Vredesduif met olijftak in snavel.

HEMA op zwarte lijst

20-4-2018 Raar maar waar: De HEMA staat op een zwarte lijst van de Amerikaanse staat Arizona omdat het bedrijf Israël zou boycotten. Het warenhuis is één van 19 internationale bedrijven die door Arizona officieel zijn uitgesloten van commerciële relaties met de staat.

 

Op de zwarte lijst staan in totaal 19 bedrijven, waaronder nóg vijf Nederlandse bedrijven: ASN Bank, Dutch Lion Cooperatief, Royal HaskoningDHV, SNS Bank/Volksbank en Vitens. Al deze bedrijven worden gestraft omdat ze om afstand willen houden van Israëls bezettingseconomie.

 

Geen van hen maakt zich in werkelijkheid schuldig aan een boycot van Israël. De meeste doen zaken in of met Israël. De HEMA heeft zelfs nog Efrat-wijnen in haar assortiment. Efrat is een merk van wijnhuis Teperberg 1870, dat druiven verwerkt van wijngaarden op de bezette Westelijke Jordaanoever.

 

De meeste geboycotte bedrijven staan ook op zwarte lijsten van twee andere Amerikaanse staten, New York en Illinois, zo blijkt uit een inventarisatie The Rights Forum. Op de lijsten van New York en Illinois komt nog een zevende Nederlands bedrijf voor: de Triodos Bank. In elk van de drie staten is één op de drie geboycotte bedrijven Nederlands.

 

In totaal hebben inmiddels maar liefst 24 Amerikaanse staten wetgeving tegen 'Israël-boycotters' ingesteld. De wetten rekenen hard af met ondernemingen, organisaties en personen die niet loyaal zijn aan Israëls nederzettingenpolitiek

 

Onduidelijk is hoeveel Nederlandse bedrijven er in alle 24 staten op zwarte lijsten staan. En hoe groot de economische schade is die daarmee is gemoeid.

 

Europa is door de Israël-lobby uitgeroepen tot het voornaamste slagveld in de strijd tegen de 'anti-Israëlische' buitenwereld. De Amerikaanse zwarte lijsten worden openlijk aangemerkt als een wapen tegen Europese bedrijven die de mensenrechten respecteren.

 

Een topambtenaar van het Israëlische ministerie van Strategische Zaken lichtte het principe onlangs als volgt toe:

"Eventually when a CEO of a company let's say in Denmark, has to decide, Does he listen to any kind of UN institution or any kind of human rights report that is being published, or does he want to lose 10's of millions of contracts in Texas or in Florida? Most of the CEOs will decide not to lose those 10's of millions of dollars."

 

Dublin sluit zich juist aan bij BDS-beweging

 

Het kan ook anders: de gemeenteraad van de Ierse hoofdstad Dublin heeft vorige week een motie aangenomen die oproept tot een boycot van bedrijven die betrokken zijn bij de illegale Israëlische bezetting en kolonisering van Palestina. De stad sluit zich daarmee officieel aan bij de door Palestijnen geleide BDS-beweging.
Demonstratie in Dublin tegen de Israëlisch aanval op Gaza in 2014

 

De steun van Dublin aan de Palestijnen staat niet op zichzelf. Solidariteit met de Palestijnen heeft in Ierland een breed draagvlak. De dag nadat Dublin de solidariteitsmoties aannam spoorde ook de gemeenteraad van Cork, de tweede stad van Ierland, de regering aan tot diplomatieke actie tegen Israël. Ook riep Cork op om over te gaan tot erkenning van de staat Palestina.

 

De week daarvoor nam de Union of Students, de vakbond die circa 374 duizend studenten vertegenwoordigt, met overweldigende meerderheid een voorstel aan om zich aan te sluiten bij de BDS-campagne voor Palestijnse rechten. Diezelfde week sprak de Ierse vakbond van onderwijzers zich uit tegen Israëlische mensenrechtenschendingen. Eerder al sprak het Irish Congress of Trade Unions (de Ierse FNV) zich uit voor steun aan de BDS-beweging.

Bron: The Rights Forum