Vredesduif met olijftak in snavel.

Israëlische nederzettingen

12-3-2013 Nederland gezet heeft een kleine stap gezet om te komen tot een juiste etikettering van producten afkomstig uit de illegale Israëlische nederzettingen in Palestijns gebied. Dat heeft grote commotie gewekt en de tot scherpe reacties van de Israël lobby geleid. Als reactie daar weer op kunt u nu 2 petities ondertekenen voor verdergaande maatregelen.

 

Op 4 maart werd een advies van de regering aan het bedrijfsleven gepubliceerd ten aanzien van adequate etikettering van producten uit de illegale Israëlische nederzettingen in bezet Palestina. Tot dusver worden deze producten namelijk straffeloos onder de noemer 'Afkomstig uit Israël' verkocht.

 

Hoewel het advies in eerste instantie onopgemerkt bleef, wijdde het Israëlische dagblad Haaretz er op 7 maart een ronkend artikel aan. Talloze Nederlandse media volgden, en zelfs het NOS Journaal besteedde er forse aandacht aan. Opmerkelijk is dat weinigen de aard van het advies juist interpreteerden of de immense lekken die het vertoont opmerkten, maar gezien de non-aandacht waarop dit onderwerp structureel mag rekenen is dat bijna een kleinigheid.

 

De Israël Lobby - CIDI, ChristenUnie en SGP voorop - reageerde furieus op het advies. Volgens de ChristenUnie (CU) is er sprake van discriminatie van Israël; Tweede Kamerlid Voordewind kondigde zelfs een handtekeningenactie aan. Politiek historicus Ewoud Klei legde aansluitend op Joop.nl uit dat deze CU-actie neerkomt op een oproep tot schending van het internationaal recht en de mensenrechten, en riep op een petitie te starten tegen de Israëlische nederzettingenproducten die nog steeds volop in onze supers en andere winkels te koop zijn.

 

Een dag later is Klei die petitie zélf gestart, die ondertekend kan worden op: http://petities.nl/petitie/boycot-producten-illegale-israelische-nederzettingen. Alle lof voor zijn spontane actie, maar anders dan Voordewind beschikt Klei niet over een ondersteunende organisatie, en wat niet moet gebeuren is dat zijn actie mislukt. Om die reden roep ik iedereen op om niet alleen de petitie te tekenen, maar om hem via mail, twitter, facebook en andere media massaal onder de aandacht te brengen.

 

DocP heeft een petitie online over hetzelfde thema. Ondersteun hem op http://petities.nl/petitie/apartheidsfruit-de-winkel-uit

 

Intussen wordt duidelijk hoeveel spanning er in Nederland op de kwestie van de nederzettingen staat. Niet alleen leidde een mager advies dagen later tot nationale commotie, inmiddels heeft Agentschap.nl het advies zelfs offline gehaald. 'Té vroeg gepubliceerd', zegt de een. 'Gelekt', meent de ander. 'Werk van de Lobby', beweert een derde.

 

Feit is dat het onderwerp op de agenda staat en niet meer weggaat voordat de regering het heeft geadresseerd. Daarmee breekt het momentum aan waar vele jaren op gewacht is om duidelijk te maken dat het om méér gaat dan een sticker of label met 'Made in Israël': Nederland, zowel de regering als het bedrijfsleven, zal zich van alle banden moeten ontdoen met de nederzettingen, en alle relaties moeten verbreken met partijen die daar direct of indirect aan gelieerd zijn. Dat in dit proces óók onze schappen geschoond worden is een mooie bonus.

Allard de Rooi, 11-3-2013