menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 46, 2006
13 november

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
VN berispt Zweden
 
De mensenrechtencommissie van de VN heeft Zweden ervan beschuldigd in strijd te hebben gehandeld met het folterverbod. Het gaat om het uitzetten van twee van terrorisme verdachte asielzoekers naar Egypte in 2001 met een van de beruchte CIA-vliegtuigen. Dit was een van de eerste gemeenschappelijke akties met de CIA. In het kader van de zogenaamde folterhandvest werkten minstens veertien Europese landen jarenlang in het diepste geheim samen met de geheime dienst van de VS om van terrorisme verdachte personen te transporteren naar het gevangenkamp in Guantanamo of landen als Egypte, Jordanië, Oezbekistan en Pakistan.
 
Zweden heeft als een van de eerste westerse landen een paar maanden na de aanslagen van 11 september gebruik gemakt van het folterhandvest. Twee Egyptische asielzoekers, Mohammad al-Zery en Ahmed Agiza werden door de binnenlandse geheime dienst Säpo als vermoedelijke terroristen beschouwd. Volgens VN-resolutie 1373 mogen terroristen geen asiel kringen. Tegelijkertijd is in Zweden de uitwijzing naar een land waarin voor de betrokken persoon folter of de dood dreigt, verboden. Dit dilemma meende Stockholm op te kunnen lossen door de uitlevering naar Cairo aan de VS over te laten. Beide mannen werden vervolgens in Egyptische gevangenissen gefolterd. Zweden is hiervoor al eerder berispt, maar nu gaat het om een vervolgprocedure, omdat Zweden weigert de inmiddels vrijgelaten al-Zery weer toe te laten en hem schadeloos te stellen.
 
Die Tageszeitung (BRD), 10 november 2006
 

 
Tegenstrijdigheden in Duits Afghanistan-mandaat
 
De Duitse bondsregering kan op een aantal punten zelf niet precies funderen waarom Duitsland verder mee blijft doen aan de operatie Enduring Freedom in Afghanistan. Dat blijkt uit de antwoorden van het Ministerie van Defensie op vragen van de fractie van de Linkse Partij. Zo werd de vraag gesteld hoeveel personen op grond van de deelname van de Bundeswehr aan de operatie gevangen zijn genomen en hoeveel er voor een rechtbank zijn verschenen. Het antwoord: de bondsregering beschikt niet over informatie hoeveel personen zijn gevangen genomen. Er "werden en worden" echter geen personen direct door soldaten van de Bundeswehr gevangen genomen. Ook wordt er geen overzicht bijgehouden van gevangenen die worden overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten en al evenmin over de omstandigheden rond hun berechting. In het mandaat op grond waarvan de Bondsdag in 2001 deelname voor de inzet goedkeurde staat echter uitdrukkelijk dat de operatie als doel heeft om "terroristen gevangen te nemen en te berechten."
 
In Afghanistan zijn volgens de beantwoording sinds 28 oktober 2005 geen Duitse special forces in het kader van Enduring Freedom meer ingezet. Het antwoord op de vraag naar de scheiding tussen Enduring Freedom en de internationale vredesmacht ISAF is dubbelzinnig: in sommige gevallen is het door elkaar heenlopen van de twee missies niet uit te sluiten.
 
Die Tageszeitung (BRD), 9 november 2006
 

 
Israël geeft gebruik van witte fosfor toe
 
De Israëlische minister Edery heeft op 22 oktober toegegeven dat Israël tijdens de oorlog van 34 dagen in Libanon gebruik heeft gemaakt van witte fosfor, een stof die blijft branden als hij in contact komt met lucht. Volgens Associated Press zei Edery, die sprak namens minister van defensie Peretz: "Het Israëlische leger heeft tijdens de oorlog met Hizbollah gebruik gemaakt van fosforgranaten bij aanvallen op militaire doelen in open terrein." Witte fosfor kan ernstige brandwonden en de dood veroorzaken, omdat het gemakkelijk wordt opgenomen via de huid en door zacht weefstel en vitale organen, zoals lever, nieren en hart heen brandt. Eind juli beschuldigde de Libanese premier Lahoud Israël van het gebruik van witte fosfor en andere chemische wapens tegen burgers. Israël ontkende de beschuldiging met de mededeling dat het alleen "wettige" wapens inzette.
 
Op 23 juli gaf de Israëlische militaire censor kolonel Valknin-Gil een richtlijn uit waarbij alle vermeldingen in de media over het "gebruik van speciale soorten munitie en wapens" door Israëlische militairen in Libanon werd verboden. Israël wordt er ook van beschuldigd tijdens de oorlog in Libanon, met name in de laatste uren, zeker 4 miljoen clusterbommen te hebben afgeschoten. Experts van de VN zeggen dat rond 1 miljoen clusterbommen niet zijn ontploft en Libanese burgers blijven bedreigen.
 
Green Left Weekly (Austr.), 8 november 2006
 

Onvertaalde berichten:

Vertrek Bechtel verplettert nog meer Iraakse illusies
Het besluit van bouwgigant Bechtel om zich uit Irak terug te trekken geeft veel Irakezen het gevoel verraden te zijn. In het vertrek van het bedrijf zien zij het einde van wat er nog aan hoop restte voor de wederopbouw van Irak.
Inter Press Service (Int.), 10 november 2006
 
Tijd om de Democraten aan hun woord te houden
De veranderingen in het Amerikaanse Congres komen voor een groot deel door de enorme weerstand tegen de Amerikaanse bezetting van Irak. Volgens de Washington Post "was de passie van de anti-oorlogsbeweging een grote steun in de rug van partij-activisten". Hoe zal de vredesbeweging in Amerika, die zichzelf zo goed als overgegeven heeft aan de Democratische Partij, voor haar trouw beloond worden?
Counterpunch (VS), 8 november 2006
 
Tijd om de Navo-inzet in Afghanistan te heroverwegen
Nu de Amerikaanse kiezers de regering van George W. Bush hun vonnis hebben gegeven over zijn Iraakse uitspatting, is het ook tijd voor Canada en haar Navo-bondgenoten om de gevolgen van hun inzet in Afghanistan opnieuw te bekijken.
Vancouver Sun (Can.), 8 november 2006
 
VS moet nú weg uit Irak
Irakezen zijn de enige mensen die hun land opnieuw kunnen opbouwen. De door de Amerikanen geleide coalitie kan dit niet.
Toronto Star (Can.), 8 november 2006
 
Hou de oliepompen draaiende
Terwijl de Russische tegenstand met betrekking tot sancties tegen Iran de diplomatieke zetten in de VN-Veiligheidsraad heeft lamgelegd, lijkt de VS vooruit te willen stomen met zijn militaire plannen tegen Iran.
The Guardian (GB), 7 november 2006
 
Dit proces heeft de Iraakse verdeeldheid verdiept
Het vonnis tegen Saddam Hussein is overwinnaarsgerechtigheid. Er is een klein kansje dat het de chaos in Irak zal kalmeren, maar waarschijnlijk zal het juist het tegenovergestelde effect hebben.
The Times (GB), 6 november 2006
 
Israelische leger maakt zich klaar voor mogelijke oorlog tegen Syrië en Hezbollah
Syrië en Hezbollah zullen waarschijnlijk volgend jaar zomer een oorlog tegen Israël beginnen, aldus inschattingen van de Israelische Generale Staf die de afgelopen weken verzameld zijn.
Haaretz (Isr.), 6 november 2006
 
Pentagon neemt Noordkoreaanse nucleaire installaties op de korrel
Het Pentagon heeft plannen voor mogelijke militaire aanvallen op het kernwapenprogramma van Noord-Korea versneld, nu de bezorgdheid toeneemt over het feit dat Arabische staten ook proberen om aan kernwapentechnologie te komen.
Sunday Times (GB), 5 november 2006
 
Na 7 november heeft VS nog steeds met nederlaag in Irak te kampen
Zoals veel mensen ga ik op de Democraten stemmen, in de eerste plaats als een proteststem tegen George W. Bush en op de tweede plaats tegen de Republikeinse meerderheid in het Congres. Ik zal dit om veel redenen doen, maar allereerst omdat ik denk dat de invasie van Irak immoreel was, contraproductief en, in het algemeen, een fiasco - voor de VS, voor Irak en voor de hele wereld. Maar wat zal een Democratisch Congres doen dat beter is?
San Francisco Chronicle (VS), 5 november 2006
 
CIA-rapport zet problemen Karzai in schijnwerpers
Een recent rapport van de CIA heeft gevonden dat de Afghaanse president, Hamid Karzai, aanzienlijk is verzwakt door de frustratie onder het volk over zijn door de Amerikanen gesteunde regering.
New York Times (VS), 5 november 2006
 
Bush en Blair: de fantasie over Irak
Geen van beiden zal toegeven dat Irak een ramp is. Maar terwijl hun ontkenning van de werkelijkheid stemmen kan kosten in Washington en Londen kost het vooral nog steeds levens aan het front in het Midden-Oosten.
The Independent on Sunday (GB), 5 november 2006
 
Het andere Iran
Het Iran dat ik pas geleden gezien heb vertoonde grote verschillen met het karikatuur van Iran in de Amerikaanse media. Ik verliet het land met het frustrerende besef dat - net als in het geval van Irak - Amerika bezig is om naar een conflict toe te strompelen, verblind door de vooroordelen en de angst die geboren worden uit onze collectieve onwetendheid.
Scott Ritter in The Nation (VS), 3 november 2006
 
Een pauze omwille van de vrede
Hier in Gaza dromen maar weinig mensen van vrede. Op dit moment durven de meesten alleen te dromen van een afwezigheid van oorlog. Om deze reden stelt Hamas een hudna voor - een langdurige wapenstilstand. Tijdens dit bestand kunnen de volken van Israël en Palestina proberen om te onderhandelen over een duurzame vrede.
New York Times (VS), 1 november 2006
 
Leven vrouwen in nieuwe Afghanistan "niet beter geworden"
De levens van de vrouwen van Afghanistan zijn vijf jaar na de val van de Taliban maar weinig veranderd, aldus een nieuw rapport van een Britse vrouwenrechten-organisatie.
The Independent (GB), 1 november 2006
 
"De president weet meer dan hij laat blijken"
Ongeveer honderd van terrorisme verdachte gevangenen van over de hele wereld worden nog steeds vastgehouden in geheime Amerikaanse gevangenissen. In een interview met Der Spiegel beschuldigt CIA-expert Ron Suskind Washington ervan "als een kip zonder kop rond te rennen" in de oorlog van Bush tegen al Qaida. Suskind heeft in het bijzonder kritiek voor de martelmethoden van de CIA, die hij onproductief vindt.
Der Spiegel (BRD), 27 oktober 2006
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |