N.B. De volledige tekst van de berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
Een opmerking over "Fair Use Policy"
Nucleair arsenaal van Pakistan laat geen ruimte voor vergissingen
Het nieuws dat Pakistan al meer dan drie jaar continu werkt aan de productie van voor wapens geschikt verrijkt uranium geeft nog meer redenen waarom de wereld uiterst ongerust zou moeten zijn over de confrontatie tussen Pakistan en India. De twee landen hebben geen van de veiligheidsmaatregelen die door Amerika en de Sovjet-Unie werden ontwikkeld om een nucleaire holocaust te voorkomen in de Koude Oorlog. Er zijn geen 'hotlines' tussen de landen. De waarschuwingstijd - vanaf lancering tot inslag - is niet meer dan vijf minuten. Er is totaal geen ruimte voor een vergissing of verkeerde inschatting.
The Times (UK), 27 mei 2002Invasie van Irak zou net zo'n blunder zijn als Hitler's aanval op Rusland
Oorlogen tegen revolutionairen en terroristen gaan niet over het vernietigen van een leger, maar over het veranderen van de gedachten van mensen. Een overwinning kan alleen behaald worden door de terroristen te isoleren van de massa van het volk en door voldoende inlichtingen te verzamelen om hun militaire mogelijkheden te beperken. Daarom zou het een enorme en verschrikkelijke strategische blunder in de oorlog tegen het terrorisme zijn om op dit moment een grondoffensief te beginnen tegen Irak.
The Times (UK), 25 mei 2002Waarom terroristische aanslagen niet onvermijdelijk zijn
In Washington groeit de zorg dat meer terreur-aanslagen op de Verenigde Staten "onvermijdeljik" zijn. Maar bronnen uit Saudi-Arabië, die vertrouwd zijn met het denken achter de anti-Amerikaanse haat van groepen als al-Qaida, zeggen dat zulke aanslagen op de VS wel degelijk te vermijden zijn. Volgens hen waren de anti-Amerikaanse aanslagen in het midden van de jaren '90 een weloverwogen voortraject naar 11 september. Ze hadden één boodschap voor Amerika, aldus de bronnen: stop met je blinde steun aan Israël en trek je troepen terug uit Saudi-Arabië.
Christian Science Monitor (USA), 23 mei 2002CIA wil topontmoeting inlichtingendiensten Midden-Oosten
CIA-chef George Tenet heeft het plan om topambtenaren van de inlichtingendiensten van Israël, Egypte, Jordanië, Saudi-Arabië en Palestina op korte terumijn uit te nodigen naar Washington voor overleg over een nieuw veiligheidsplan.
Ha'aretz (Isr.), 22 mei 2002Leider Democraten stelt onafhankelijk onderzoek naar 11 september voor
Tom Daschle, leider van de Democratische meerderheid in de Amerikaanse Senaat, heeft gezegd dat er een onafhankelijke commissie nodig is om onderzoek te doen naar de aanslagen van 11 september en wil dat de Senaat op korte termijn naar dit voorstel handelt. Daschle wijst op "een verontrustende trend die aan de gang is met betrekking tot de onwil van de regering om informatie te delen over de aanslag van 11 september."
The Washington Times (USA), 22 mei 2002Russen gepeild over Hussein
Kan de VS Rusland binnen boord krijgen voor een oorlog tegen Irak als sancties niet genoeg zijn om president Saddam Hussein uit zijn macht te ontzetten? Dit is één van de intrigerende vragen die opgeroepen worden als president Bush zijn Russische collega Putin ontmoet in een vierdaagse top. De VS en Rusland zijn een nieuwe, nauwere strategische relatie aan het uitproberen en Amerikaanse ambtenaren zijn erg benieuwd hoe coöperatief Moskou zal zijn als het gaat om landen als Irak en Iran.
Los Angeles Times (USA), 22 mei 2002Deze doelloze campagne
Afghanistan dreigt het meest beschamende hoofdstuk te worden in de recente geschiedenis van Britse militaire ondernemingen. De communiqés krijgen zo langzamerhand een knorrige ondertoon. Brigade-generaal Lane klaagt erover dat al-Qaida en de Taliban "geen neiging vertonen om zich te reorganiseren voor aanvallen op ons." Ze willen niet buiten komen spelen. Maar wie zou dat doen als je overal geconfronteerd wordt met het meest geavanceerde wapentuig van de wereld? Dan kun je je maar beter koest houden en voor je geiten zorgen, familie bezoeken over de grens met Pakistan en je recitatie van de Koran oppoetsen.
The Guardian (UK), 20 mei 2002Minister Hoon schiet commandant mariniers te hulp
De Britse minister van Defensie Geoff Hoon is opgekomen voor de commandant van de Royal Marines in Afghanistan terwijl er geluiden opkomen dat deze de contrôle kwijt is over de Britse operaties tegen al-Qaida en de Taliban.
The Guardian (UK), 20 mei 2002Het vredesproces tussen Israël en Syrië
Gegeven het feit dat Israël algemeen gezien wordt in de VS als een pro-westerse democratie en Syrië als een dictatuur die ooit nauwe banden had met de Sovjet-Unie, is het begrijpelijk dat men in de VS bevooroordeeld is ten gunste van Israël in het vredesproces. Als gevolg hiervan erkennen maar weinig Amerikanen het feit dat het Syrische standpunt in de huidige onderhandelingen over de Golan-hoogvlakte meer gematigd is dan dat van Israël, aangezien Syrië zich veel beter dan Israël houdt aan de VN-resoluties over "land voor vrede".
Foreign Policy in Focus (USA), 20 mei 2002Vergeten slachtoffers
De directe slachtoffers van Amerikaanse bommen en raketten hebben de meeste aandacht opgeëist van politici en media, hoewel niemand er zeker van is hoeveel dit er geweest zijn. Een onderzoek van de Guardian naar de "indirecte slachtoffers" bevestigt nu de overtuiging van veel hulporganisaties dat het aantal van deze slachtoffers veel groter is dat de directe slachtoffers. Een 20.000 Afghanen hebben wellicht hun leven verloren als indirect gevolg van de Amerikaanse interventie. Ook zij horen thuis in de dodenaantallen.
The Guardian (UK), 20 mei 2002
_____
De Vredessite |
Nieuwe Oorlog 2002