Vredesduif met olijftak in snavel.

Het leger onder vuur

20-4-2015 Op 20 april verscheen een boek dat een uniek overzicht geeft van de verschillende protestvormen waar de Nederlandse krijgsmacht mee te maken kreeg tussen 1945 en 1989. Aan de hand van nog niet eerder geraadpleegde bronnen houdt auteur Coreline Boot bestaande mythes over hoe het Ministerie van Defensie zou zijn omgegaan met zijn critici, tegen het licht.

 

Ondermijning van draagvlak
Tussen 1945 en 1989 was de Nederlandse krijgsmacht voortdurend op haar hoede voor een mogelijke aanval van de Sovjet-Unie. Maar Het leger onder vuur laat zien dat het ministerie zich in deze periode daarnaast grote zorgen maakte over dienstweigeraars, antimilitaristen en zelfs enkele beroepsmilitairen, die het draagvlak voor de krijgsmacht ondermijnden.

 

Acties
Tegen de krijgsmacht gerichte acties waren tijdens de Koude Oorlog aan de orde van de dag. Weigering van dienstplichtigen om hun haren te knippen, de populariteit van het dienstweigeren en het in uniform protesteren tegen kernwapens zijn slechts enkele voorbeelden van kritiek die het Ministerie van Defensie hoog opnam.

 

Wederzijds onbegrip
Hoewel zij het probeerde, lukte het de defensieleiding niet altijd om alle critici te bestraffen. Zij stuitte op weerstand van politiek en samenleving, die de reactie van Defensie op interne en externe kritiek vaak niet begrepen. De onafgebroken en meestal positieve media-aandacht voor de verschillende protesten vergrootte het wederzijds onbegrip verder.

 

Over de auteur
Coreline Boot verricht sinds april 2014 onderzoek voor het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH). In oktober 2014 promoveerde ze aan de Universiteit Leiden op de proefschrifteditie van dit boek.

 

Uitgeverij Boom, ISBN 9789089536341

20-4-2015