Vredesduif met olijftak in snavel.

Sloop de Muur

3-4-2009 Een aantal organisaties en personen zijn een burgerinitiatief gestart om de kwestie van de muur die Israël heeft gebouwd op Palestijns gebied aan de orde te krijgen in de Tweede Kamer. Daar moet dan voor het eerst worden gesproken over sancties tegen Israël.

 

De Muur die Israël op Palestijnse grond gebouwd heeft, is illegaal en moet gesloopt worden. Dat vindt het Internationaal Gerechtshof. Israël trekt zich niets van die uitspraak aan en bouwt gewoon verder aan de muur. Nederland laat Israël zijn gang gaan. Erger nog: Nederland werkt nauw samen met Israël op economisch, politiek en zelfs militair terrein. Daarmee steunt Nederland indirect een groot onrecht in plaats van dat onrecht te bestrijden.

Het Burgerinitiatief Sloop de Muur roept de regering en Tweede Kamer op Israël daadwerkelijk te houden aan de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof. Wij herinneren de leden van regering en parlement eraan dat zij trouw hebben gezworen aan de Nederlandse Grondwet. Daarin staat: De regering bevordert de internationale rechtsorde (artikel 90). Regering en parlement zijn daarom gehouden in woord en daad uit te dragen dat het internationaal recht voor iedereen, altijd en overal geldt.

Wij willen dat de regering passende sancties tegen Israël instelt, liefst in samenwerking met andere Europese lidstaten. Dat kunnen politieke, economische, financiële, of juridische sancties zijn. Ten minste vragen wij de Kamer intensivering van de banden van de EU met Israël af te wijzen en de militaire samenwerking met Israël te beëindigen.

Wanneer 40.000 Nederlandse burgers het Burgerinitiatief 'Sloop de Muur' ondertekenen, moet het parlement de mogelijkheid van sancties tegen Israël bespreken. Dat zou de eerste keer zijn dat dit onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer komt. Een krachtig signaal aan onze regering en aan Israël. Nederlandse burgers pikken het niet langer dat Israël ongestraft de Palestijnen blijft onderdrukken!

Meer info: www.sloopdemuur.nl+

3-4-2009