Vredesduif met olijftak in snavel.

Actie op terrein NAVO en TNO

5-8-2019 Zondag 4 augustus is er actie gevoerd op en rond het terrein van TNO en de NAVO Communications and Information Agency in Den Haag (Oude Waalsdorperweg 61-63). De acties zijn een protest tegen de betrokkenheid van de NAVO en TNO bij het militariseren van grenzen en het bijdragen aan redenen waarom mensen moeten vluchten.

 

Demonstratie bij NAVO en TNO tegen militarisering van de grenzen.

Er is gedemonstreerd bij de hoofdingang van NAVO. Daarbij zijn spandoeken getoond (met teksten als: NATO kills, Refugees Welcome en From Borders to Bombs) en is geflyerd. Daarnaast lieten zij het geluid van de vlakbij gelegen klok op de Waalsdorpervlakte horen, afgewisseld met het voorlezen van de lange lijst met vluchtelingen die zijn omgekomen als gevolg van het Europese migratiebeleid. Terwijl mensen voor de poort demonstreerden en
leuzen riepen, wist een groep van elf andere activisten over het hek te klimmen en op het dak van NAVO te komen. Vanaf het dak hebben zij twee spandoeken laten zakken, waarop stond "Migranten sterven door NAVO", en "Geen mens is illegaal". Vanaf een nabijgelegen fietsbrug over de weg hebben mensen een spandoek gehangen, dat de politie al na enkele minuten verwijderd heeft. Hierop stond "Migranten sterven door NATO en TNO".

 

De politie trad erg repressief op en heeft tot dusver 18 mensengearresteerd. Al in de vroege morgen zijn een aantal mensen opgepakt die zich op of rond het terrein van TNO bevonden. De demonstratie voor de poort werd gesommeerd zich daar te verwijderen, anders zouden ook zij gearresteerd worden. Deze groep is omsingeld en uiteindelijk onder politie escorte van het terrein verwijderd. De mensen op het dak van NATO zijn zeer hardhandig gearresteerd door een arrestatieteam, een gemaskerd en zwaar bewapend team.

 

Er kan teruggekeken worden op een zeer geslaagde actie. Het No Border Camp is verontwaardigd over het harde politieoptreden en eist de onmiddellijke vrijlating van alle arrestanten, zonder aanklacht. De actie die vandaag is gevoerd was een rechtvaardige demonstratie tegen het moorddadige Europese grensbeleid waar TNO en NAVO medeplichtig zijn door hun betrokkenheid bij het militariseren van grenzen en het bijdragen aan redenen waarom mensen moeten vluchten.

 

Meer info

5-8-2019