Vredesduif met olijftak in snavel.

kernwapens 2019

Lineke Schakenbos liet Rutte weten verontrust te zijn over de Amerikaanse kernwapens in Volkel

20-11-2019 Lineke Schakenbos schreef een brief aan minister-president Rutte. Ze maakt zich grote zorgen over de inzet van de Amerikaanse kernwapens die in Volkel liggen maar waar Nederland geen enkele zeggenschap over blijkt te hebben. Ze wil degene benaderen die wel die zeggenshap heeft en vraag wie dat is.
meer lezen

Steeds vaker nee tegen investering in kernwapens

5-11-2019 Steeds meer financiële instellingen zeggen 'nee' tegen kernwapens. Dat blijkt uit nieuw onderzoek door het PAX project Don't Bank on the Bomb. Uit het nieuwe rapport Beyond the Bomb, blijkt dat 77 banken, pensioenfondsen, verzekeraars en andere financiële instellingen beleid hebben aangenomen om niet te investeren in kernwapenbedrijven. Dit is een toename van 14 sinds het vorige rapport, uit 2018.
meer lezen

Nieuw rapport: Rutte, houd kernbommen buiten Nederland

11-10-2019 De Nederlandse overheid moet geen nieuwe Amerikaanse kernbommen toelaten in ons land en het VN-kernwapenverbod zo snel mogelijk ondertekenen en ratificeren. Zo kan de regering de Nederlandse bevolking beschermen tegen de toenemende kernwapendreiging. Dit zegt PAX in een nieuw rapport.
meer lezen

Humanistisch Verbond start petitie 'Help kernwapens de wereld uit!'

17-9-2019 Nu de dreiging van kernwapens terug is, roept het Humanistisch Verbond op een petitie te tekenen om alle kernwapens de wereld uit te helpen. Zo wil het de Nederlandse regering onder druk zetten om meer daaraan te doen dan nu.
meer lezen

Initiatiefvoorstel Amsterdamse gemeenteraad: Ban de Bom - Zeg ja tegen het VN kernwapenverbod

21-8-2019 Als reactie op de opzegging van het INF kernwapenverdrag ligt er een Initiatiefvoorstel op tafel bij de Amsterdamse Gemeenteraad genaamd: 'Ban de Bom - Zeg ja tegen het VN kernwapenverbod en zeg nee tegen belastingontwijking door wapenproducenten'. Dit voorstel wordt gesteund door 6 raadsfracties, die samen een meerderheid vormen.
meer lezen

Vredespaleis 26 november bijeenkomst NVMP: Urgent appeal for a nuclear weapon free world

14-8-2019 Op dinsdag 26 november, 13.00-18.00 uur, organiseert de NVMP in het Vredespaleis te Den Haag een bijeenkomst onder de titel Urgent appeal for a nuclear weapon free world, ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag. Deze middag is bedoeld als wake up call, gezien de grote actuele gevaren die de toenemende conflicten en spanningen in de wereld met zich brengen.
meer lezen

Aktieweek tegen kernwapens

27-7-2019 Een wake tegen oorlog en geweld in Enschede op zaterdag 3 augustus, een demonstratie bij Urenco Gronau op zondag 4 augustus, een Hiroshima-herdenking met een die-in op dinsdag 6 augustus in combinatie met de doortocht van de Friedensfahrradtour Nordrhein-Westfalen door Enschede en een Nagasaki-herdenking tijdens het Coventrygebed op vrijdag 9 augustus.
meer lezen

Vraag je gemeente zich uit te spreken voor het VN Kernwapenverbod

9-7-2019 De Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens (ICAN) vraagt wereldwijd gemeenten om een appèl te doen op hun nationale overheid om het VN-Kernwapenverbod te ondertekenen. Zo laten zij zien dat zij de verantwoordelijkheid nemen om hun inwoners te beschermen.
meer lezen

Vredesactie tegen kernwapens op Volkel tijdens Luchtmachtdagen

25-6-2019 Terwijl bezoekers zich vergaapten aan de JSF's die werden geshowd boven de militaire luchtmachtbasis Volkel, protesteerden vredesactivisten tegen de aanwezigheid van kernwapens. Bij binnenkomst op het terrein werden de liefhebbers van het wapentuig getrakteerd op een pamflet waarin wordt gewezen op de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens op de militaire vliegbasis.
meer lezen

6 juni in Utrecht: Bezinningsmiddag Kerk en Vrede rond Kernbewapening

14-5-2019 Onder de titel 'Kernwapens: terugblik, afschrikking, ethiek en hoe nu verder?' organiseert Kerk en Vrede op donderdag 6 juni een bezinningsmiddag. Inleiding door Dr. Koos van der Bruggen met reactie door Mark Akkerman. Daarna discussie.
meer lezen

No new nukes: vredesactie bij de vliegbasis Volkel

7-5-2019 Op 14 en 15 juni zijn er luchtmachtdagen op de vliegbasis Volkel waar 280.000 toeschouwers worden verwacht. Wat veel mensen niet weten is dat daar Amerikaanse kernwapens liggen die binnenkort ook nog eens vernieuwd gaan worden. Om mensen dit belangrijke (en gevaarlijke) nieuws te laten weten gaat het Jeannette Noëlhuis op 15 juni daar demonstreren en flyers uitdelen!
meer lezen

Pax Christi Vlaanderen: Amerikaanse opzegging INF-verdrag maakt van Europa nucleaire target

26-2-2019 De Verenigde Staten trekt zich terug uit het historische INF-verdrag uit 1987. Dit maakt decennia van vooruitgang inzake nucleaire ontwapening ongedaan en kan een nieuwe nucleaire wapenwedloop ontketenen op Europees grondgebied. Europese landen moeten hun nucleaire ambiguïteit eindelijk laten varen en concrete stappen zetten richting volledige nucleaire ontwapening.
meer lezen

Burgmeesters en parlementariers roepen Rusland en de VS op tot wereldwijde ontwapening

5-2-2019 Op January 30 2019, stuurden burgemeesters, parlementariërs, en beleidsspecialisten uit veertig landen een open brief; de 'Basel Appeal for Disarmament and Sustainable Security', naar de presidenten Putin en Trump en andere wereldleiders. De brief roept op, om gemaakte afspraken te bewaken en om een nieuwe nucleaire wapenwedloop te voorkomen en, tot support bij wereldwijde nucleaire ontwapening.
meer lezen