menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 43, 2006
23 oktober

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Er zijn deze week geen vertaalde berichten
 

Onvertaalde berichten:

Bush geeft Osama wat hij werkelijk wil
Het bestuur van de Republikeinse partij heeft een nieuwe campagne-advertentie voor de Congres-verkiezingen gelanceerd waarin dreigende citaten van Osama bin Laden worden getoond, gevolgd door de slogan: "Dit staat op het spel". President George W. Bush heeft op hetzelfde thema gehamerd met striemende kritiek op Democraten die een militaire terugtrekking uit Irak voorstaan. Maar wat al Qaida werkelijk wil is dat de VS vast blijven zitten in Irak, zodat de terreurgroep de Amerikaanse bezetting kan gebruiken om een nieuwe generatie jihad-strijders te recruteren en te trainen, om hen daarna in te zetten tegen doelen buiten Irak.
Robert Parry in Consortiumnews.com (VS), 21 oktober 2006
 
Rechtbank gezag ontzegd in zaken Guantanamo-gevangenen
De Amerikaanse regering, die haast heeft om de wet in werking te stellen die militaire tribunalen toestaat voor "vijandelijke strijders", heeft het US District Court in Washington DC officieel ervan op de hoogte gesteld dat het geen jurisdictie meer zou hebben om de honderden petities te behandelen die ingediend zijn namens gevangenen in het gevangenenkamp in Guantanamo Bay.
Washington Post (VS), 20 oktober 2006
 
Doodseskaders Iraakse regering houden huis in Bagdad
Doodseskaders vanuit het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken, die zich voordoen als Iraakse politie, hebben meer mensen vermoord dan ooit tevoren in de hoofdstad, zo blijkt uit opduikend bewijsmateriaal.
Inter Press Service (Int.), 19 oktober 2006
 
Dorpsbewoners gedood door Navo-aanval
Luchtaanvallen door Navo-helikopters die op jacht waren naar Taliban-strijders scheurden drie Afghaanse huizen van gedroogde modder aan stuken terwijl de bewoners erin sliepen. Boze dorpsbewoners veroordeelden de aanval op Ashogho, wat een klap betekent voor de hoop van de Navo om plaatselijke steun te vinden voor zijn harde campagne tegen opstandelingen.
The Herald (GB), 19 oktober 2006
 
"Irak-oorlog heeft Afghaanse campagne jaren teruggezet"
De invasie van Irak heeft Britse strijdkrachten ervan weerhouden om Afghanistan sneller veilig te maken en heeft vier jaar lang voor een gevaarlijk machtsvacuum in het land gezorgd, aldus de bevelhebber die destijds de aanval tegen de Taliban geleid heeft.
The Guardian (GB), 18 oktober 2006
 
Trouw aan land of geweten?
Een Aziatisch-Amerikaanse soldaat zal voor de krijgsraad moeten verschijnen vanwege zij weigering om in Irak te vechten. Zijn standpunt roept zowel woede als bewondering op onder Japanse Amerikanen die zich de Tweede Wereldoorlog herinneren.
Los Angeles Times (VS), 16 oktober 2006
 
Universiteiten aangespoord om tegen moslims te spioneren
Docenten en universitair personeel in heel Groot-Brittannië zal gevraagd worden om te spioneren tegen "Aziatisch lijkende" en moslimstudenten die zij verdenken van betrokkenheid bij islamitisch extremisme en het steunen van terroristisch geweld, zo heeft de Britse krant The Guardian vernomen.
The Guardian (GB), 16 oktober 2006
 
Bush laat het nucleaire beest los
Als de Amerikaanse regering zich niet wil houden aan beproefde nucleaire verdragen, waarom zou een ander dat dan wel moeten doen?
Los Angeles Times (VS), 15 oktober 2006
 
Hoe één interview Blair's rampzalige buitenlandse politiek aan stukken blies
De generaal sprak niet uit naïveteit. Zijn opmerkingen waren geboren uit frustratie over het nalaten door de Britse premier om zich te houden aan een overeengekomen tijdschema voor terugtrekking uit Irak.
The Independent (GB), 15 oktober 2006
 
Navo steunt Pakistaans akkoord met Taliban
Een controversieel vredesakkoord met Taliban-getrouwe militanten in de ruige grensstreek van Pakistan - waar Osama bin Laden zich schuil zou houden - is naar voren gekomen als mogelijke blauwdruk voor een akkoord met de Taliban in Afghanistan.
The Australian (Aus.), 14 oktober 2006
 
Het tellen van Iraakse doden
"Niet geloofwaardig" was het snelle oordeel van president Bush over de nieuwe studie die berekend heeft dat meer dan 650.000 Irakezen gestorven zijn als gevolg van de Amerikaanse invasie en de chaos die daarop volgende. Het is begrijpelijk dat de president zo'n explosieve bewering direct aan de kant zou schuiven, maar de rest van ons zou de tijd moeten nemen om het wat nauwkeuriger te bekijken.
Washington Post (VS), 13 oktober 2006
 
Documenten onthullen omvang Amerikaanse database over anti-oorlogsprotesten
Interne militaire documenten hebben nieuwe gegevens verschaft over het verzamelen van informatie door het Pentagon over demonstraties van studenten, Quakers en anderen die zich tegen de Irak-oorlog verzetten.
New York Times (VS), 13 oktober 2006
 
Studie beweert dat Iraaks dodental 655.000 heeft bereikt
Een team van Amerikaanse en Iraakse epidemiologen schat dat er 655.000 méér mensen gestorven zijn in Irak sinds de invasie van maart 2003, dan er zouden zijn gestorven als de invasie niet had plaatsgevonden.
Washington Post (VS), 11 oktober 2006
 
Overmaat aan kwaad
De "As van het Kwaad"-toespraak van George W. Bush vormt tegenwoordig vreemd maar leerzaam leeswerk, in het licht van de aankondiging van een atoomproef in Noord-Korea, en de gebeurtenissen in Iran en in Irak, en voor de bijna drieduizend gedode en 21.000 gewonde Amerikanen die in de oorlogen van Bush hebben gevochten sinds die woorden gesproken werden.
Newsweek (VS), 10 oktober 2006
 
Noordkoreaanse atoomproef is aansporing om terug te keren tot vredesagenda
Noord-Korea heeft de wereld geschokt door een kernexplosie uit te voeren en door het dreigement waar te maken dat haar regering zes dagen eerder gemaakt had. Toch zou het een vergaande fout zijn voor de wereld om een Pavlov-reactie te geven op de atoomproef en tegelijkertijd de cruciale agenda van nucleaire ontwapening te negeren.
Inter Press Service (Int.), 10 oktober 2006
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |