menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 16, 2006
16 april

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Iran: oplossing alleen mogelijk met Bush
 
De verklaring van de Iraanse president Ahmadinejad, dat zijn land in staat is uranium te verrijken om kernenergie te produceren, moet serieus genomen worden. Er is geen enkele aanleiding voor het vermoeden dat het om bluf zou gaan. Maar dan moet men vooralsnog ook zijn verzekering accepteren dat Iran zich zal houden aan de in het Non-Proliferatie Verdrag (NPV) toegestane civiele doelstellingen. Bovendien moeten de VS en de EU het recht van Iran om uranium te verrijken uitdrukkelijk erkennen. Alleen dan is er ruimte voor atoomhoofdinspecteur al-Baradei om bij zijn bezoek in Teheran overeenkomsten af te sluiten die kunnen leiden tot deëscalatie van het conflict.
 
In de eerste plaats moet dat een controle van 24 uur per dag door al-Baradeis bureau inhouden van alle Iraanse atoominstallaties, een controle die nog vollediger is dan het additioneel protocol van het NPV. Ten tweede een compromis - dat Teheran in staat stelt om zijn gezicht te redden - dat de activiteiten in de onderzoeksinstallatie van Natanz onder scherp internationaal toezicht ook in de toekomst toestaat, maar de verrijking op industriële schaal naar Russisch territorium verplaatst. Met dit van Rusland afkomstige voorstel - dat ook gesteund wordt door China en in Berlijn en andere Europese hoofdsteden sympathiek is ontvangen - heeft de Iraanse leiding in principe ingestemd. En dat na hevige interne debatten, waarbij de gematigde krachten het uiteindelijk wonnen van de hardliners rond Ahmadinejad. Het harde 'nee' van de regering Bush tegen dit compromisvoorstel en de weigering van Washington om directe gesprekken te voeren, zien deze hardliners als bevestiging van hun opstelling. Als de regering-Bush zijn politiek blijft handhaven, dan is de missie van al-Baradei tot mislukken gedoemd.
 
Die Tageszeitung (BRD), 13 april 2006
 

 
"Ik kon niet anders dan dienst in Irak weigeren"
 
Een arts van de Britse luchtmacht, die geweigerd heeft om naar Irak te gaan op grond van het argument dat de oorlog onwettig was, verklaarde vandaag bij een krijgsraad onschuldig te zijn aan het weigeren van vijf dienstbevelen. Kapitein Malcolm Kendall-Smith (37) zei dat hij de juridische adviezen die voor de oorlog waren uitgebracht aan Tony Blair en andere rapporten over de rechtmatigheid van de oorlog had bestudeerd, alvorens zijn besluit te nemen. "Als officier moet ik de legaliteit op grond van nationale en internationale wetten onderzoeken van elk bevel dat mij gegeven wordt," zei Kendall-Smith vorig jaar bij de politie. "Ik heb me ervan vergewist dat het optreden van de strijdkrachten in Irak feitelijk onwettig was, evenals de oorlog zelf, "zei hij. "Ik denk dat de huidige bezetting van Irak een onwettige daad is en als ik een onwettig gegeven bevel zou opvolgen zou ik in strijd handelen met nationale en internationale wetgeving."
 
Volgens de militaire aanklager is de verdediging van Kendall-Smith irrelevant. Hij zou eerder verzocht hebben om voortijdig de militaire dienst te mogen verlaten, hetgeen geweigerd was. Vervolgens was hij naar Irak gestuurd. De aanklachten houden in dat de arts in juni en juli 2005 geweigerd heeft vijf wettig gegeven dienstbevelen op te volgen die te maken hadden met zijn uitzending naar Irak en de voorbereidingen daarvoor, zoals wapentraining en het passen van een helm.
 
The Guardian (GB), 11 april 2006
 

 
Militaire geheimen VS te koop in de Afghaanse bazaar
 
Op nog geen 200 meter afstand van de hoofdpoort van de enorme Amerikaanse basis in Bagram zijn in de plaatselijke bazaar gestolen computerschijven te koop met geheime militaire evaluatierapporten van vijandelijke doelwitten, namen van corrupte Afghaanse gezagsdragers en beschrijvingen van Amerikaanse verdedigingsmaatregelen. Winkeliers vertellen dat Afghaanse schoonmakers, vuilnismannen en andere werknemers van de basis elke dag langskomen met gestolen goederen waaronder messen, horloges, ijskasten, pakjes viagra en geheugenkaartjes van militaire laptops. De kaartjes, die kleiner zijn dan een pakje kauwgom, worden verkocht voor hergebruik. De gestolen computerkaartjes maken het mogelijk militaire geheimen, sofi-nummers en andere persoonlijke informatie van individuele militairen te onthullen.
 
Een verslaggever kreeg onlangs in de bazaar verschillende kaartjes te pakken met documenten die als GEHEIM waren aangemerkt. De inhoud bestond onder meer uit gegevens die mogelijk Pakistan, een Amerikaanse bondgenoot, in verlegenheid kunnen brengen, presentaties die verdachte strijders aanduiden als doelwit om te 'doden of gevangen te nemen' en gesprekken over pogingen van de VS om Afghaanse overheidsfunctionarissen zoals gouverneurs en politiecommissarissen, die volgens de militairen 'problemen' opleveren, te 'verwijderen' of te 'marginaliseren'. De documenten over Pakistan maken duidelijk dat de VS Pakistaanse veiligheidsinstanties ervan verdenken behulpzaam te zijn bij grensoverschrijdende guerrilla-acties.
 
Los Angeles Times (VS), 10 april 2006
 

Onvertaalde berichten:

Een slecht voorbeeld in massavernietigingswapens
Deze week werd onthuld dat een land dat een grote rol heeft gespeeld in de destabilisering van het Midden-Oosten begonnen is aan een testprogramma voor kernkoppen. Het land, dat al verwikkeld is in een bloedige oorlog, heeft 300 miljoen Britse ponden geïnvesteerd in een topgeheime kernwapenfabriek. Het is ook bezig om zo'n duizend wetenschappers en technici te ronselen om aan massavernietigingswapens te werken, die binnen vijftien jaar volledig operationeel moeten zijn.
The Herald (GB), 13 april 2006
 
Roep van Taliban vindt gehoor
Meer dan tweehonderd mensen, waaronder veertien Amerikaanse soldaten, hebben dit jaar al het leven verloren in de opstand van de Taliban in Afghanistan. Dit dodental - en de toegebrachte schade - is klein vergeleken bij de opstand in Irak. Maar wat het Afghaanse verzet tekort komt in expertise en raffinement wordt goedgemaakt door zijn aantallen - tot op een schaal die niet voorgekomen is sinds de Taliban in 2001 werden verdreven.
Asia Times (Hong Kong), 13 april 2006
 
Europese staat geeft uitlevering terreurverdachten toe
Tenminste één Europese staat heeft toegegeven dat zij terreurverdrachten uitgeleverd heeft aan buitenlandse agenten, zo heeft de Raad van Europa bekendgemaakt. Dit betekent een duidelijke schending van de mensenrechtenverplichtingen van het betreffende land.
Reuters (GB), 12 april 2006
 
Artsen en hulporganisaties waarschuwen voor hoge kindersterfte in Basra
Als gevolg van zietekiemen in het drinkwater en een gebrek aan medische hulpmiddelen hebben zuigelingen die geboren worden in Basra, in het zuiden van Irak, te lijden van abnormaal hoge sterftecijfers, aldus functionarissen van een internationale hulporganisatie op het gebied van jeugdgezondheidszorg.
IRIN News (VN), 11 april 2006
 
"Dood Britse activist in Israël was moord"
"Terwijl we dichterbij kwamen bleef ik maar verwachten dat mijn lichaam zou worden geraakt door een 'onzichtbare' kracht en een pijnscheut. Er was een enorme wilskracht voor nodig om door te gaan. Het is vreemd om te weten dat ieder van ons vieren waarschijnlijk op dat moment bekeken werd door het vizier van een sluipschutter. De zekerheid is dat ze ons in de gaten houden, en dat mijn leven afhangt van de beslissing van een of andere Israëlische soldaat of kolonist. Ik weet dat ik waarschijnlijk nooit zou weten wat me geraakt heeft, maar het hoort erbij om zo zichtbaar mogelijk te zijn." Vijf dagen nadat hij deze woorden schreef werd Tom Hurndall neergeschoten door Israëlische soldaten, en stierf een paar dagen later.
The Independent (GB), 11 april 2006
 
Stop, in naam van de wet
Maher Arar, een Canadese burger van Syrische afkomst, gaat met zijn gezin op vakantie in Tunesië. Op weg naar huis in Canada moet hij overstappen op JFK Airport in New York. Daar wordt hij gearresteerd door Amerikaanse beambten en ondervraagd over vermeende contacten met al Qaida. Twaalf dagen later wordt hij, geboeid en geketend, aan boord van een privé-vliegtuig naar Jordanië gevlogen en vandaar overgebracht naar een Syrische gevangenis. Dit is "extraordinary rendition" - de onwettige overbrenging van mensen van het ene land naar het andere. Het is deel van de "oorlog tegen terreur" van de regering-Bush, waarbij andere regeringen doen of hun neus bloedt.
International Herald Tribune (VS), 11 april 2006 - door Irene Khan (AI)
 
Aftellen naar oorlog met Iran is begonnen
De meeste waarnemers verwachten dat de zich ontwikkelende VS-Iran-crisis zal eindigen met een diplomatieke oplossing, vooral omdat de Amerikaanse bezetting van Irak als een mislukking wordt gezien en dat oorlog vermeden zal worden. Maar ongelukkig genoeg houden de betrokken gezagsdragers er een ander gezichtspunt op na.
Ohmy News (S. Korea), 10 april 2006
 
Maar klein deel van Irak blijkt stabiel
Een intern rapport door de Amerikaanse ambassade en de militaire bevelhebbers in Bagdad geeft een momentopname van de politieke, economische en veiligheidssituatie in ieder van de achttien Iraakse provincies. Van zes provincies wordt de algehele stabiliteit gezien als "ernstig", van één als "kritiek" en van slechts drie - alle drie overigens in Koerdistan - als "stabiel".
New York Times (VS), 9 april 2006
 
Een hervorming van Hekmatyar's radicalen?
Een machtige factie in het nieuwe Afghaanse parlement wordt mogelijk nog steeds beheerst door een man die door de Amerikaanse regering als terrorist wordt gezien.
Institute for War & Peace Reporting (GB), 6 april 2006
 
Zaak bekeerling bedreiging voor Afghaanse hervormingen
De politiek geladen zaak van een Afghaanse man die met de doodstraf werd bedreigd vanwege zijn bekering tot het christendom kan westerse pogingen in gevaar brengen om de aanstelling aan te moedigen van een hervormingsgezind college van rechters in het Afghaanse Hooggerechtshof. De zaak kwam aan het rollen net vóór de strijd om de beheersing van het Hooggerechtshof ontbrandt tussen hervormers en islamisten in het Afghaanse parlement
Financial Times (GB), 6 april 2006
 
Heeft publieke steun voor Irak-oorlog een keerpunt bereikt?
Een recente reeks opiniepeilingen in Groot-Brittannië en de VS die eind maart en begin april gepubliceerd werden, heeft laten zien dat het verzet tegen de oorlog in Irak bij een meerderheid van het publiek in beide landen zich verstevigd heeft. Velen betwijfelen inmiddels of de oorlog wel de prijs waard was die er voor betaald is in bloed en belastinggeld.
Christian Science Monitor (VS), 4 april 2006
 
Amerikaanse en Britse troepen vestigen 'duurzame bases' in Irak
Het Pentagon heeft bekendgemaakt dat coalitietroepen miljoenen dollars steken in het vestigen van tenminste zes 'duurzame' bases in Irak, wat het vooruitzicht oproept dat Amerikaanse en Britse troepen betrokken kunnen raken in een lange-termijninzet in het land. Het Pentagon gaat ervan uit dat één van de bases bemand zal worden door Britse troepen.
The Independent (GB), 2 april 2006
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |