menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 18, 2006
1 mei

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Britse para's helpen bij geheime oorlog in Bagdad
 
Hoewel minister van Defensie John Reid pas deze week bekend maakte dat de Special Forces Support Group (SFSG) operationeel is geworden, is een compagnie van meer dan 100 parachutisten al zes maanden aan het werk in Bagdad. De SFSG is opgericht omdat gebleken was dat de kleine groepen goedgetrainde militairen van het eliteregiment SAS te weinig vuurkracht hadden om het op te nemen tegen grote aantallen Iraakse en Afghaanse terroristen. Als de SAS in actie is om terroristen te pakken in de zeer gevaarlijke delen van Bagdad worden de parachutisten gebruikt om de betreffende buurt af te grendelen.
 
De mannen treden op in Humvees van de VS en gaan gekleed in Amerikaans gevechtstenue en gewapend met C7 Diemaco geweren - een Canadese versie van de Amerikaanse M16. De eenheid zou ook het veiligheidskordon hebben gevormd bij de operatie van Task Force Maroon, waarbij de vredesactivist Norman Kember en twee andere gijzelaars werden bevrijd. "Ze dragen VS-uniformen zodat ze niet opvallen in Bagdad, terwijl een Britse parachutist die daar openlijk rondloopt ongewenste aandacht zou trekken," aldus een bron bij de inlichtingendiensten. "Maar ze nemen de 'high and tight' haardracht niet over, paraderen niet rond op zijn Amerikaans en proberen zeker niet met een Amerikaans accent te praten."
 
Daily Telegraph (GB), 24 april 2006
 

 
Volkerenrecht bij voorbaat buiten werking gesteld
 
Voor de VS gaat het bij de escalerende ruzie met Iran niet in de eerste plaats, om het Iraanse atoomprogramma. Het hoofddoel is: het Iraanse regime ten val te brengen. Daarover bestaat in Washington een eensgezindheid, die verder reikt dan de regering-Bush tot aan delen van de Democratische oppositie. Loopt dit projekt voor de omverwerping van het regime nu onvermijdelijk uit op een oorlog tegen Iran, mogelijk met inzet van atoomwapens? Bush, Rumsfeld en nu ook minister van Buitenlandse Zaken Rice hebben die indruk wel gewekt. En ook de zeer gedetailleerde operationele plannen van het Pentagon voor luchtaanvallen tegen Iran vergroten de verontrusting. Er wordt in Washington nog wel over gedebatteerd of scherpere politieke, diplomatieke en economische druk op Teheran niet voldoende is.
 
Voor het geval dat de voorstanders van militair optreden de overhand krijgen heeft Rice één van de te voorziene hinderpalen - namelijk het volkerenrecht - nu bij voorbaat al irrelevant verklaard, door - onder verwijzing naar de preventieve oorlog tegen Irak van 2003 - militaire aanvallen tegen Teheran op leugenachtige wijze voor te stellen als "gerechtvaardigde zelfverdediging". De tweede hinderpaal zijn de talrijke waarschuwingen voor de operationele problemen van een oorlog tegen Iran en vooral voor de verwoestende politieke gevolgen. Dit soort bezwaren worden in Washington door Republikeinse politici en in het bijzonder door de militaire top geuit. Maar dat was voor de Irakoorlog in 2003 ook zo.
 
Die Tageszeitung (BRD), 21 april 2006 (Commentaar van Andreas Zumach)
 

 
Nieuwe verwijten bij de folteraffaire
 
De vroegere Britse ambassadeur in Oezbekistan, Craig Murray, heeft gisteren Duitsland zware verwijten gemaakt. Murray verklaarde tegenover de CIA-onderzoekscommissie van het Europese parlement, dat de Duitse en Oezbeekse geheime dienst in het Centraal-Aziatische land nauw hebben samengewerkt . Daarbij heeft Duitsland "met zekerheid" ook verklaringen gekregen, die onder foltering tot stand gekomen zijn. Murray vertelde dat hij bewijzen heeft dat de CIA en de Britse geheime dienst MI6 bekentenissen van gevangenen hebben verkregen, die door de Oezbeekse beulsknechten zijn afgeperst. De CIA heeft opzettelijk gevangenen vanuit Afghanistan naar Oezbekistan gebracht, "omdat men verklaringen wilde hebben die door foltering bewerkstelligd werden." Hij weet van een gevangene die door kokend water gedood is, van anderen zijn de geslachtsorganen verminkt of ze zijn in aanwezigheid van familieleden met voorwerpen "homoseksueel verkracht". De ex-diplomaat zei: "De enige andere ambassade, waarvan ik weet dat ze op het niveau van de geheime diensten daar volledig samenwerkt, is de Duitse."
 
De Groenen en de Linkspartei in Duitsland willen Murray nu uitnodigen bij de commissie van het Duitse parlement die in mei zal beginnen met onderzoek naar de activiteiten van de BND (buitenlandse geheime dienst) inzake samenwerking met de CIA. Duitsland beschikt in het Oezbeekse Termes over een luchtmachtbasis vanwaaruit de Duitse troepen in Afghanistan worden ondersteund. Nog in december heeft Oezbekistan de Duitsers toegestaan hier gebruik van te blijven maken, hoewel inmiddels een overvliegverbod voor NAVO-vliegtuigen van kracht is geworden.
 
Die Tageszeitung (BRD), 21 april 2006
 

Onvertaalde berichten:

Verwachte kosten Irak-oorlog rijzen de pan uit
De kosten van de oorlog in Irak zullen de 320 miljard dollar bereiken na de verwachte aanvaarding, volgende maand, van een noodwet die nu bij de Amerikaanse Senaat ligt. Dat totaal zal waarschijnlijk verdubbelen vóór het einde van de oorlog, zo schat de Onderzoeksdienst van het Congres in. Als de kosten van de oorlog in Afghanistan meegerekend worden zou het totaal van beide oorlogen - 811 miljard dollar - ver uitstijgen boven de voor inflatie gecorrigeerde 549 miljard dollar die de Vietnam-oorlog destijds kostte.
Washington Post (VS), 27 april 2006
 
Iraakse strijd sijpelt Saudi-koninkrijk binnen
Het conflict in Irak is bezig over te stromen naar Saudi-Arabië, waar het nieuw leven blaast in de oeroude rivaliteit tussen de machtige Sunnitische meerderheid in het land en de sinds lang verdrukte Sji'itische minderheid in één van de meest olierijke gebieden van de wereld.
Los Angeles Times (VS), 26 april 2006
 
Meer dan zeshonderd Amerikaanse militairen betrokken bij mishandeling gevangenen
Twee jaar na het schandaal van Abu Ghraib heeft nieuw onderzoek aangetoond dat mishandeling van gedetineerden in Amerikaanse gevangenschap in Irak, Afghanistan en Guantánamo Bay wijd verspreid is, en dat de VS niet meer dan summiere stappen heeft ondernomen om het te onderzoeken en om betrokken militairen te straffen.
Human Rights Watch (VS), 26 april 2006
 
Onderzoek EU bevestigt bestaan geheime CIA-vluchten
De CIA heeft meer dan duizend niet-aangemelde vluchten uitgevoerd in Europa sinds 2001. In sommige van deze vluchten werden terreurverdachten getransporteerd naar Amerikaanse gevangenkampen in het buitenland, zo hebben onderzoekers in dienst van het Europese Parlement gezegd. Leden van het Europarlement presenteerden op 26 april een eerste interimrapport van het onderzoek naar vermeende mishandelingen door de CIA.
Al Jazeera (Qatar), 26 april 2006
 
Canadese radiostilte over gesneuvelde soldaten wekt woede
De Canadese regering heeft de media verboden om live-beelden te laten zien van de doodskisten van vier Canadese soldaten als hun lichamen uit Afghanistan terugkeren. Ottawa is ook gestopt met het halfstok hangen van vlaggen bij het parlementsgebouw iedere keer dat een Canadese soldaat is gesneuveld. Dit heeft ertoe geleid dat Liberalen in het parlement de Conservatieve premier Stephen Harper hebben beschuldigd van het in de doofpot stoppen van de toenemende hoeveelheid levens die de Canadese missie in Afghanistan kost.
Associated Press (VS), 25 april 2006
 
"Militaire bedrijven schenden wetten tegen mensenhandel"
De hoogste Amerikaanse bevelhebber in Irak heeft vergaande veranderingen verordonneerd voor particuliere militaire bedrijven nadat hij de bevestigde dat bedrijven de Amerikaanse wetten tegen mensenhandel, en andere wetten, hebben overtreden. Mogelijk gaat het om duizenden buitenlandse arbeiders op Amerikaanse bases in Irak.
Chicago Tribune (VS), 23 april 2006
 
Afghaanse gevechten kosten meer burgerlevens
Meer dan twintig Afghaanse burgers zijn de afgelopen drie dagen gedood of verwond door Afghaanse en Amerikaanse veiligheidstroepen die betrokken zijn bij de bestrijding van een uitbarsting van activiteit van opstandelingen, aldus Afghaanse functionarissen.
New York Times (VS), 19 april 2006
 
Iraakse Koerden mikken op eigen ministerie van Olie
Leiders van het Koerdische noorden van Irak hebben een controversieel plan onthuld om hun greep op de toekomstige oliereserves in het gebied te consolideren. Dit heeft verontrusting gewekt over de vraag hoe het etnisch verdeelde land zijn olie-inkomsten zal gaan verdelen.
Los Angeles Times (VS), 19 april 2006
 
Rebellie tegen Rumsfeld niet vanwege Irak, maar vanwege Iran
De gepensioneerde generaals die - politiek gesproken - het lijk van Donald Rumsfeld op het grasveld van het Witte Huis hebben gedumpt, zijn geen mannen die geneigd zijn om aanvallen te lanceren in een impuls van wraaklust of vanwege een andere gril. Maar hoewel we allemaal wellicht genieten van het schouwspel waarin het meest arrogante lid van het kabinet van Bush van zijn voetstuk wordt gehaald door diegenen aan wie de verdediging van Amerika is toevertrouwd, moeten we ons ook afvragen waarom dit gebeurt, en waarom uitgerekend nú.
Rootless Cosmopolitan (VS), 17 april 2006
 
Britse mariniers moeten Taliban "zoeken en vernietigen"
Britse troepen zullen bevel krijgen om "zoek en vernietig"-operaties uit te voeren in het zuiden van Afghanistan, volgens documenten die door de Sunday Telegraph ingezien werden. De plannen, die een deel vormen van een document voor hogere officieren, hebben onthuld dat troepen zullen deelnemen aan missies om opstandelingen op te sporen en te doden, ondanks een expliciete garantie van de Britse regering dat zoiets niet aan de orde zou zijn.
Sunday Telegraph (GB), 16 april 2006
 
Hoe dicht zijn we bij een confrontatie met Iran?
Voor Arabische ogen zou het veel lijken op verder bewijs van geheime plannen voor het conflict dat door iedereen gevreesd wordt. Groot-Brittannië, zo werd gesuggereerd, had deelgenomen aan een Amerikaanse oefening die een invasie van Iran simuleerde, waarmee kennelijk een lachertje werd gemaakt van de volgehouden positie van beide landen dat ze een diplomatieke - en niet een militaire - oplossing willen voor de Iraanse nucleaire crisis.
The Observer (GB), 16 april 2006
 
Realisatie van Iran's nucleaire ambities duurt nog jaren, volgens analytici
Westerse nucleaire experts hebben gezegd dat Teheran de vaardigheden, materialen en uitrusting ontbeert om zijn directe nucleaire ambities waar te maken. Hiermee spreken zij een hogere Iraanse functionaris tegen die gezegd heeft dat Iran internationale druk zou weerstaan en zijn faciliteiten om uranium te verrrijken voor brandstofdoeleinden snel zou uitbreiden.
New York Times (VS), 13 april 2006
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |