Vredesduif met olijftak in snavel.

kernwapens 2017

De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk ontevreden over Nobelprijs voor vredesorganisatie

6-12-2017 Op 10 december is de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede aan de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons. De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk zullen bij de plechtigheid slechts op laag diplomatiek niveau vertegenwoordigd zijn. Daarmee laten zij hun ongenoegen blijken over het toekennen van de Nobelprijs voor de Vrede aan een vredesorganisatie.
meer lezen

Waarom een vernislaagje beschaving ons niet zal behoeden voor een atoomoorlog

23-10-2017 De bekende politicoloog Noam Chomsky benadrukt geregeld dat klimaatsverandering en een atoomoorlog de twee grootste gevaren zijn van onze huidige geglobaliseerde wereld. De reden daarvoor is heel eenvoudig: niet allen zijn ze nu reeds bijzonder reëel (klimaatsverandering is een feit en atoombommen werden in het verleden reeds gebruikt), ze bedreigen ook allebei de volledige mensheid.
meer lezen

De Internationale Campagne tegen Kernwapens wint Nobelprijs voor de Vrede 2017

13-10-2017 Op 6 oktober, is bekend gemaakt dat de Internationale Campaign to Abolish Nuclear weapons (ICAN) de Nobelprijs voor de Vrede heeft gewonnen. In Nederland zijn o.a. Stop Wapenhandel, de WILPF, het Tribunaal voor de Vrede, Burgemeesters voor Vrede, de NVMP en PAX partnerorganisaties van de ICAN. Zij delen dus mee in de feestvreugde.
meer lezen

Winnaar Nobelprijs voor de Vrede a.s. donderdag bij Enschedese Vredestuin

10-10-2017 Afgelopen vrijdagochtend maakt het Noorse Nobelprijscomité bekend dat de Nobelprijs voor de Vrede dit jaar naar de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN - Internationale Campagne om Kernwapens af te schaffen) gaat. Een internationale campagne waar de Nederlandse vredesorganisatie PAX (voorheen IKV Pax Christi) een belangrijke rol in heeft gespeeld.
meer lezen

Nederlandse LCF-fregatten spelen rol in nucleaire oorlogvoering

2-10-2017 De zwaarste gevechtsschepen van de Nederlandse marinevloot, de vier luchtverdedigings- en commandofregatten, spelen een rol in nucleaire oorlogvoering, schrijft Stop Wapenhandel in het onderzoek 'LCF-fregatten en het nucleair evenwicht'. Bijzonder aan deze fregatten is de zeer geavanceerde radar. Deze kan over grote afstanden intercontinentale raketten opsporen en volgen.
meer lezen

Crisis VS en Noord-Korea: "Bombarderen voor vrede is als vrijen voor maagdelijkheid"

18-9-2017 De roekeloze retoriek afkomstig van zowel de VS als Noord-Korea laat de reeds gevaarlijke crisis in Korea verder escaleren. De wilde dreigementen die beide partijen uiten verergert enkel de reeds zeer explosieve situatie.
meer lezen

Aankondiging '2000 kernwapens op scherp: wat kan Nederland doen?' 25/09 Humanity House

29-8-2017 Door de Noord-Koreaanse raketproeven en de reacties van Trump is de nucleaire dreiging weer verontrustend actueel. Anderzijds is er in de VN succesvol onderhandeld over een verbod op kernwapens, met deelname van Nederland als enig NAVO-lid. Tijd dus voor debat over de vraag: wat kunnen wìj doen om van de kernwapens af te komen?
meer lezen

VN kernwapenverbod: vraag en antwoord

7-8-2017 PAX heeft een aantal vragen en antwoorden verzameld over het nieuwe kernwapenverbod: wat doet het verdrag, wat wordt de impact van het verdrag, en hoe nu verder? U vindt ze op www.nonukes.nl/het-verbod-op-kernwapens-qa-voor-de-media
7-8-2017

2000 kernwapens op scherp: wat kan Nederland doen? Bijeenkomst 20 september in Den Haag

28-7-2017 Op 25 september, aan de vooravond van de International UN-day of Total Abolition of Nuclear Weapons, komen maatschappelijke organisaties bijeen om kritische steun uit te spreken voor de rol die Nederland hierbij speelt, en om te bespreken hoe deze rol verder uitgebouwd en aangescherpt kan worden.
meer lezen

Vredesactivisten bezetten bunker met kernbommen in Büchel

19-7-2017 5 vredesactivisten slaagden er in de avond van 17 juli in om de luchtmachtbasis in Büchel (Duitsland) ver binnen te dringen. Voor het eerst in 21 jaar van protest tegen de atoombommen daar, lukte het om een bunker te bereiken en DISARM op de deur te schilderen. Pas na 2 uur werden ze opgemerkt en gearresteerd.
meer lezen

Kernwapens verboden, Nederland stemt tegen

10-7-2017 Twee derde van alle landen ter wereld stemden op 7 juli in de VN voor een verdrag dat kernwapens verbiedt. Nederland stemde tegen. Het laatste massavernietigingswapen dat nog niet illegaal was, is vandaag verboden. "Het is een historische dag", zegt Krista van Velzen, campagneleider van PAX.
meer lezen

Bekende Nederlanders roepen op tot verbod op kernwapens

8-6-2017 Een groep bekende Nederlanders roept een nieuw kabinet op om op de reeds ingeslagen weg voort te gaan en te helpen politieke, publieke en diplomatieke druk te ontwikkelen, binnen en buiten de VN, om kernwapens - het enige nog toegestane massa-vernietigingswapen - te verbieden en verder uit te bannen.
meer lezen

Internationaal actiekamp tegen kernwapens, Duitsland, 12-18 juli

1-5-2017 De Duitse vredesbeweging organiseert van 12 tot 18 juli een vredeskamp bij de vliegbasis Büchel. Van daaruit worden acties georganiseerd tegen de aanwezigheid en de modernisering van atoomwapens op die basis en in andere landen w.o. Nederland. Alle vredesactivisten worden opgeroepen om aan het kamp deel te nemen.
meer lezen

Op weg naar een kernwapenverbod? Symposium 20 mei, Amersfoort

13-4-2017 In maart van dit jaar beginnen in New York de eerste onderhandelingen over een verdrag om kernwapens te verbieden. In mei zal bekend zijn welke mogelijkheden of belemmeringen deze eerste ronde heeft opgeleverd. Hoe moeten we tegen dit verdrag in wording aankijken vanuit historisch perspectief? Hierbij zijn tal van vragen te stellen waarop we op 20 mei een antwoord hopen te vinden.
meer lezen

17 juli: Internationale blokkade van vliegbasis Büchel, voor een kernwapenvrije wereld

1-3-2017 De Duitse vredesbeweging organiseert van 26 maart tot 9 augustus een estafette presentie bij de vliegbasis Büchel om ervoor te pleiten dat daar geen nieuwe B 61 kernbommen komen en dat de oude kernbommen die daar liggen worden weg gehaald.
meer lezen

Het is 2,5 voor 12 op de Doomsday Clock

1-2-2017 De wereld is weer wat dichter bij een nucleaire ramp. Toonaangevende wetenschappers hebben de zogeheten Doomsday Clock een halve minuut vooruit gezet: het is nu 2,5 voor 12, een halve minuut later dan vorig jaar. Sinds 1953 heeft de klok niet zo dichtbij middernacht gestaan. Een jaar geleden was het 23.57 uur.
meer lezen

Internationaal actiekamp bij Duitse kernwapenbasis Büchel 12-18 juli 2017

23-1-2017 Op de Duitse vliegbasis Büchel liggen Amerikaanse kernwapens. Uit protest daartegen wordt er in juli actie gevoerd vanuit een internationaal vredeskamp. Het wordt georganiseerd door een samenwerkingsverband van meer dan 50 vredesorganisaties. Ook vanuit Nederland kunt u er aan deelnemen.
meer lezen

Nieuwe actiesite voor een internationaal verbod op kernwapens

19-1-2017 Over 2 maanden beginnen bij de VN de onderhandelingen over een verbod op kernwapens. De International Campaign to Abolish Nuclear Weapons is een nieuwe website www.nuclearban.org gestart met informatie hierover. Ook kunt u via deze site deelnemen aan een actie om aan te dringen op zo'n verbod.
meer lezen