Vredesduif met olijftak in snavel.

100 jaar Eerste Wereldoorlog

10-1-2014 Vredesburo Eindhoven start 2014 met een informatieve bijeenkomst op 25 januari rondom herdenking 100 jaar Eerste Wereldoorlog en nieuwe ontwikkelingen in de oorlogsvoering. Ook is er de tentoonstelling 'De Loopgravenoorlog' van de bekende Belgische striptekenaar Tardi te zien.

 

Op zaterdag 25 januari houdt het Eindhovense Vredesburo haar traditionele startbijeenkomst. Gezien de impact en belangrijkheid van de Eerste Wereldoorlog zal deze historische gebeurtenis, die een keerpunt in de geschiedenis was, centraal staan. Joost Vullings (stichting "Eindhoven in Beeld") zal een inleiding verzorgen vanuit het Nederlandse perspectief van toentertijd en dat omlijsten met beeldmateriaal. Nederland was in naam neutraal, maar toch op allerlei manieren betrokken. Het beeldmateriaal maakt indringend duidelijk hoe de wereld er toen uit zag.

 

Om het thema verder uit te diepen zal daarna met een aantal deskundigen aan de hand van stellingen en vragen gepraat worden. De deelnemers aan deze rondetafelbijeenkomst zijn o.a. de Belgische journalist en documentairemaker Ludo den Brabander en Leo van Bergen, polemoloog en historicus. Uitgangspunt van het gesprek zal zijn: De herdenking van de 1e WO zal in 2014 een belangrijk punt op de internationale agenda zijn en essentieel zijn in de discussies over het project Europa. De verschrikkingen van deze oorlog zijn alom bekend, maar wat is er van geleerd. We zouden herdenken om nooit meer te vergeten, maar wat is er terecht gekomen van al die mooie voornemens?

 

Naast dit gedeelte van het programma zal er ook tijd zijn voor muziek uit Bosnië van Aid Nrkonjiv en muziek en verhalen/gedichten uit Irak en Afghanistan verzorgd door Baban Kirkuki en Dawud Pirzab. Zij zullen ook ingaan op de impact die de oorlog heeft gehad op hun levens en het leven dat zij nu voeren ver weg van hun geboortegrond.

 

Naast het herdenken van de gebeurtenis van een eeuw geleden, zal er ook een bijdrage zijn over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van oorlogsvoering, namelijk het toenemende gebruik van onbemande wapensystemen (waaronder vooral drones). Deze voorlichting zal verzorgd worden door Miriam  Struyk (IKV/Pax Christi). Zij is een van de Nederlandse vertegenwoordigers van de internationale campagne (Campaign to Stop Killer Robots), die deze ontwikkelingen kritisch volgt en aan het brede publiek uitlegt wat dit zal betekenen voor de toekomst (ook in verband met de internationale rechtsorde).

 

Traditioneel wordt afgesloten met een gemeenschappelijke wereldmaaltijd voor iedereen. Meer informatie over het programma is te verkrijgen via www.vredesburo.nl

 

De tentoonstelling komt van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid.

10-1-2014