menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 52, 2006
24 december

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Kanonneerbootdiplomatie
 
Berichten uit militaire bron die aangeven dat de VS van plan zijn om een tweede vliegdekschip samen met begeleidende schepen te verplaatsen naar de Perzische Golf hebben deze week de aandacht getrokken langs de Potomac [de rivier waaraan de hoofdstad Washington DC ligt] en geleid tot bezorgdheid. Is de regering Bush bezig met de voorbereidingen voor een luchtoorlog tegen Teheran in de lente? De aankondiging van het Pentagon viel samen met een gelijksoortige Britse mededeling om oorlogsschepen te verplaatsen naar de Perzische Golf en uitlatingen van Bush en Blair over het beweerde wangedrag van Iran in de regio. Naar verluidt zal de Veiligheidsraad een resolutie aannemen met daarin beperkte sancties tegen Iran, waaronder een reisverbod voor Iraniërs die betrokken zijn bij het nucleaire programma.
 
Zijn de massale capaciteit voor luchtoorlog in de regio en de sancties tekenen van een aangekondigde oorlog? Nog niet. Gesprekken met hoge functionarissen en Iran-watchers geven aan dat de maatregelen bedoeld zijn als boodschap aan Iran om een stapje terug te doen bij zijn veronderstelde pogingen om Irak, Libanon en de Palestijnse gebieden te destabiliseren en om represailles tegen de sancties zoals bijvoorbeeld het afsluiten van de Straat van Hormuz te voorkomen. Maar in tegenstelling tot andere woordvoerders zag kolonel b.d. Sam Gardner deze week verschillende tekenen dat de VS op het oorlogspad zijn tegen Iran. Hij suggereerde dat de aangekondigde extra troepenzending naar Irak in feite voor Iran kan zijn bedoeld en stelde vast dat de VS na maanden van stilte bezig zijn op het niveau van de strategische public relations een verhaal tegen Iran in elkaar te draaien dat maar op één ding kan uitlopen.
 
The American Prospect (VS), 22 december 2006
 

 
Soldaten roepen op tot terugtrekking uit Irak
 
Voor het eerst sinds Vietnam is een georganiseerde, krachtige beweging van VS-militairen in actieve dienst in verzet gekomen tegen de oorlog. De betrokken militairen zijn van plan een petitie bij het congres in te dienen, waarin ze oproepen om terug te trekken uit Irak. Na zeven weken op het Internet is het Appeal for Redress, het geesteskind van de 29-jarige matroos Jonathan Hutto, al ondertekend door bijna 1000 Amerikaanse soldaten, matrozen, mariniers en luchtmachtmilitairen, waaronder tientallen officieren - de meeste daarvan in actieve dienst. Sinds 1969, toen 1300 militairen in actieve dienst een open brief in de New York Times plaatsten, is er niet meer zo'n dramatisch signaal van toenemend militair protest geweest.
 
Gesprekken met enkele tientallen ondertekenaars geven aan, dat hun motieven om tegen de oorlog te zijn een mengsel zijn van ideologische, praktische, strategische en morele argumenten. Maar ze zijn het er allemaal over eens, dat het moment om de troepen terug te trekken is aangebroken. De ondertekenaars zijn er zeker van dat ze hun boodschap aan het Congres sturen onder de bescherming van de Military Whistleblower Protection Act. Het Pentagon staat hiertegen machteloos en heeft verklaard dat zolang personeel in actieve dienst niet in uniform of aan het werk is, ze vrij zijn om hun mening te uiten tegenover het Congres. Er zijn natuurlijk wel subtielere risico's vanwege de enorme macht die de legerleiding heeft via beoordelingen, promoties en plaatsingen. Maar dat heeft de ondertekenaars niet weerhouden.
 
The Nation (VS), 18 december 2006
 

 
De donkerste hoeken van de geest
 
Amerikaanse ondervragers, weten we sinds kort, hebben een nieuwe manier gevonden om een mens te vernietigen. Begin deze maand publiceerden de advocaten van José Padilla, een Amerikaanse staatsburger die jarenlang gevangen werd gehouden als "enemy combatant", een video waarop hij meegenomen werd naar de tandarts. Een groep gemaskerde bewakers in gevechtsuitrusting ketende zijn benen en handen, blinddoekten hem met een zwartgeverfde skibril en sloot zijn oren af met een koptelefoon voor hij afgemarcheerd werd. Het doel van deze maatregelen leek de handhaving te zijn van het regime waaronder hij meer dan drie jaar geleefd heeft: een totale afsluiting van de zintuigen. Padilla is gevangen gehouden in een zwartgeverde cel, waar hij niets van buiten zijn cel kon zien of horen. En het belangrijkste: hij had geen menselijk contact. Als gevolg hiervan heeft hij, aldus de psychiater die hem onderzocht heeft: "problemen met rationeel denken als gevolg van 'post traumatic stress disorder', gecompliceerd door de neuropsychiatrische effecten van voortdurende isolatie".
 
Dat de VS in het voeren van zijn "oorlog tegen terreur" martelt, routinematig en systematisch, kan niet langer meer betwist worden. Bovendien blijken Amerikaanse ondervragers een nuttige les geleerd te hebben: als je iemands geest wilt uitwissen, beroof hem dan van contact met de rest van de wereld. Dit heeft niets te maken met het verzamelen van inlichtingen. Het gaat over macht, en de opwindende ontdekking dat de macht van de ene mens over de ander in bepaalde omstandigheden geen grenzen kent. En degene die hieraan toegeeft verandert erdoor in alles wat hij nu juist beweert te bestrijden.
 
George Monbiot in The Guardian (GB), 12 december 2006
 

Onvertaalde berichten:

Afghanistan: de keuze
Meer dan vijf jaar nadat de Taliban Kabul verlieten in november 2001 werd 2006 in Afghanistan gemarkeerd door een opnieuw de kop opstekende opstand die gekenmerkt werd door onverwacht en escalerend geweld. Temidden van voortdurende twijfel over de levensvatbaarheid van de Navo-strategie in het land waren de Navo-leiders op hun top in Riga eind november verplicht om de reactie van de Navo te overwegen.
Paul Rogers in OpenDemocracy (VS), 21 december 2006
 
Napoleon in het Witte Huis
De regering-Bush is verdeeld over het idee van een verhoging van het aantal troepen in Irak. Terwijl functionarissen van het Witte Huis dit idee aggressief promoten zijn de gezamenlijke Chefs van Staven er unaniem tegen gekant.
Antiwar.com (VS), 20 december 2006
 
Veilig om de schuilkelder te verlaten
Het hoofd van de Israëlische inlichtingendienst Mossad heeft tegenover de parlementaire commissie voor buitenlandse zaken en defensie verklaard dat Iran niet vóór 2009 over een atoomwapen zal kunnen beschikken. Deze uitspraken waren bedoeld als tegenwicht tegen de apocalyptische scenario's van premier Ehud Olmert en oppositieleider Benjamin Netanyahu.
Haaretz (Isr.), 19 december 2006
 
Getuigenverklaringen schijnen licht op bereik CIA na "11 september"
Een paar dagen na de aanslagen van 11 september 2001 bracht het hoofd van de CIA-afdeling in Rome een bezoek aan het hoofd van de Italiaanse militaire inlichtingendienst om een voorstel te doen: zouden de Italiaanse geheime dienst de CIA helpen om terreurverdachten te ontvoeren en hen het land uit te vliegen?
Washington Post (VS), 16 december 2006
 
"Wij willen vrede"
Een interview met Khaled Meshal, politiek leider van de Hamasbeweging. Over de erkenning van bezettingsmacht Israël, de problemen van Hamas bij de vorming van een Palestijnse regering van nationale eenheid, en de inmenging van de CIA.
Junge Welt (BRD), 16 december 2006
 
Wat Ahmadinejad ook doet, hij zal worden voorgesteld als de nieuwe Hitler
Was de tweedaagse conferentie over de holocaust, eerder deze maand door de Iraanse regering, bedoeld om de Nazi-holocaust in de Tweede Wereldoorlog in twijfel te trekken, of was het een poging om het westen in verlegenheid te brengen door te zeggen: "wij doen wat jullie zeggen: we staan vrijheid van discussie toe over ieder onderwerp, de holocaust incluis"?
Counterpunch (VS), 16 december 2006
 
De schande van India
Mohammad Afzal moet hangen voor zijn aandeel in de aanslag in 2001 op het parlementsgebouw van India. Maar had hij niet alleen maar een bijrolletje? En probeert het land om gênante vragen over zijn "oorlog tegen terreur" te begraven?
Arundhati Roy in The Guardian (GB), 15 december 2006
 
VS gaat in Israël opgeslagen "nood-uitrusting" verdubbelen
Het Amerikaanse Congres heeft heeft goedkeuring gegeven aan een verdubbeling van de militaire nood-uitrusting die de VS in Israëlische voorraden opgeslagen heeft, en die ook voor Israël beschikbaar is om te gebruiken. Een groot deel van de in Israël opgeslagen Amerikaanse uitrusting van het afgelopen jaar werd gebruikt in de oorlog tegen Libanon.
Ynet News (Isr.), 12 december 2006
 
Een nieuw front in de wereldwijde jihad
Een nieuw front in de wereldwijde strijd om islamistische heerschappij is aan het ontstaan in Afrika. Terwijl islamisten Somalië aan het overnemen zijn bereidt het door het westen gesteunde buurland Ethiopië zich voor op oorlog.
Christian Science Monitor (VS), 12 december 2006
 
VS neemt toevlucht tot Google in zoektocht naar inlichtingen over Iran
Toen het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de CIA vroeg naar namen van Iraniërs die bestraft konden worden voor hun betrokkenheid in een clandestien kernwapenprogramma, weigerde de inlichtingendienst met een beroep op hoge werkdruk en de wens om zijn bronnen te beschermen. Gefrustreerd droeg het ministerie een lagere ambtenaar op om de namen op een andere manier te vinden - via Google.
Washington Post (VS), 11 december 2006
 
Taliban en bondgenoten versterken greep in noorden Pakistan
Islamitische militanten gebruiken een recent vredesakkoord met de Pakistaanse regering om hun greep op het noorden van het land te consolideren. Ze hebben hun training van zelfmoordterroristen en andere recruten uitgebreid en bondgenootschappen met al Qaida en buitenlandse strijders versterkt, aldus diplomaten en inlichtingenfunctionarissen van diverse landen. Het resultaat, zo zeggen de bronnen, komt vrijwel neer op een mini-staat van de Taliban.
International Herald Tribune (VS), 11 december 2006
 
Washington overweegt om Irakezen de schuld te geven en te vertrekken
Terwijl George W.Bush zich het hoofd erover breekt welke stukjes van het rapport van Baker-Hamilton hij zal overnemen voor zijn aanstaande aankondiging van een "nieuwe weg naar voren in Irak", komt een andere consensus naar voren in Washington over de beste manier om de situatie te hanteren: geef de Irakezen de schuld.
Financial Times (GB), 11 december 2006
 
Het gaat nog steeds om olie in Irak
Terwijl de regering-Bush, de media en vrijwel alle Democraten nog steeds weigeren om de de oorlog in irak in termen van olie uit te leggen, wordt deze terughoudendheid niet gedeeld door de altijd pragmatische leden van de Iraq Study Group.
Los Angeles Times (VS), 10 december 2006
 
"CIA ondermijnt Britse oorlogsinspanningen"
Britse inlichtingenofficieren en militaire bevelhebbers hebben de VS beschuldigd van ondermijning van Brits beleid in Irak en Afghanistan, na het ontslag van een belangrijke bondgenoot van de Britten in de Afghaanse provincie Helmand.
The Independent (GB), 10 december 2006
 
Het Saudi-Pakistaanse plan om Iran's nucleaire ambities te beantwoorden
Het is duidelijk aan het worden dat de eerste "botsing der beschaving" in de 21e eeuw - als er een zal komen - niet christenen en moslims tegenover elkaar zal zetten maar de ene tak van de Islam tegen de andere. In weer een nieuwe escalatie van de Midden-Oostencrisis die is ontstaan door de rampzalige Amerikaanse bezetting van Irak blijkt het sunnitische Saudi-Arabië plannen te hebben om een eigen kernmacht in het leven te roepen, in antwoord op de ambities van het Sji'itische Iran om een nucleair arsenaal te bezitten.
The Business Online (GB), 6 december 2006
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |