk er niet van weerhoudt om terug te vechten.
Stephen Zunes in The Progressive (VS), 13 mei 2016


Het gevaar van dictatuur: Hoe komen we af van het gebrekkige politieke systeem van Irak?
Het Iraakse parlement heeft het volk in de steek gelaten. Dat was de boodschap van demonstranten eerder deze maand. Maar iedere potentiële oplossing voor het gebrekkige systeem heeft zo haar eigen risico's.
Niqash (Iraq/BRD), 12 mei 2016


Wat is de 100 jaar oude Sykes-Picot-overeenkomst?
Het akkoord van Sykes-Picot werd ontworpen op een hoogtepunt van de Britse en Franse macht. Beide grootmachten hadden gevestigde belangen in het Midden-Oosten, die zij wensten te beschermen en uit te breiden.
The Conversation (GB), 12 mei 2016


Iran na de verkiezingen
De Iraanse verkiezingen van februari waren de eerste sinds president Hassan Rouhani in 2015 het nucleaire akkoord tekende met de Verenigde Staten. Hoe moet progressief Iran zich verhouden tot Rouhani's centristische 'Lijst van de Hoop', die het grootste deel van de parlementszetels voor het district Teheran veroverde bij de verkiezingen?
Peyman Jafari in Jacobin Magazine (VS), 11 mei 2016


De prijs van geweld
Kort gezegd heeft de stormram-strategie van de 'Oorlog tegen Terreur' de jihadistische terreur van een klein hoekje van Afghanistan verspreid naar een groot deel van de wereld, van Afrika via de Levant tot Zuidoost-Azië. Het heeft ook aanslagen uitgelokt in Europa en de Verenigde Staten. De invasie van Irak leverde een substantiële bijdrage aan dit proces, zoals inlichtingendiensten destijds al voorspelden.
Noam Chomsky in TomDispatch (VS), 10 mei 2016


De Januskop van het Amerikaanse Iran-beleid
De regering-Obama probeert Iran te demoniseren - tegelijk met Rusland en China - en eist tegelijk Iraanse hulp op terreinen waar Amerikaanse belangen in het spel zijn. Een benadering die zowel onoprecht is als ronduit gevaarlijk.
Alastair Crooke in Consortiumnews.com (VS), 9 mei 2016


Seymour Hersh vlakt rol publieke opinie uit in kwestie Syrië
Opnieuw zijn we de grote journalist Seymour Hersh veel verschuldigd voor zijn berichtgeving, in dit geval voor zijn reeks artikelen in de London Review of Books over de oorlogen van president Barack Obama. Maar er is een hiaat in hoe Hersh de geschiedenis brengt, zoals ook opgaat voor veel andere journalisten.
American Herald Tribune (VS), 9 mei 2016

23-5-2016