Vredesduif met olijftak in snavel.

Hoe lief is het leger?

14-2-2011 Sinds de demonstraties en stakingen tegen het regime van Mubarak op 25 januari uitbraken hebben de Egyptische militaire machten duizenden mensen opgepakt, gemarteld, maar ook doen "verdwijnen". Aldus het Britse blad The Guardian en tal van mensenrechtenorganisaties.

 

Volgens Human Rights Watch zijn er tijdens de protesten 302 Egyptenaren gedood. Het is niet duidelijk of daarbij de gevangenen zijn opgeteld, waarop de bewakers hebben geschoten, standrechtelijk of zomaar om op ze te jagen. De blogger, die tot de opstand zou hebben aangezet en daarvoor was opgepakt, zag het allemaal gebeuren en kon daarover aan de massa"s op het Tahrirplein vertellen, toen hij donderdag 10 februari weer als vrij man kon opduiken. Heba Morayef, die in Cairo voor HRW werkt vreest door dit soort verhalen dat het dodenaantal wel eens veel hoger zou kunnen zijn.

Het aantal mensen dat "verdwenen" is, loopt in de honderden, misschien duizenden. Hossam Bahgat, voorzitter van het Egyptisch Initiatief voor Persoonlijke Rechten in Cairo zegt dat er niet alleen mensen met folders zijn opgepakt, maar ook voor "de manier waarop ze uit hun ogen keken". Volgens Baghat werden er mensen aan het leger uitgeleverd omdat zij antwoord gaven aan een legerofficier, er verdacht uitzagen of eruit zagen als buitenlanders, ook al waren het Egyptische staatsburgers: "tot nu toe heeft het leger nog nooit zoiets gedaan".

HRW sprak een activist die op die manier door de soldaten was opgepakt: "Ze begonnen me op straat al in elkaar te slaan met hun gummiknuppels en hun elektrische tasers. Ze brachten me naar het Abdin politiebureau met het bericht "daar komt een spion". Daar werd hij opgewacht door agenten met een elektrische machine waar hij een vol half uur aan werd blootgesteld. Daar zijn ze twee dagen mee doorgegaan, toen lieten ze hem lopen.

The Guardian sprak met Ashraf die in een uitvoerig verhaal over zijn verhoor meedeelde dat iemand hem met een bajonet aan een geweer dreigde "te verkrachten", - duidelijk een gewapende soldaat. Hij belandde na zijn behandeling in een cel waar hij een tiental andere slachtoffers van dezelfde personen zag.

Dat gaat dus verder de neutrale lijdelijkheid die de militairen in acht namen toen op die bewuste woensdag 2 februari zogenaamde Moebarakaanhangers met molotovcocktajls, stenen en zelfs vuurwapens de demonstranten te lijf wilden, en die ze vrijuit lieten gaan.

Het leger heeft nu zelf - ook door formele "vertegenwoordigers" van de oppositie - de macht toevertrouwd gekregen, maar de noodtoestand is nog niet afgelopen.+

Bron: www.libcom.org