menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 28, 2006
10 juli

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Een nieuwe BND-affaire
 
Dat was toch niet de bedoeling. Toen de toenmalige minister van binnenlandse zaken Otto Schily na de aanslagen van 11 september 2001 zijn veiligheidspakket door het parlement joeg, werd beweerd dat de nieuwe beperkingen na vijf jaar zouden worden getoetst op effectiviteit - en, althans zo klonk het, in geval van twijfel weer afgeschaft. Nu is die termijn verlopen en het publiek wrijft zich verbaasd de ogen uit: In plaats van dat de bevoegdheden voor de geheime diensten die in een overdreven reactie op de eerste terreurschok waren gegeven, tenminste gedeeltelijk weer worden afgeschaft, zullen ze nu zelfs worden uitgebreid.
 
Uitgerekend de buitenlandse geheime dienst BND, waarvan de misstappen in de zogenaamde strijd tegen terreur inmiddels het onderwerp zijn van een onderzoekscommissie, krijgt nu toegang tot de gegevens van het luchtverkeer, banken, telecommunicatie en de post. Dat kunnen ook de partners van de grote coalitie niet afdoen als een toevallige samenloop van omstandigheden. Bij de nieuwe 'supplementaire wet' over de terreurbestrijding laten ze alle lessen buiten beschouwing die in de BND-affaire tot nu toe aan het licht zijn gekomen. Alle twijfels met betrekking tot de tekortschietende transparantie en controle op het werk van de geheime diensten zijn daarmee volledig bevestigd. Bovendien heeft het laten vallen van de uitgangspunten van de rechtsstaat de Duitse staatsburgers niet geholpen, maar integendeel juist benadeeld.
 
Tageszeitung (BRD), 6 juli 2006
 

 
Wetenschappers moeten helpen in de strijd tegen terreur
 
De Duitse Bondsregering is afgestapt van de tot nu toe gevolgde lijn wat betreft wetenschappelijk onderzoek en wil nu wetenschappers aan universiteiten en andere onderzoeksinstellingen systematisch betrekken bij de strijd tegen het terrorisme en andere bedreigingen van de binnenlandse veiligheid. Minister voor wetenschappelijk onderzoek Schavan (CDU) heeft op een conferentie in Karlsruhe bekend gemaakt dat ze het hele wetenschappelijk bedrijf gaat gebruiken om de oorzaken van politiek-religieuze radicalisering te onderzoeken en de opsporingstechnieken te ontwikkelen. De wetenschap kan ertoe bijdragen om de energievoorziening beter te garanderen, het Internet te beveiligen of de crisisinterventie na een aanval met biologische wapens te verbeteren. Schavan zei dat het potentieel van wetenschap en onderzoek voor de veiligheid van de bevolking tot nu toe niet volledig is benut. De Bondsregering zal voor het einde van het jaar een Nationale Strategie voor Veiligheidsonderzoek presenteren en tot 2010 honderd miljoen euro investeren.
 
Volgens Schavan zullen in de toekomst alle vakmatig belanghebbende ingenieurs, natuurwetenschappers, maatschappij- en geesteswetenschappers worden geïntegreerd in het nationaal veiligheidsonderzoek. Bovendien zullen civiele en militaire onderzoekers samenwerken. "Het civiele veiligheidsonderzoek profiteert van het militaire onderzoek." Onder de vorige regering waren de activiteiten van het ministerie van wetenschappelijk onderzoek strikt gescheiden van die van het ministerie van defensie. De bescherming van de burgerlijke vrijheden is volgens Schavan een van de belangrijkste doelen van het veiligheidsonderzoek. Maar nieuwe veiligheidstechnologie kan ook de Duitse export vleugels geven.
 
Frankfurter Allgemeine Zeitung (BRD), 4 juli 2006
 

 
Britten zien VS als vulgair en heerszuchtig
 
De Britten hebben nog nooit zo'n lage dunk gehad van de regering van de Verenigde Staten, aldus een opiniepeiling. Eén dag voordat de Amerikanen zich klaarmaken om hun onafhankelijkheid te vieren heeft de peiling uitgewezen dat niet meer dan twaalf procent van de Britten erop vertrouwt dat hun land een wijs beleid voert op het wereldtoneel. De meeste Britten zien Amerika als een wrede, vulgaire, arrogante samenleving, vergeven van de misdaad, geobsedeerd door geld en geleid door een onbekwame hypocriet. Meer dan tweederde van de respondenten heeft gezegd dat Amerika in wezen een imperialistische macht is die streeft naar wereldheerschappij. En 81 procent van de Britten die reageerden zei dat de pleidooien van president George W. Bush voor democratie een hypocriete dekmantel zijn voor het najagen van Amerikaans zelfbelang.
 
Een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade zei over de peiling: "wij hebben twijfels over de oordeelkundigheid van iedereen die beweert dat de wereld een betere plaats zou zijn als Saddam nog steeds zijn eigen land terroriseerde en mensen ver buiten de Iraakse grenzen bedreigde. Als het gaat om de uitspraken in de peiling over de Amerikaanse samenleving dragen wij een deel van de schuld voor het niet succesvol overbrengen van de buitengewone dynamiek van Amerika. Maar eerlijk gezegd heeft de Britse pers hier ook schuld aan."
 
Daily Telegraph (GB), 3 juli 2006
 

Onvertaalde berichten:

Militairen hebben twijfels over Iran-beleid
In een toespraak op 19 juni sprak president Bush over "vrijheid voor het Iraanse volk" en voegde daaraan toe: "de leiders van Iran hebben een duidelijke keuze". Er was een onuitgesproken dreigement: het Amerikaanse 'Strategic Command', gesteund door de luchtmacht, heeft op aanwijzing van de president plannen opgesteld voor een grote bombardementscampagne in Iran. Maar binnen het Pentagon trekken hogere bevelhebbers in toenemende mate de plannen van de president in twijfel.
The New Yorker (VS), 10 juli 2006 - Door Seymour M. Hersh
 
Noord-Korea in verlegenheid
Nu de VS de onderhandelingen door de 'zes partijen' wenst te negeren en actief probeert om de toegang van Noord-Korea tot het internationale banksysteem te blokkeren, voelt Noord-Korea zich in toenemende mate in het nauw gedrongen. Als gevolg heeft het besloten om door te gaan met de raket-test, in de kennelijke hoop om de internationale aandacht te trekken en nieuwe tweezijdige onderhandelingen met de VS te stimuleren.
The Hankyoreh (Zuid-Korea), 7 juli 2006
 
Tweede fase van de eindeloze oorlog tegen terreur
Slechts negen dagen na de aanslagen van 11 september 2001 definieerde George W. Bush de overwinning in de 'oorlog tegen terreur' als het verslaan van al-Qaida en "iedere terreurgroep met een wereldwijd bereik". Maar nu heeft zijn regering, vrijwel zonder debat, deze ambitieuze doelen uitgebreid met de uitschakeling van potentiële "terroristen van eigen bodem".
Consortiumnews.com (VS), 6 juli 2006
 
Kalmte Washington verhult diepgaande verdeeldheid
President George W. Bush deelde koffie uit in een donut-tent in Virginia terwijl zijn regering worstelde om een beeld in stand te houden van "alles in orde", ondanks de pogingen van Noord-Korea om de crisis rond zijn kernwapenprogramma naar een nieuw niveau op te jagen.
Financial Times (GB), 5 juli 2006
 
"Onze missie is duidelijk" - een helder teken dat we flink in de prut zitten
De Britse Conservatieven waren vastbesloten dat er een verklaring over Afghanistan moest komen. De regering wilde er geen geven. De parlementsvoorzitter besloot dat er wél een verklaring moest komen. En dus kwam er één, hoewel die nauwelijks reëel leek.
The Times (GB), 4 juli 2006
 
In Basra biedt de noodtoestand nauwelijks verlichting van het geweld
Het eerste veiligheidsinitiatief van premier Nouri al-Maliki, een dertig dagen durende noodtoestand die bedoeld was om de rust te herstellen in Basra, de op één na grootste stad van Irak, blijkt mislukt te zijn.
McClatchy Newspapers (voorheen Knight Ridder Newspapers, VS), 4 juli 2006
 
De verborgen macht
De meest Amerikanen, zelfs diegenen die de politiek van dichtbij volgen, hebben waarschijnlijk nooit gehoord van David S. Addington, de stafchef van vice-president Cheney en al lange tijd diens voornaamste juridische adviseur. Maar huidige en voormalige regeringsfunctionarissen zeggen dat hij een centrale rol heeft gespeeld in de vormgeving van de juridische strategie van de regering voor de oorlog tegen terreur.
The New Yorker (VS), July 03, 2006
 
"Heb je ooit een pistool gebruikt?"
Het was laat op een dinsdagmiddag. Fotograaf Justin Sutcliffe en verslaggever Christina Lamb vergezelden de elite van het Britse leger, 48 mannen van het Parachutistenregement en een detachement luchtlandingstroepen van de Royal Irish Rangers. Hun tegenstanders waren een troep Afghanen op rubber sandalen.
Sunday Times (GB), 3 juli 2006
 
Hoge legerfunctionaris geeft opdracht tot onderzoek naar verkrachting
Het Amerikaanse leger onderzoekt aantijgingen dat Amerikaanse soldaten een vrouw verkracht en vermoord hebben, plus drie leden van haar familie, in een stad ten zuiden van Bagdad. De vier betrokken soldaten probeerden om het huis van de familie plat te branden en gaven opstandelingen de schuld van de slachtpartij.
Washington Post (VS), 1 juli 2006
 
De Iraakse afleiding
De internationale gemeenschap luistert niet genoeg naar de Afghaanse regering en heeft zich laten afleiding door de oorlog in Irak. Dit heeft de Taliban kans gegeven om macht in Afghanistan te herwinnen, zo heeft het hoofd van de Navo-strijdkrachten in het land verklaard.
Agence France Presse (via Le Devoir, Can.), 30 juni 2006
 
De Constitutie wordt weg-ondertekend
De afgelopen jaren heeft president Bush meer dan 100 "ondertekeningsverklaringen" toegevoegd aan nieuwe wetten die door het Congres zijn aangenomen - veel meer dan wie ook van zijn voorgangers. Terwijl hij nog nooit zijn veto heeft uitgesproken over een wet, zeggen veel experts op constitutioneel gebied dat de president, in de praktijk, een "veto per onderdeel" uitoefent door zichzelf bevoegdheid te geven om voorbij te gaan aan onderdelen van wetten die hem niet goed uitkomen.
Inter Press Service (VS), 29 juni 2006
 
Patriotisme en de pers
Gedurende het afgelopen jaar heeft de New York Times tweemaal rapporten naar buiten gebracht over geheime antiterreurprogramma's van de regering-Bush. Beide keren heeft de krant de kritiek gekregen dat ze onpatriottisch was of zelfs de terroristen hielp. Sommigen hebben zelfs gesuggereerd dat ze aangeklaagd moet worden onder de Spionage-wet.
New York Times (VS), 28 juni 2006 - Hoofdartikel
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |