Vredesduif met olijftak in snavel.

Weer schip onderweg naar Gaza

19-10-2012 Het Zweedse schip Estelle is onderweg naar Gaza. Het zal trachten door de Israëlische blokkade te breken om daar humanitaire hulpgoederen af te leveren. Aan boord is ook Yonatan Shapira, een Israëlische vredesactivist en voormalig gevechtspiloot.

 

Yonatan is voor de Griekse kust met een motorbootje naar de Estelle gebracht. De Griekse kustwacht heeft vergeefs getracht dit te verhinderen, daarbij geholpen door een waarschijnlijk Israëlisch marineschip dat geen vlag voerde.

 

Israël heeft de VN gevraagd de Estelle tegen te houden. De reactie van de activisten aan boord was daarop dat ze het een stap vooruit zouden vinden als Israël de controle over de Palestijnse territoriale wateren zou overdragen aan de VN. Ze verwelkomen elke legale inspectie van schip en lading, maar gaan ervan uit dat de VN niet bereid zal zijn om de aflevering van humanitaire hulpgoederen door een vreedzaam schip te verhinderen. De meerderheid van de internationale gemeenschap is immers ook tegen de illegale blokkade van Gaza met haar verschrikkelijke humanitaire gevolgen.

 

De Estelle zal over 2 dagen arriveren voor de kust van Gaza. Hopelijk is de Israëlische regering verstandig en draait het niet opnieuw uit op een vertoon van Israëlische brute kracht in internationale wateren.

 

Meer info: www.shiptogaza.se

19-10-2012