menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 4, 2005
25 januari

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
"Hulpverleners worden doelwit in Afghanistan"
 
Tony Blair is gewaarschuwd dat zijn plan om enkele duizenden militairen naar één van de meest onrustige regio's in Afghanistan te sturen het risico oplevert van een gewelddadige reactie tegen Britse hulporganisaties die daar werken. Grote Britse liefdadigheidsinstellingen hebben per brief aan de premier hun bezorgdheid overgebracht, dat plannen om de 'hearts and minds' van de plaatselijke bevolking te winnen via hulpprojecten, het onderscheid doen vervagen tussen de militairen en ongewapende hulpverleners.
 
Hulporganisaties in Afghanistan maakten zich al zorgen over een escalatie van de aanvallen op hun stafleden waarbij in 2004 dertig dodelijke slachtoffers vielen in vergelijking met twaalf in 2003. Ze zeggen dat dit deels de schuld is van de toenemende neiging van multinationale strijdmachten in Afghanistan om zich bezig te gaan houden met humanitaire taken, zoals het bouwen van scholen en de verbetering van de watervoorziening in de vorm van "provinciale reconstructie teams" (PRT's). Hoewel de "civiel-militaire" projecten van de PRT's goodwill kunnen opleveren bij de lokale bevolking, zeggen vertegenwoordigers van liefdadigheidsorganisaties dat zij het 'neutrale' beeld van de hulpverlening in gevaar kunnen brengen. Dominic Nutt, woordvoerder voor Christian Aid zei: "Ze rijden rond in auto's zonder militaire aanduiding en zien er voor de Afghanen uit als hulpverleners. Maar ze zijn gekleed in uniformen en dragen wapens. Dat maakt ons allemaal tot doelwit. (..) Veelal delen ze geld uit of bouwen scholen en klinieken waar die helemaal niet nodig zijn."
 
Sunday Telegraph (GB), 22 januari 2006
 

 
Iran brengt buitenlandse tegoeden in veiligheid
 
De gouverneur van de centrale bank van Iran heeft bevestigd dat het land begonnen is tegoeden op buitenlandse rekeningen te verplaatsen. Ebrahim Sheibani vertelde aan het studentenpersbureau ISNA: "We zijn begonnen om buitenlandse reserves te verplaatsen, voor zover we dat raadzaam achten." ISNA vroeg met name of het geld werd verplaatst naar Aziatische rekeningen maar Sheibani omzeilde een antwoord op die vraag. Hij had eerder aan verslaggevers verteld dat Iran klaar was om geld op buitenlandse rekeningen terug te halen als dat nodig zou zijn. Iran, dat rekening moet houden met VN-sancties vanwege zijn kernenergieprogramma, heeft slechte herinneringen aan de tijd dat er beslag werd gelegd op tegoeden van het land in de VS na de islamitische revolutie van 1979.
 
De vragen van ISNA waren gebaseerd op een bericht in de Londense Arabische krant Asharq al-Awsat dat de Nationale Veiligheidsraad van Irak opdracht had gegeven om buitenlandse tegoeden te verplaatsen naar Azië. Van de olieopbrengst van meer dan 40 miljard dollar vanaf eind vorig jaar tot maart 2006 gaat 16 miljard dollar rechtstreeks naar de overheidsuitgaven. De rest gaat naar de centrale bank die beschikt over tegoeden op buitenlandse rekeningen van onbekende omvang. De Naftiran Intertrade comapny (NICO), de handels- en financieringspoot van de National Iranian Oil Company, is gevestigd in Zwitserland. Zwitserland heeft zich inmiddels al aangeboden als veilig neutraal land om de Iraanse tegoeden te ontvangen.
 
Reuters (GB), 20 januari 2006
 

 
VS op zoek naar Arabische vredesmacht voor Irak
 
Naar verluidt in Arabische diplomatieke kringen in Egypte proberen de VS Arabische landen te overtuigen om troepen naar Irak te sturen die de strijdkrachten van de VS moeten vervangen na de vorming van een nieuwe Iraakse regering. Vice-president Cheney zal hierover besprekingen voeren tijdens een rondreis waarbij hij Egypte, Saoedi-Arabië en Oman aandoet. Diplomatieke bronnen hebben United Press International verteld dat Cheney bij de Egyptische president Mubarak en bij andere Arabische leiders de mogelijkheid zal voorstellen om Arabische en islamitische troepen in Irak in te zetten om de weg vrij te maken voor een vermindering van het aantal Amerikaanse troepen. Washington hoopt dat Arabische legers willen deelnemen aan een vredesmacht in de regio's in Irak waar de VS troepen terugtrekken en wil een positief signaal geven aan de buren van Irak dat het zijn militairen niet permanent in dit Arabische land wil houden.
 
Cheney's laatste bezoek aan Egypte vond plaats in maart 2002 als onderdeel van een reis om Arabische steun aan de oorlog tegen Irak te krijgen. De VS staan onder toenemende druk van het Congres en de Amerikaanse publieke opinie om zo snel mogelijk troepen uit Irak terug te trekken. Volgens woordvoerders zou een overhaaste aftocht echter een verkeerde signaal aan de opstandelingen geven.
 
United Press International (VS), 13 januari 2006
 

Onvertaalde berichten:

Frontlinie of vredesmissie?
De geplande Britse troepeninzet in Afghanistan verkeert in chaos door intern gekibbel binnen de Navo en door de kennelijke onwilligheid van de Britse regering om zich vast te leggen op een nieuw riskant militair avontuur. Britse minsters en legerbevelhebbers willen dat het Britse contingent zicht concentreert op vredestaken en anti-drugsoperaties als deel van een Navo-strijdmacht in de provincie Helmand. Maar Amerikaanse bevelhebbers hebben hun Britse collega's gevraagd om zo'n tweeduizend soldaten niet in te zetten voor vredestaken maar voor de bestrijding van al-Qaidastrijders langs de Pakistaanse grens. De druk vanuit Washington is sinds december gestadig opgevoerd.
The Scotsman (GB), 20 januari 2006
 
Proces werpt licht op duistere ondervragingstechnieken
Het werd de "slaapzak-techniek" genoemd. Amerikaanse ondervragers in een provisorische gevangenis in west-Irak, in vertwijfelde pogingen om vermeende opstandelingen te breken, stopten hen met het hoofd naar beneden in een slaapzak met een klein gaatje in de bodem om adem door te halen. De techniek stond niet in het handboek, maar sergeant-majoor Lewis Welshofer getuigde voor de krijgsraad dat hij geloofde dat het geoorloofd was. Hoge commandanten hadden ondervragers immers gezegd dat "het menens was".
Los Angeles Times (VS), 20 januari 2006
 
Martelvluchten: wat de Britse regering wist en in de doofpot trachtte te stoppen
De Britse regering is in het geheim bezig met het ontmoedigen van pogingen van parlementariërs om aan het licht te brengen wat de regering wist over de "martelvluchten" van de CIA. Achter de schermen geeft de regering ook toe dat mensen die door Britse troepen gevangen werden genomen mogelijk in strijd met de wet naar ondervragingscentra zijn gestuurd. Een verborgen strategie die gericht is op het onderdrukken van debat over "rendition" - de Amerikaanse praktijk om gevangenen te transporteren naar geheime centra waar ze het risico lopen, gemarteld te worden - is aan het licht gekomen in een memo van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken aan de premier.
The Guardian (GB), 19 januari 2006
 
Amerikaanse en Europese hypocrisie leidde tot "leiderschapsvacuüm"
De "oorlog tegen terreur" van de regering-Bush heeft in 2005 de zaak voor de mensenrechten verder beschadigd, volgens de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). In de meest recente uitgave in de jaarlijkse serie "Wereldrapporten" stelt HRW dat Amerikaanse en Europese hypocrisie in het voeren van die oorlog geleid heeft tot een "wereldwijd leiderschapsvacuüm" waarvan meer opportunistische machten - in het bijzonder Rusland en China - hebben geprofiteerd.
Inter Press Service (VS), 19 januari 2006
 
Een "exit strategy" voor Afghanistan
Leden van een delegatie die de Amerikaanse vice-president Cheney vergezelden naar Kabul voor de inaugurele ceremonie van het nieuwe parlement zouden de eerste Amerikanen zijn geweest om in Washington te melden dat er iets vreemds aan de gang is in Afghanistan. De dingen waren niet helemaal zoals ze gelezen hadden in hun dossiers en nota's.
Asia Times (Hong Kong), 19 januari 2006
 
Oplossing voor Iran?
Rusland heeft een regeling voorgesteld die neerkomt op een "semi-verwijzing" van het Iraanse atoomprogramma naar de VN. De Russen streven naar twee aparte zittingen van de Veiligheidsraad in een klaarblijkelijke poging om meer tijd te winnen om de Iraniërs over te halen om mee te gaan met een compromisvoorstel om uraniumverrijking in Rusland uit te voeren, onder toezicht van Moskou. Zelfs de Amerikanen hebben onder voorwaarden ingestemd met het Russische verrijkingsplan, dat een manier zou kunnen verschaffen om te verzekeren dat Iraans verrijkt uranium niet voor kernwapens wordt gebruikt.
Newsweek (VS), 18 januari 2006
 
Syrië in het vizier van de neoconservatieven
Het gebeurt weer. Het klinkt allemaal deprimerend vertrouwd, en het is dat ook. De regering-Bush beschuldigt de leider van een groot Arabisch land van het steunen van terrorisme en het bezit van massavernietingingswapens. De stal van neoconservatieve 'experts' begint op de oorlogstrommel te slaan. Hoge Amerikaanse regeringsfunctionarissen waarschuwen dat het geduld met de leider van het land opraakt, en dat de VS eenzijdig economische sancties zal opleggen. Er zijn dreigementen dat de hele zaak voor de Veiligheidsraad gebracht zal worden. En in Washington begint een ballingenleider met twijfelachtige antecedenten de ronde te maken langs de officiële instanties en vindt open deuren bij het Pentagon, de Nationale Veiligheidsraad, en bij de winkel van Elizabeth Cheney in het ministerie van Buitenlandse Zaken. En ditmaal gaat het om Syrië.
The American Conservative (VS), 16 januari 2006
 
De CIA, een raket, en een verprutste moordaanslag op Bin Laden's luitenant
In de jacht op al Qaida werden vrouwen en kinderen gedood door een raketaanval op een bergdorp. De aanval was precies, de informatie waarop ze was gebaseerd rammelde en de gespannen relatie tussen Pakistan en de VS is onder mogelijk fatale druk komen te staan.
The Observer (GB), 15 januari 2006
 
Keizer Bush in actie
Je zou denken dat de senatoren Carl Levin en John McCain nu toch wel hebben geleerd dat je niet in goed vertrouwen zaken kunt doen met een Witte Huis dat niet te goeder trouw handelt. Toch sloten beide mannen overeenkomsten die als doel hadden om Amerikaanse gevangenkampen weer onder de wet te laten vallen. En president Bush schoof ze bij de eerste de beste gelegenheid aan de kant.
New York Times (VS), 15 januari 2006 - Hoofdartikel
 
"Marshall-plan" voor Irak verdwijnt in het niets
Na meer dan twee en een half jaar van haperend wederopbouw-werk nadert het Amerikaanse "Marshall-plan" om Irak te herbouwen zijn einde. Veel van de beloften zijn niet ingelost en er zijn geen plannen om het plan te verlengen. De bijna 20 miljoen dollar die het Amerikaanse Congres ervoor vrijmaakte zullen tegen het eind van dit jaar op zijn. Het land ligt nog steeds in puin, maar Amerikaanse functionarissen adverteren nu een "harde" visie op de wederopbouw, die de last op de schouders van het Iraakse volk legt.
Los Angeles Times (VS), 15 januari 2006
 
Nieuwe legerdocumenten bevestigen verdoezeling van mishandeling gevangenen
De [Amerikaanse burgerrechtenorganisatie] American Civil Liberties Union heeft nieuwe documenten gepubliceerd die zij van het ministerie van Defensie verkregen heeft, met gegevens over mishandeling in Amerikaanse gevangenissen in Irak, Afghanistan en Guantánamo Bay. Onder de gepubliceerde documenten is ook het eerste beschikbare regeringsdocument dat het bestaan bevestigt van een geheim "speciaal toegangsprogramma" dat voorziet in een speciale eenheid die verwikkeld is geweest in talrijke incidenten van mishandeling van gevangenen in Irak, en waarvan de leden valse namen gebruikten om een onderzoek door het leger te dwarsbomen.
Persbericht ACLU (VS), 12 januari 2006
 
De dood van de vrijheid
Op 7 december werd de Britse Maya Evans veroordeeld wegens schending van de nieuwe Britse "Serious Organised Crime and Police Act". Haar misdrijf was het hardop lezen, bij het Monument voor de Gevallenen, van de namen van 97 Britse soldaten die gesneuveld zijn in Irak. Het werd zó hoog opgenomen dat er veertien politiemensen in twee busjes werden ingezet om haar te arresteren. Ze kreeg een boete en een strafblad voor de rest van haar leven. De vrijheid is stervende.
New Statesman (GB), 9 januari 2006 - Door John Pilger
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |