Vredesduif met olijftak in snavel.

11 km wol tegen kernwapens

13-8-2014 Een ruim elf kilometer lange roze gebreide vredessjaal werd op 9 augustus uitgerold op de openbare weg langs de Britse kernwapenfabrieken in Aldermaston en Burghfield in zuid-Engeland. De actie vormde het hoogtepunt van de campagne Wool Against Weapons. Vanuit Nederland waren vier mensen aanwezig om een deel van de 507 sjaals die in Nederland werden vervaardigd omhoog te houden.

 

Vredessjaal omhoog gehouden door Nederlandse delegatie

De strijdbare en kleurrijke actie vond plaats op 9 augustus - 69 jaar na de atoombomaanval op Hiroshima

 

Onderdeel van de gigantische vredessjaal was de halve kilometer vredesdoeken, die door mensen in heel Nederland werden vervaardigd. Namens Wol Tegen Wapens-Nederland waren Hanneke van Houtert, Trees Lambregts, Guido van Bree en Marta Resink (Omslag) bij de actie aanwezig; zij hielden een deel van de Nederlandse vredesdoeken omhoog.

 

Langs de route waren acht verschillende verzamelpunten (milestones) van waaruit de doeken werden uitgerold. Na het verbinden van alle doeken, vonden op elk van de verzamellokaties manifestaties plaats met sprekers, muziek, dans en natuurlijk: zelfgebakken taart! Aan de actie deden een paar duizend mensen mee, van alle leeftijden en achtergronden en afkomstig uit alle delen van Engeland, en daarbuiten

 

Wool Against Weapons is een onderdeel van een al langer lopende, breed gedragen campagne tegen de vernieuwing van het Britse kernwapenprogramma 'Trident'. Deze vernieuwing moet door de Britse belastingbetalers worden betaald, een bedrag van 100.000.000.000 Britse pond. Ook hiertegen is een snel groeiend protest.

 

De Britse campagne werd in april 2014 overgenomen in Nederland, op initiatief van Omslag en het Vredesburo in Eindhoven. In de Nederlandse campagne werd tevens de aandacht gevestigd op de modernisering van de Amerikaanse kernwapens op vliegbasis Volkel (NB).

 

Marta Resink: ,,Het was al geweldig om aan de hele campagne mee te doen, maar het hoogtepunt was toch wel om bij de actie aanwezig te zijn. De eindeloos lijkende sjaal was zo imposant om te zien en ik voelde me heel sterk verbonden met alle andere mensen. Er was veel meer dan de beoogde elf kilometer. Op sommige plekken langs de route hingen de sjaals aan beide zijden van de weg, soms wel twee of drie rijen boven elkaar. En overal stonden kleurrijk uitgedoste mensen, zingend en dansend langs de drukke verkeersweg die langs de hekken van de kernwapenfabrieken loopt''.

 

Al op 29 juli werden de in Nederland vervaardigde doeken persoonlijk afgeleverd bij de initiatiefneemster van Wool Against Weapons, Jaine Rose in Stroud. Intussen zijn de onderlinge persoonlijke contacten verstevigd.

 

Nu de grote actiedag achter de rug is, wordt de ruim elf kilometer vredessjaal weer losgemaakt in losse doeken van 100 x 60 cm. Van deze doeken worden dekens gemaakt voor opvanghuizen en vluchtelingenkampen in Afrika en Groot-Brittannië. De dekens zullen persoonlijk worden afgeleverd op bekende adressen in Tanzania, Kenya, Burundi en Rwanda. Een rol ging mee terug naar Nederland.

 

De campagne tegen kernwapens in Nederland krijgt in september een vervolg tijdens de Vredesweek. Op 4 oktober is bij Omslag in Eindhoven een Aanloopdag waar wordt teruggeblikt op de campagne Wol Tegen Wapens, en waar Krista van Velzen (PAX voor vrede) de nieuwe campagne 'Teken tegen Kernwapens' zal toelichten. Meer over deze Aanloopdag www.omslag.nl

 

Over het verloop van de Nederlandse campagne is een uitgebreide website gemaakt, met heel veel foto's, achtergronden en filmpjes. Zie: www.omslag.nl

Bron: www.omslag.nl