Vredesduif met olijftak in snavel.

Nobelprijs voor de Vrede

13-10-2017 Op 6 oktober, is bekend gemaakt dat de Internationale Campaign to Abolish Nuclear weapons (ICAN) de Nobelprijs voor de Vrede heeft gewonnen. In Nederland zijn o.a. Stop Wapenhandel, de WILPF, het Tribunaal voor de Vrede, Burgemeesters voor Vrede, de NVMP en PAX partnerorganisaties van de ICAN. Zij delen dus mee in de feestvreugde.

 

Het Nobelcomité maakte in Oslo bekend dat ICAN de prijs wint voor haar werk aan nucleaire ontwapening. ICAN heeft zich jarenlang ingezet voor het wereldwijde verbod op kernwapens, dat afgelopen zomer werd aangenomen en op 20 september opende voor ondertekening. Internationaal zijn er wel afspraken om de verspreiding van landmijnen, clusterbommen en biologische wapens tegen te gaan, maar dergelijke afspraken ontbraken nog over de veel gevaarlijker kernwapens. "ICAN heeft geholpen dat juridische gat te vullen", aldus de voorzitter van het Comité.

 

"Dit jaar is de prijs een eerbetoon aan iedereen die werkt aan ontwapening. We hebben ICAN gekozen omdat wij, het Noorse Nobel-comité, geloven dat zij op een bewonderenswaardige wijze het voortouw hebben genomen in het aanvuren van het ontwapeningsproces. Ook maakt ICAN de bevolking, die bang is om beschermd te worden met kernwapens, meer betrokken."

 

Is de uitreiking een bericht aan specifieke staten/wereldleiders?

 

"We sturen een bericht aan alle staten, maar naar kernmogendheden in het bijzonder. We willen ze herinneren aan het kernstopverdrag dat ze al hebben ondertekend. Zij zijn ook verplicht te werken aan een kernwapenvrije wereld; we hebben dezelfde doel."

 

"De prijs is een aanmoediging voor álle staten. Ik snap de controverse niet, want we hebben een gezamenlijk doel. Het is aan elke individuele staat om te kiezen of ze gaan ontwapenen. We proberen niet één specifieke politicus te overtuigen, we willen ICAN aanmoedigen en helpen met dit extreem serieuze probleem. De bevolking wil niet met kernwapens verdedigd worden."

 

Aldus de zeer heldere taal van het Nobel-comité.

 

Nederland zelf speelde overigens een belangrijke rol bij de onderhandelingen over het kernwapenverdrag door daar als enige NAVO-lid aan deel te nemen en heeft een trackrecord waardoor in het buitenland teksten zijn ontstaan als The Netherlands as the only NATO member jointed the UN-negotiations on a ban treaty because of grassroot pressure on its parliament. Jammer genoeg trad Nederland uiteindelijk niet toe tot het verdrag.

Overgenomen van de NVMP met enkele aanvullingen