Vredesduif met olijftak in snavel.

Fatale branden in Moria

7-10-2019 In de namiddag van zondag 29 september 2019 braken twee branden uit rondom kamp Moria. Een vlak buiten het kamp was binnen een paar minuten gedoofd. Het andere was binnen het kamp, in of vlakbij een container en greep snel om zich heen. Terwijl dit geschreven wordt is bevestigd dat de 49-jarige Faride Tajik hierdoor om het leven is gekomen en dat er 17 gewonden zijn gevallen.

 

Video's laten zien dat migranten proberen uit het kamp te ontsnappen, met de brandende containers achter hen. Ondanks het feit dat er regelmatig branden uitbreken in Moria, hebben de autoriteiten geen evacuatievoorzieningen getroffen. Een video laat zien dat duizenden mensen proberen te ontsnappen door een kleine opening in het hek, waardoor paniek ontstaat en mensen aan beide zijden van het hek proberen het neer te halen.

 

De politie blokkeerde de weg richting het kamp, waardoor volgens getuigenverklaringen hulpverleners niet ter plaatse konden gaan, en zetten traangas is om de migranten uiteen te drijven. Er zijn niewsberichten verspreid dat er rellen uitbraken nadat bekend was dat er doden waren gevallen en dat de brandweer werd aangevallen met projectielen. Om 5 uur 's middags, voordat ook maar enig onderzoek was gestart naar de oorzaak van de brand, verklaarde de politie jegens Associated Press (AP) dat migranten beide branden hadden aangestoken.

 

Ooggetuigen ter plaatse, waaronder leden van de Lesvos NGO Workers' Assembly, verklaarden echter dat de migranten zelf probeerden de brand te blussen en dat de onrust begon omdat het zo lang duurde voordat de brandweer kwam. Exact op dat moment begon de politie de migranten uiteen te drijven met traangas. De eerste onderzoeksresultaten van de lokale brandweer wijzen in de richting van kortsluiting als veroorzaker van de brand. Dat zou de tweede keer dit jaar zijn dat gebrekkige electronica, die net als alles in Moria ver boven haar vermogen wordt aangesproken, een rol speelt in een dodelijk incident in het kamp; op 8 januari overleed een 24-jarige man nadat de kacheltjes niet meer functioneerden wegens frequente stroomstoringen.

Na afloop van de brand waren veel bewoners genoodzaakt de nacht door te brengen in tenten, zonder afdoende warme kleding en dekens. Gedurende de nacht observeerden leden van Christian Peacemaker Teams Lesvos verschillende gezinnen die met al hun bezittingen het kamp verlieten, zij verkozen het slapen op straat boven nog een nacht daarbinnen zijn.

 

Deze zomer bood Moria, een kamp ontworpen voor maximaal 3000 bewoners een 'thuis' aan 13.000 mensen, in het kamp en de naastgelegen olijfboomgaard. Begin september was er een demonstratie in het gedeelte voor zelfstandig reizende minderjarigen, naar aanleiding van het overlijden van een 15-jarige jongen. Het aantal mensen dat aankomt op de Egeļsche eilanden is sinds 2015 niet meer zo hoog geweest maar er wordt amper actie ondernomen voor vervoer naar het Griekse vasteland. Wel zijn begin september 1.000 mensen overgebracht naar kamp Nea Kavala, dat zich, compleet geļsoleerd en met veel te weinig voorzieningen, bevindt nabij de Macedonische grens. Tegelijkertijd zet de nieuwe regering - verkozen met anti-migratie en law-and-order retoriek - in op sluiting van plaatsen waar solidariteit wordt betoond aan de migranten, en waar zij in humane omstandigheden worden opgevangen.

http://cpt-nl.org/blog/fatale-branden-in-moria/