Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

The Return of the Dangerous Women, presentatie film over de begintijd van de vrouwenvredesbeweging

28-11-2019 Op 10 december a.s. organiseert WILPF Nederland in samenwerking met Atria een bijeenkomst in Amsterdam waar de presentatie van de film 'The Return of the Dangerous Women' centraal staat. Deze film gaat over een internationale groep feministische vredesactivisten die in 1919 in Zürich bijeenkwamen om het Verdrag van Versailles (waarmee de Eerste Wereldoorlog werd afgesloten) te beïnvloeden.
meer lezen

De vestiging van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid in Rotterdam is gesloten.

27-11-2019 Sedert een jaar was het Museum voor Vrede en Geweldloosheid tijdelijk gevestigd in de Doopsgezinde Kerk in Rotterdam. Door de verkoop van de kerk is daar nu een einde aan gekomen. Het museum is nog steeds van plan om naar de oorspronkelijke vestigingsplaats, Gouda, terug te keren, maar dat kan nog even duren.
meer lezen

Bidden voor 'Mensensmokkelaars'

25-11-2019 Laat ons bidden voor de migranten op Lesbos die zijn gearresteerd en worden vastgehouden op verdenking van 'mensensmokkel'.
meer lezen

30 november in Utrecht: informatie- en trainingsdag Peace Brigades International

22-11-2019 Tijdens deze dag wordt dieper ingegaan op o.a. het werk en de principes van PBI, de geschiedenis, ongewapende beschermende begeleiding, het wonen en werken in een team, veiligheid, de verschillende projecten en het belang van het werk van landengroepen zoals Nederland. De trainers zijn allemaal ervaringsdeskundigen die zelf voor PBI in het buitenland hebben gewerkt.
meer lezen

Lineke Schakenbos liet Rutte weten verontrust te zijn over de Amerikaanse kernwapens in Volkel

20-11-2019 Lineke Schakenbos schreef een brief aan minister-president Rutte. Ze maakt zich grote zorgen over de inzet van de Amerikaanse kernwapens die in Volkel liggen maar waar Nederland geen enkele zeggenschap over blijkt te hebben. Ze wil degene benaderen die wel die zeggenshap heeft en vraag wie dat is.
meer lezen

28 nov. Rotterdam, Demonstratie: Stop de wapenhandel! Wapenembargo tegen Israël

14-11-2019 Op 28 november wordt van 8 tot 12 uur gedemonstreerd tegen de wapenbeurs "NIDV Exhibition Defense and Security" die dan in Ahoy (Ahoyweg 10) plaatsvindt. De demonstranten vinden dat de wereldwijde wapenhandel moet stoppen. Er wordt heel veel geld verdiend met het zaaien van dood en verderf door de wapenindustrie.
meer lezen

De wapens neer! het bekende boek van Bertha von Suttner in nieuwe Nederlandse vertaling verkrijgbaar

11-11-2019 130 jaar geleden schreef Bertha von Suttner de anti-oorlogsroman "De Wapens neer!", die toen al grote indruk maakte. Op Internationale Vredesdag, 21 September 2019, werd een moderne Nederlandse vertaling van dit boek in het Vredespaleis aangeboden aan de UNESCO-voorzitter Kathleen Ferrier en een kleine 70 crowd funders.
meer lezen

Tekenen voor vrede, 100 manieren om de wereld mooier te maken

11-11-2019 Tekenen voor vrede is een inspiratieboek voor opvoeders, thuis, op school en overal met 22 unieke illustraties van eigenzinnige kunstenaars over universele thema's als moed, vooroordelen, vluchten, vrijheid, verzoening, compassie en vrede. Er is ook een website van.
meer lezen

Verslag van het Vredessymposium 2019 waar drie vredeshelden werden gehuldigd

8-11-2019 Vredesmissies zonder wapens organiseerde ook dit jaar weer het Vredessymposium. In het Stadhuis van Nijmegen belichtten sprekers het thema 'Investeer in Vrede, Succes Gegarandeerd!', waarbij bleek dat er wel degelijk successen te melden zijn. Daarna werden door de burgemeester drie vredeshelden gehuldigd.
meer lezen

Steeds vaker nee tegen investering in kernwapens

5-11-2019 Steeds meer financiële instellingen zeggen 'nee' tegen kernwapens. Dat blijkt uit nieuw onderzoek door het PAX project Don't Bank on the Bomb. Uit het nieuwe rapport Beyond the Bomb, blijkt dat 77 banken, pensioenfondsen, verzekeraars en andere financiële instellingen beleid hebben aangenomen om niet te investeren in kernwapenbedrijven. Dit is een toename van 14 sinds het vorige rapport, uit 2018.
meer lezen

NIBC eerste bank ter wereld met beleid tegen killer robots

4-11-2019 De Nederlandse bank NIBC heeft als eerste bank wereldwijd preventief beleid opgesteld om bedrijven die dodelijke autonome wapensystemen produceren, uit te sluiten van hun investeringen. Robin Willing van NIBC, stelt: 'Autonome wapens en andere zeer controversiële wapens kunnen op grote schaal schade veroorzaken, daarom zullen we er niet in investeren.'
meer lezen

Uitgebreid verslag van Vredesweek in Enschede met veel foto's

1-11-2019 In de Vredesweek was er in Enschede een uitgebreid programma, met een fotowedstrijd, Walk of Peace, film, kerkdienst, verhalenwedstrijd, lezingen, enz. Er is een uitgebreid verslag van gemaakt met veel foto's.
1-11-2019

Beverwijk krijgt een vredesboom. De onthulling is op 16 november

31-10-2019 Vrouwen voor Vrede IJmond meldt met vreugde dat Beverwijk vanaf 16 november a.s. ook een vredesboom heeft. Mayor for Peace, Burgemeester M.E. Smit zal op 16 november, de Internationale dag van de Verdraagzaamheid, een boom benoemen tot "Vredesboom".
meer lezen

Serie podcasts over waarom het huidige veiligheidsbeleid niet werkt en hoe het beter kan

30-10-2019 Nog meer dan voorheen is duidelijk dat het huidige veiligheidsbeleid niet werkt. In een serie podcasts gaat Benjamin van Stop Wapenhandel uitzoeken wat er fout gaat en of het anders kan. Wil je mee praten en denken over het onderwerp van een podcast, kom dan naar de aansluitende meet-up.
meer lezen

Overzicht van internationale bombardementen op Koerdistan 2017-2019

28-10-2019 Christian Peacemaker Teams - Koerdistan presenteert haar onderzoek naar de door Turkije en Iran uitgevoerde bombardementen in Koerdistan en roept de internationale gemeenschap op om op vredesbesprekingen aan te sturen.
meer lezen

2 november in Rotterdam: Workshop Geweldloos Communiceren

25-10-2019 Burenruzie die escaleert? Familieleden die elkaar niet kunnen luchten of zien? Of slachtoffer van een ernstig incident? En wat dacht je van het jarenlange geweld en onrecht in, bijvoorbeeld, Noord-Ierland of Zuid-Afrika? Vaak geldt: je moet toch samen verder.. Hoe doe je dat?
meer lezen

Terreurorganisatie Syrië legt beslag op huizen van christenen

24-10-2019 Nadat het Turkse leger vorige week de stad Tal Abyad in het noorden van Syrië innam, blijken huizen van christelijke families door het Levant Front in beslag genomen. Dat zeggen lokale bronnen tegenover Kerk in Nood. Het Nederlandse Openbaar Ministerie bestempelde Levant Front vorig jaar nog als een terroristische organisatie is, hoewel de Nederlandse regering het eerder steunde.
meer lezen

Meerderheid wil dodenherdenking zonder militair vertoon, maar met vredesboodschap

23-10-2019 Uit een recent opinieonderzoek in Groot-Brittannië blijkt dat een groot deel van de bevolking herdenkingen van oorlogsslachtoffers wil die niet militaristisch zijn. Ze vinden dat de herdenkingen een boodschap van vrede moeten uitstralen.
meer lezen

RTV Oost over protestactie

20-10-2019 De regionale omroep RTV Oost besteedde zaterdagavond 19 oktober uitgebreid aandacht aan de protestactie tegen de oorlog in Syrië die eerder op de dag in Enschede was gehouden. Zie: www.rtvoost.nl/media/139427/Protestactie-tegen-oorlog-in-Syrie-bij-Ei-van-Ko-in-Enschede#
www.rtvoost.nl

Vredesactie publiceert nieuw dossier: War in Yemen, made in Europe

18-10-2019 De Vlaamse vredesorganisatie Vredesactie publiceerde een uitgebreid nieuw dossier over de oorlog in Jemen en de betrokkenheid van Europa daarbij. Ze melden o.a. dat minstens 214 Europese bedrijven medeplichtig zijn aan de oorlog in Jemen. Daarover geven ze gedetailleerde gegevens. Ook de achtergronden van de oorlog worden belicht.
meer lezen

Protestactie in Enschede tegen de Turkse inval in Noordoost-Syrië

17-10-2019 Op initiatief van de Aramese Beweging voor Mensenrechten en met medewerking van de Samenwerkende Democratische Organisaties (van mensen afkomstig uit Turkije, Enschede voor Vrede en enkele individuele Syriërs zal a.s. zaterdag 19 oktober van 12 tot 13 uur op het Ei van Ko in Enschede een protestactie tegen de dan tien dagen eerder begonnen Turkse inval in Noordoost Syrië plaatsvinden.
meer lezen

Digitaal magazine ter gelegenheid 50 jarig bestaan Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie

16-10-2019 De Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie bestaat dit jaar 50 jaar. Ter gelegenheid hiervan heeft zij een 110 bladzijden tellend digitaal magazine gepubliceerd om daaraan, terugkijkend op en met respect voor het verleden, op een moderne manier aandacht aan te besteden.
meer lezen

Nieuw rapport: Rutte, houd kernbommen buiten Nederland

11-10-2019 De Nederlandse overheid moet geen nieuwe Amerikaanse kernbommen toelaten in ons land en het VN-kernwapenverbod zo snel mogelijk ondertekenen en ratificeren. Zo kan de regering de Nederlandse bevolking beschermen tegen de toenemende kernwapendreiging. Dit zegt PAX in een nieuw rapport.
meer lezen

Turkse vredesorganisatie geeft verklaring uit tegen inval in Syrië

10-10-2019 De Turkse vredesorganisatie 'Conscientious Objection Association' heeft een verklaring uitgegeven waarin ze zich uitspreken tegen de Turkse inval in Syrië. Ze zeggen o.a. er niet verbaasd over te zijn dat de machthebbers een oorlog plannen in naam van de vrede.
meer lezen

Fatale branden in Moria

7-10-2019 In de namiddag van zondag 29 september 2019 braken twee branden uit rondom kamp Moria. Een vlak buiten het kamp was binnen een paar minuten gedoofd. Het andere was binnen het kamp, in of vlakbij een container en greep snel om zich heen. Terwijl dit geschreven wordt is bevestigd dat de 49-jarige Faride Tajik hierdoor om het leven is gekomen en dat er 17 gewonden zijn gevallen.
meer lezen

Harcourt en Annelies Klinefelter geridderd

7-10-2019 Op donderdag 26 september 2019 zijn Harcourt en Annelies Klinefelter geridderd voor hun levenslange inzet voor de vrede. De huldiging vond plaats in het stadhuis van Steenwijkerland door Burgemeester Rob Bats.
meer lezen

Studiegids "Engaging Nonviolence: Activating Nonviolent Change in Our Lives and Our World"

4-10-2019 De nieuwe studiegids "Engaging Nonviolence: Activating Nonviolent Change in Our Lives and Our World" is verkrijgbaar. Tot 21 oktober zelfs met 15% korting. Het 230 pagina's tellende boek, geschreven door Nina Koevoets en Veronica Pelicaric, werd eerder dit jaar in Den Haag gepresenteerd. Het boek is een leidraad voor kleine studiegroepen, maar kan ook individueel gelezen worden.
meer lezen

Petitie: Stop de Israëlische mishandeling van Palestijnse kinderen!

2-10-2019 Nederland dient de militaire samenwerking met Israël te beëindigen en druk op dat land uit te oefenen om internationale verdragen te respecteren en geweld tegen Palestijnse kinderen te stoppen. Teken de petitie van de Palestijnse Kinderrechten Coalitie om die eisen kracht bij te zetten.
meer lezen

CPT-Hebron publiceert schoolrapport 1e semester 2019

30-9-2019 Christian Peacemaker Teams in Hebron staat al lang scholieren bij in hun inspanningen om onderwijs te kunnen genieten. De moeilijkheden die zij hierbij tegenkomen zijn weergegeven in het (Engelstalige) schoolrapport
meer lezen

Nederlandstalige samenvatting van het SIPRI-jaarboek 2019 verschenen

27-9-2019 Van het in juni verschenen jaarboek van het SIPRI is een Nederlandse samenvatting verschenen. Dit jaarboek is een gezaghebbend compendium met feiten en analyses over de ontwikkelingen op het gebied van bewapening, ontwapening en internationale veiligheid. Eén van de conclusies is dat het geloof in militaire oplossingen toeneemt.
meer lezen

5 oktober: Denken over Vergeving in Rotterdam

26-9-2019 Op 5 oktober organiseert het Museum voor Vrede en Geweldloosheid weer een middag over vergeving in de Doopsgezinde Kerk te Rotterdam, Noordmolenwerf 1. Met behulp van de socratische methode onderzoeken we met elkaar waarom vergeving belangrijk is (of kan zijn).
meer lezen

Jai Jagat: globale campagne met o.a. mars van New Delhi naar Genève

25-9-2019 Op 2 oktober start er in New Delhi een mars die een jaar later zal eindigen in Genève. 50 tot 200 activisten zullen 10.000 km lopen door 14 landen. Doel van de mars is: het elimineren van armoede en sociale uitsluiting, het aanpakken van het klimaatcrisis en het stoppen van conflict en geweld. De mars maakt deel uit van de Jai Jagat campagne met als slogan 'One planet, all of us'.
meer lezen

Lof der Tolerantie, stadsdebat over Tolerantie in de Stad van Erasmus

23-9-2019 Huis van Erasmus en Bibliotheek Rotterdam nodigen u uit voor een Stadsdebat over tolerantie en pluriformiteit. Erasmus was een groot voorstander van tolerantie en actuele ontwikkelingen laten zien dat dit een urgente zaak blijft in onze samenleving. Directe aanleiding is o.a. het Rotterdamse collegeprogramma "Relax. Dit is Rotterdam", waarin "Actieprogramma Integratie & Samenleven 2019 - 2022".
meer lezen

Tijdens Vredesweek op 6 plaatsen tentoonstellingen van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid

20-9-2019 In en rond de Vredesweek zijn er in Den Haag, Gouda, Houthem, Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen tentoonstellingen te zien van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid. Voor meer informatie zie de tentoonstellingsagenda.
Bron: Museum voor Vrede en Geweldloosheid

5-6 oktober: NoWar2019 Pathways to Peace - Limerick, Ierland

20-9-2019 World BEYOND War organiseert 5 en 6 oktober een conferentie in Ierland. Dit ter gelegenheid zowel van het 18e jaar van de eindeloze oorlog in Afghanistan al de 150e geboortedag van Gandhi. De conferentie wordt afgesloten met een rally naar een militaire basis van de VS op Shannon Airport.
meer lezen

Vredesfestival Just Peace in Den Haag van start

19-9-2019 Zaterdag 21 september is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Vrede. Rondom deze dag vindt in Den Haag voor de zesde keer het Just Peace festival plaats. Gedurende zes dagen wordt er, verspreid over diverse locaties in de stad, een gevarieerd programma georganiseerd.
meer lezen

Programma van het Vredessymposium op 2 oktober in Nijmegen is bekend

18-9-2019 Op 2 oktober wordt weer het jaarlijkse Vredessymposium gehouden. Dit keer in het stadhuis van Nijmegen. De burgemeester zal vredeshelden huldigen, er zijn interessante sprekers, een Wall of Peace en een vredesmarkt.
meer lezen

Humanistisch Verbond start petitie 'Help kernwapens de wereld uit!'

17-9-2019 Nu de dreiging van kernwapens terug is, roept het Humanistisch Verbond op een petitie te tekenen om alle kernwapens de wereld uit te helpen. Zo wil het de Nederlandse regering onder druk zetten om meer daaraan te doen dan nu.
meer lezen

Speciale uitgave Vredesspiraal verschenen over veiligheid in deze tijd

16-9-2019 Met het oog op de Vredesweek 2019 - maar ook nadien bruikbaar - is onder de titel 'Veilig en wel?!' van het kwartaalmagazine Vredesspiraal van Kerk en Vrede een speciale uitgave verschenen over veiligheid in deze tijd.
meer lezen

Vredesweek Rotterdam: Walk of Peace, lunch, workshop, koken, kerkdienst

13-9-2019 Ook in Rotterdam zijn er rond de Vredesweek van 22 t/m 28 september vele activiteiten. Zo is er een lunch in een stadspark, een Walk of Peace en een workshop 'Geweldloos communiceren'. In een aantal kerken zijn er diensten, vieringen en gebeden.
meer lezen

Gezocht gastvrouwen/heren en knutselspullen voor Vredesweek Gouda

11-9-2019 Wie wil op zaterdag 28 september gastvrouw/heer zijn bij de Walk of Peace in Gouda? Het gaat om koffie/thee schenken, informatie verstrekken en een oogje in het zeil houden. Voor het kinderprogramma op 21 september worden ook nog stiften, stukjes textiel en ander knutselspulletjes gezocht.
meer lezen

Vredesweek Gouda: kinderworkshops, Walk of Peace, Ontmoetingscafé, tentoonstelling

6-9-2019 21 september is de Internationale Dag van de Vrede en start de landelijke Vredesweek. In Gouda verzorgt het Museum voor Vrede en Geweldloosheid samen met Libertum van 21 tot 29 september allerlei activiteiten met als thema vrede en verbinding over grenzen.
meer lezen

Vredesactivisten gearresteerd bij acties tegen grootste wapenbeurs ter wereld

5-9-2019 Duizenden activisten proberen deze week de opbouw van de DSEI wapenbeurs te stoppen. Ze blokkeren de toegangswegen en vertragen zo de opbouw van de beurs. Drie Belgische activisten werden op 4 september gearresteerd voor het blokkeren van de weg.
meer lezen

Eindhovense activiteiten in het kader van de Vredesweek

4-9-2019 In en rond de Vredesweek zijn er in Eindhoven veel activiteiten, waaronder een picknick, de uitreiking van Eindhovense Vredesprijs en een tentoonstelling.
meer lezen

De bom die in Jemen 40 schoolkinderen doodde was geleverd door de VS en gemaakt door Lockheed Martin

30-8-2019 De lasergeleide bom die op 9 augustus in Jemen een schoolbus trof was geleverd door Lockheed Martin als onderdeel van een door de VS goedgekeurde wapendeal. Het betrof een aanval door de door Saoedi-Arabië geleide coalitie. Bij de aanval kwamen 40 schoolkinderen om.
meer lezen

Jewish Voice for Peace start actie tegen deelname Microsoft aan in de gaten houden Palestijnen

29-8-2019 Jewish Voice for Peace is een handtekeningenactie gestart tegen het investeren door Microsoft van een groot bedrag in het Israëlische bedrijf AnyVision. Dit bedrijf is gespecialiseerd in gezichtsherkenning en betrokken bij de aanleg van een camerasysteem waarmee Palestijnen op de West Bank automatisch gevolgd worden.
meer lezen

Vredesmuseum zoekt vrijwilliger met eigen auto voor vervoer tentoonstellingen

28-8-2019 Wegens het plotseling wegvallen van de huidige vrijwilliger zoekt het Museum voor Vrede en Geweldloosheid met spoed iemand die tentoonstellingen e.d. wil vervoeren in eigen auto.
meer lezen

Teken de petitie voor Micoahumado

26-8-2019 Sinds 2002 staat het team in Colombia de boeren en mijnwerkers van Micoahumado, in het zuiden van het gebied rondom Bolivar, bij. Teken hier de petitie om hen te steunen!
meer lezen

Initiatiefvoorstel Amsterdamse gemeenteraad: Ban de Bom - Zeg ja tegen het VN kernwapenverbod

21-8-2019 Als reactie op de opzegging van het INF kernwapenverdrag ligt er een Initiatiefvoorstel op tafel bij de Amsterdamse Gemeenteraad genaamd: 'Ban de Bom - Zeg ja tegen het VN kernwapenverbod en zeg nee tegen belastingontwijking door wapenproducenten'. Dit voorstel wordt gesteund door 6 raadsfracties, die samen een meerderheid vormen.
meer lezen

7 september in Rotterdam: Workshop Geweldloos Communiceren

20-8-2019 Burenruzie die escaleert? Familieleden die elkaar niet kunnen luchten of zien? Of slachtoffer van een ernstig incident? En wat dacht je van het jarenlange geweld en onrecht in, bijvoorbeeld, Noord-Ierland of Zuid-Afrika? Vaak geldt: je moet toch samen verder.. Hoe doe je dat?
meer lezen