menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 16, 2005
5 april

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Britse regering voert geheime besprekingen over aanval op Iran
 
Op het Britse ministerie van defensie zal maandag 3 april een geheime topbespreking plaatsvinden, waarbij de legerleiding samen met hoge ambtenaren van buitenlandse zaken en het bureau van premier Blair de gevolgen zullen bespreken van een aanval op Iran. Men is van mening dat een door de Amerikanen geleide aanval "onvermijdelijk" is, als de leiding in Teheran geen gevolg geeft aan de eisen van de Verenigde Naties om zijn uraniumverrijkingsprogramma te bevriezen. De regering van de VS hoopt dat het een multinationale operatie zal worden, maar de generaals denken dat de regering Bush bereid is om de aanval alleen of met hulp van Israël te lanceren, als er weinig internationale steun is. De Britse generaals denken dat de aanval zich zal beperken tot een reeks luchtaanvallen op nucleaire installaties - een aanval met grondtroepen zou op dit moment niet worden overwogen. Een bevestiging dat de planning voor oorlogsscenario's is begonnen ondermijnt echter de stelling van minister van buitenlandse zaken Jack Straw vorige maand, dat een militaire aanval op Iran 'ondenkbaar' zou zijn.
 
Men denkt dat een aanval met taktische Tomahawk kruisraketten vanaf Amerikaanse marineschepen en onderzeeërs in de Golf gericht zal zijn op de luchtafweerinstallaties van de nucleaire installaties. Dat zou dan aanvallen van B2 Stealth bommenwerpers die uitgerust zijn met zware bunkerdoorborende bommen mogelijk maken vanaf het eiland Diego Garcia, de RAF-basis Fairford (Engeland) en de USAF-basis Whiteman (Missouri). Britse deelname zou vermoedelijk beperkt blijven tot de inzet van geheime radarvliegtuigen.
 
Sunday Telegraph (GB), 2 april 2006
 

 
Soldaten vluchten naar Canada om dienst in Irak te ontlopen
 
Honderden deserteurs uit het Amerikaanse leger zijn de Canadese grens overgestoken en zoeken daar nu politiek asiel, met de argumentatie dat ze daar recht op hebben vanwege de schendingen van het oorlogsrecht door de VS in Irak. Een beslissing over een proefproces van twee Amerikaanse militairen wordt binnenkort verwacht en de zaak wordt met grote belangstelling gevolgd door collega-militairen aan beide kanten van de grens. Er zijn nog minstens twintig asielverzoeken en rond de 400 dienstweigeraars in Canada van de in totaal 9000 die gedeserteerd zijn sinds het uitbreken van de oorlog in 2003.
 
Jeffrey House, een advokaat uit Toronto die een aantal van de militairen bijstaat vertelde dat sommigen illegaal in Canada verblijven en een aantal met een studentenvisum. Volgens de richtlijnen van de VN mogen ze zijns inziens asiel aanvragen. Lee Zaslofsky (61), coördinator van de War Resisters Support Campaign in Toronto was onder de indruk van de dienstweigeraars die hij had gesproken. "Sommigen zijn in Irak geweest en anderen hebben gehoord wat daar gebeurd," zie hij. "Waar ze het vooral over hebben, is dat hun gevraagd wordt dingen te doen die ze walgelijk vinden. De meeste zijn heel vaderlandslievend. Veel van hen voelen zich bedrogen door het leger."
 
The Guardian (GB), 28 maart 2006
 

 
Britse regering bedroog Afghaanse papaverboeren
 
De Britse regering heeft zijn beloften om Afghaanse boeren te compenseren voor de vernietiging van de papaveroogst niet waargemaakt. Daardoor is grote woede ontstaan in het instabiele zuiden van het land en groeiende steun voor de opstandelingen van de Taliban, aldus een nieuw rapport van de denktank Senlis Council. Afghanistan is de leidende producent van opium in de wereld. Nadat de regering van de Taliban was verdreven kregen de Britten het toezicht op de drugsbestrijdingsactiviteiten van de internationale gemeenschap. Senlis zegt nu dat de Britse regering zich schuldig maakt aan het bedrijven van een contraproductieve drugsbestrijdingspolitiek die de lokale boeren van zich heeft vervreemd en de steun voor het verzet heeft doen toenemen.
 
Het rapport is gebaseerd op interviews met boeren in de provincie Helmand. Het bleek dat Britse functionarissen van de drugsbestrijding aan lokale boeren 350 dollar hadden beloofd voor elk vijfde deel van een hectare papavers dat ze vernietigden. De boeren hielden zich aan hun deel van de overeenkomst, maar de Britse regering niet. Mohammad Gul, een ambtenaar in het distrikt Sharwali, heeft 400 cheques van boeren in zijn bezit, die ze niet hebben kunnen incasseren omdat er te weinig geld op de rekening stond. Boeren hebben in totaal nog 21 miljoen dollar tegoed van de Britten. Volgens de Afghaanse normen en waarden wordt dit bijzonder hoog opgenomen. Britse militairen staat dan ook een warme ontvangst te wachten als ze de komende maanden in de provincie aankomen.
 
United Press International (VS), 27 maart 2006
 

Onvertaalde berichten:
Iran in de Veiligheidsraad: van vertragingen tot patstelling
Wat een snelle bespreking had moeten zijn in de VN-Veiligheidsraad om de internationale oppositie te versterken tegen het Iraanse kernprogramma, is op een patstelling uitgelopen. Zowel Rusland als China zijn gekant tegen enige verklaring van de raad die de deur zou kunnen openzetten tegen latere sancties tegen Iran.
Christian Science Monitor (VS), 28 maart 2006
 
Woede over slachtpartij in moskee vervreemdt Sji'ieten van VS
De Amerikanen zeggen dat het ging om zestien "opstandelingen" en de Sji'ieten menen dat het ging om 37 ongewapende gelovigen in de Mustafa-moskee. Hun dood zou een keerpunt kunnen blijken in de drie jaar oude Irak-crisis. De Iraakse Sji'ieten, zestig procent van de bevolking, hebben tot dusver grotendeels meegewerkt met de Amerikaanse bezetting terwijl Sunnitische Arabieren zich ertegen verzet hebben. Maar de Sji'ieten menen in toenemende mate dat de VS hun niet de macht wil geven, ondanks het verkiezingssucces van de Sji'itische Alliantie.
Counterpunch (VS), 28 maart 2006
 
Afghaanse vrouwen: sociaal gebonden en door officiële instanties genegeerd
Vrouwen maken de helft uit van de Afghaanse bevolking, maar ook in 2005 hadden zij nog steeds te lijden van verwaarlozing door officiële instanties en van primitieve sociale beperkingen, zo meldt de Onafhankelijke Mensenrechtencommissie voor Afghanistan. De commissie zegt dat zij 154 gevallen heeft gedocumenteerd van zelfmoord door vrouwen in het westelijk deel van het land, terwijl er in de zuidelijke provincie Helmand 144 gedwongen huwelijken en 25 geld-voor-opiumhuwelijken werden gemeld.
Inter Press Service (VS), 27 maart 2006
 
Gepensioneerde generaals willen terugtrekking Scalia van Guantanamo-zaak
Antonin Scalia, lid van het Amerikaanse Hooggerechtshof, werd afgelopen maandag gevraagd om zich terug te trekken uit een zaak waarbij een buitenlandse gevangene betrokken is, vanwege opmerkingen die Scalia gemaakt heeft over de rechten van "vijandelijke combattanten". Op 8 maart, in een lezing aan de universiteit van Fribourg in Zwitserland, zei Scalia dat buitenlanders die oorlog voeren tegen de VS geen rechten hebben onder de Amerikaanse Grondwet. Op dinsdag 28 maart is het Hooggerechtshof begonnen met het horen van argumenten in de zaak van Salim Ahmed Hamdan, een vroegere chauffeur van Osama bin Laden. Zijn advocaten menen dat president Bush de grenzen van zijn gezag overschreed toen hij beval dat Hamdan en andere vermeende "vijandelijke combattanten" voor speciale militaire tribunalen terecht moesten staan.
Associated Press (VS), 27 maart 2006
 
Irak geplaagd door interne migratie vanwege sectarisch geweld
Duizenden Sunnitische en Sji'itische families ontvluchten hun huizen en vertrekken naar gebieden waar hun eigen secte de meerderheid heeft, vanwege smeulende sectarische spanningen en het dreigende vooruitzicht van een burgeroorlog.
Islam Online (Qatar), 23 maart 2006
 
Groot-Brittannië dringt aan op militaire optie om Teheran in te tomen
Groot-Brittannië dringt aan op een VN-resolutie die de weg zou openen voor strafsancties en zelfs het gebruik van geweld als Iran blijft weigeren om zijn controversiële nucleaire programma stop te zetten. In een vertrouwelijke brief zet een leidende Britse diplomaat een strategie uiteen om tegen de zomer Russische en Chinese steun te verwerven voor een zogenoemde "Hoofdstuk 7-resolutie" die eist dat Iran zijn nucleaire activiteiten beëindigt. Als de regering in Teheran zou weigeren om zich naar zo'n resolutie te schikken zou de VN-Veiligheidsraad wettelijk verplicht zijn om de resolutie af te dwingen.
The Times (GB), 22 maart 2006
 
Grensgevechten zetten relatie tussen Pakistan en Afghanistan onder druk
Voortwoedend geweld langs de onherbergzame Pakistaans-Afghaanse grens heeft de verhouding tussen de twee landen naar een nieuw dieptepunt gebracht en onderstreept de problemen die de Amerikanen hebben om een lastige regio in bedwang te houden, die cruciaal is voor het winnen van de 'oorlog tegen terreur'.
The Associated Press (VS), 22 maart 2006
 
Iran en Israël: de ene bom voor de andere
Er is brede internationale overeenstemming dat het vooruitzicht van een Iran met kernwapens verontrustend is. Maar er wordt heel weinig aandacht besteed aan de meest voor de hand liggende reden daarvoor. Er is al een kernwapenmacht in het Midden-Oosten, Israël, die erop staat dat zij het monopolie behoudt. Dus de crisis was al jaren te voorzien.
Daily Star (Libanon), 21 maart 2006
 
De nieuwe opdracht van Baker: Bush vertellen dat we verloren hebben
De barsten en scheuren in Fort Bush komen eindelijk aan het licht. Associated Press meldt dat het Amerikaanse Congres in stilte een "Studiegroep Irak" aangesteld heeft, geleid door James A. Baker, voor "de beoordeling van het beleid van de regering-Bush in Irak en politieke en economische ontwikkelingen in het geplaagde land". Met andere woorden: Baker is uitgekozen om Bush te vertellen dat de oorlog voorbij is, en dat we verloren hebben.
Information Clearing House (VS), 20 maart 2006
 
Een ochtend in Haditha
Het incident leek op zoveel anderen in deze oorlog, het soort tragedie dat verlammende routine is geworden tussen de dagelijkse berichten over geweld in Irak. In de ochtend van 19 november 2005 werd een humvee getroffen door een bom langs de weg in de buurt van Haditha, een onrustige stad in westelijk Irak. Maar de details van wat er die ochtend in Haditha gebeurde zijn veel verontrustender, controversiëler en afgrijselijker dan wat het leger aanvankelijk erover meldde.
Time (VS), 19 maart 2006
 
Een grimmig portret van Amerikaanse mishandeling in "Zwarte Kamer" van geheime eenheid
Toen de Iraakse opstand intensiever werd in begin 2004 werd één van Saddam Hussein's vroegere militaire bases bij Baghdad omgebouwd tot een topgeheim detentiecentrum van een elite-eenheid van de Special Forces. Daar maakten Amerikaanse soldaten één van de martelkamers van de vroegere Iraakse regering tot hun eigen ondervragingscel. Ze noemden het de "Zwarte Kamer".
New York Times (VS), 19 maart 2006
 
Brzezinski spreekt zich in toespraak uit over Amerikaans Irak-beleid
"Ik denk dat het u nu wel duidelijk is dat ik voorstander ben van een besluit van de Verenigde Staten om uit Irak weg te gaan. En de manier waarop ik dat zou doen is door de Iraakse leiders te vragen om ons te vragen om weg te gaan. Ik denk dat we hun dat moeten vragen en hen te behandelen als volwassen mensen, en niet als koloniale pupillen, zoals we nu doen. We leren hun wat democratie is en tegelijkertijd arresteren we hen, bombarderen we hen, vernederen we hen - en helpen hen ook nog. Dat is een ambivalente koers, en niet één die veel kans heeft om democratie te bevorderen. "
Thinkprogress.org (VS), 16 maart 2006 - Door Zbigniew Brzezinski
 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |