Vredesduif met olijftak in snavel.

Lezing over Erasmus

11-2-2016 In het kader van het Erasmusjaar is er in het Vredesmuseum/Verzetsmuseum te Gouda een lezing over de zeggingskracht van Erasmus' werk vandaag de dag en over diens 'eerroof' op internet. Deze lezing vindt plaats op donderdag 25 februari 2016 om 20.00 uur.

 

De lezing wordt gegeven door dr. ir. Leo Molenaar, oud-docent scheikunde aan het Rotterdamse Erasmiaans Gymnasium en historicus.

 

Dit jaar is het 500 jaar geleden dat Erasmus de felste en de meest fundamentele tekst schreef tegen oorlog en geweld: de Dulce Bellum Inexpertis, ofwel 'De oorlog is zoet voor hen die hem niet hebben ervaren'. Erasmus begint met de constatering dat er niets goddelozer, rampzaliger, verderfelijker, hardnekkiger, schadelijker en de mens onwaardiger bestaat dan oorlog. De Rotterdamse stichting Huis van Erasmus, waarvan Molenaar sinds 2005 bestuurslid is, overweegt een geactualiseerde heruitgave.

 

Leo Molenaar werd na het lezen van de Dulce Bellum Inexpertis een bewonderaar van het werk van Erasmus. De  stichting Huis van Erasmus gaf in 2010, samen met het Erasmiaans Gymnasium en de stichting Erasmushuis twee deeltjes Erasmus voor de Klas uit, die kinderen van 12 en van 15 jaar vertrouwd moeten maken met het werk en het leven van hun Rotterdamse stadspatroon. Des te schokkender was het voor hem dat leerlingen van de tweede klas van het gymnasium na het raadplegen van Wikipedia Erasmus uitmaakten voor een antisemiet wiens werk had voorbereid op de Holocaust. Dat was voor Molenaar reden om zich verder te verdiepen in de achtergronden van deze 'eerroof'. De aantijgingen jegens Erasmus houden geen steek, zo bleek na zijn onderzoek. Op donderdag 25 februari zal hij hierover uitweiden.

 

De inloop is vanaf 19.30 uur en de start is om 20.00 uur. Entree is eur 2,50 en reserveren is verplicht. Dit kan via e-mail: info@verzetsmuseum-zh.nl of tijdens kantooruren via telefoonnummer 0182-520385.

11-2-2016