menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 6, 2007
5 februari

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Iraanse nucleaire wetenschapper 'vermoord door de Mossad'
 
Een bekende Iraanse nucleaire wetenschapper is onder geheimzinnige omstandigheden overleden. Dit meldt Radio Farda, een op Iran gerichte zender, die wordt gefinancierd door het ministerie van buitenlandse zaken van de VS. Een inlichtingenbron suggereerde dat de nucleaire fysicus Ardeshire Hassanpour (44) vermoord was door de Mossad, de IsraŽlische veiligheidsdienst.
 
Hassanpour werkte in een fabriek in Isfahan waar uraniumhexafluoridegas wordt geproduceerd. Het gas is nodig voor de uraniumverrijking die plaatsvindt in een andere fabriek in Natanz die het middelpunt is geworden van verdenkingen dat Iran bezig is met het ontwikkelen van kernwapens.
 
Volgens Radio Farda kwamen Iraanse berichten over de dood van Hassanpour pas na zes dagen naar buiten, waarbij de doodsoorzaak werd aangeduid als 'gasvergiftiging'. De Iraanse berichten gaven geen details maar er werd gezegd dat het overlijden was bekend gemaakt op een conferentie over nucleaire veiligheid. Rheva Bhalla van de Amerikaanse denktank op het gebied van inlichtingendiensten heeft aangegeven dat Hassanpour een doelwit van de Mossad was en dat er "zeer sterke inlichtingen" waren die suggereerden dat hij was vermoord door de IsraŽli's. Hassanpour won in 2004 en 2006 belangrijke Iraanse prijzen voor militair onderzoek.
 
Sunday Times (GB), 4 februari 2007
 

 
Iran: De oorlog begint
 
De Verenigde Staten zijn van plan een catastrofale aanval op Iran uit te voeren. Voor de kliek rond Bush is de aanval een manier om tijd te winnen voor de rampzalige situatie in Irak. In zijn aankondiging van wat hij noemde een "stormvloed" van Amerikaanse troepen in Irak, gaf George W. Bush aan dat Iran het werkelijke doelwit is. "We zullen de kanalen voor de steun [aan de opstand in Irak] vanuit Iran en SyriŽ onderbreken ," zei hij. "En we zullen de netwerken die geavanceerde wapens en training verschaffen aan onze vijanden in Irak opsporen en vernietigen." "Netwerken" betekent Iran. "Er is vaststaand bewijs,"aldus een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken, "dat Iraanse agenten bij deze netwerken betrokken zijn en dat ze werken met individuen en groepen in Irak en daarheen worden gestuurd door de Iraanse regering."
 
Net zoals de bewering van Bush en Blair dat ze onomstotelijk bewijs hadden dat Saddam Hoessein massavernietigingswapens had opgesteld , ontbreekt aan het "bewijs" elke geloofwaardigheid. Het enige "vaststaand bewijs" is dat voor de dreigementen van de Verenigde Staten. De Amerikaanse vlootopbouw in het oostelijke deel van de Middellandse Zee is begonnen. Dit is vrijwel zeker een onderdeel van wat het Pentagon CONPLAN noemt, het luchtbombardement van Iran. In 2004 kwam de presidentiŽle richtlijn NSPD 35 uit met de titel "Machtiging voor het opstellen van kernwapens". NSPD 35 is uiteraard geheim maar er wordt algemeen aangenomen dat de richtlijn machtiging verleende tot het opslaan en opstellen van 'tactische' kernwapens in het Midden-Oosten. Dat hoeft nog niet te betekenen dat Bush ze zal gebruiken tegen Iran, maar voor het eerst sinds de meest gevaarlijke jaren in de oude Oorlog wordt er in Washington openlijk gepraat over wat destijds heette de 'beperkte' inzet van kernwapens.
 
John Pilger in Information Clearing House, 3 februari 2007
 

 
Verzet tegen de oorlog kan niet gevangen worden gezet
 
Je kunt degenen die zich verzetten in de gevangenis gooien maar niet het verzet zelf. Let daarop, George W. Bush, als luitenant Ehren Watada volgende week voor de krijgsraad komt. Watada was de eerste officier met een commando die weigerde om in Irak te worden ingezet. Hij nam dienst in 2003. Hij geloofde in de beweringen van president Bush dat Saddam Hoessein massavernietigingswapens had en betrokken was bij 11 september en al-Qaida en dat Irak een enorme bedreiging voor de Verenigde Staten vormde. Op basis van uitgebreide studie en de berichtgeving uit Irak kwam hij echter tot de conclusie dat de oorlog niet alleen immoreel maar ook illegaal was. Hij weigerde te worden ingezet. Hij ziet zichzelf niet als gewetensbezwaarde maar als iemand die weigert een onwettig gegeven bevel op te volgen. Hij bood aan om zijn commando neer te leggen en in Afghanistan dienst te doen. Het leger weigerde zijn aanbod.
 
Het verzet binnen het leger tegen de oorlog in Irak neemt toe. Iraq Veterans Against the War is het afgelopen jaar verviervoudigd. Meer dan 1200 soldaten hebben het appŤl getekend dat luidt: "Als Amerikaanse patriot en trots op het dienen van de natie in uniform, vraag ik met alle respect aan mijn politieke leiders in het Congres om de snelle terugtrekking van alle Amerikaanse strijdkrachten en militaire bases uit Irak te steunen. In Irak blijven zal niet werken en is de prijs niet waard. Het is tijd voor de VS-troepen om naar huis te gaan."
 
Amy Goodman in Seattle Post Intelligencer (VS), 1 februari 2007
 

Onvertaalde berichten:

VS kan geen Iraanse inmenging in Iraakse strijd bewijzen
Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben toegegeven dat ze nog steeds geen bewijzen hebben die sterk genoeg zijn om hun beweringen te ondersteunen dat Iran een van de aanstokers is van geweld tegen Amerikaanse troepen in Irak.
Los Angeles Times (VS), 3 februari 2007
 
Over toenemend "anti-Amerikanisme"
De beschuldiging van anti-Amerikanisme, die gemaakt wordt door rechtse Britse journalisten tegen critici van de regering-Bush, is belachelijk. Maar het is waar dat mensen in Groot-BrittanniŽ en op het Europese vasteland steeds uitgesprokener worden in hun afkeer van Amerika.
The Guardian (GB), 1 februari 2007
 
Amerikaanse "overwinning" tegen Iraakse secte was "bloedbad"
De verdenkingen groeien in Irak dat het officiŽle verhaal van de veldslag buiten Najaf tussen een messianistische Iraakse secte en door de Amerikanen gesteunde Iraakse veiligheidstroepen, waarin 263 mensen de dood vonden, een verzinsel is.
The Independent (GB), 31 januari 2007
 
Afwijzing van een Afghaanse mogelijkheid
De Britse Raj leerde een eeuw geleden door schade en schande dat de Pashtuns, de grootste etnische groep van Afghanstan, zich zal verenigen om een buitenlandse bezetting te bestrijden, simpelweg omdat die buitenlands is. Met deze les in het achterhoofd hebben Britse generaals tevergeefs geprobeerd om een prestigieuze strategie van de VS en de Navo te veranderen die eraan bijdraagt dat de Taliban hun steun onder de Pashtun consolideren in zuidelijk Afghanistan.
Washington Post (VS), 30 januari 2007
 
VS moet Iraakse steden verlaten of nachtmerrie-scenario onder ogen zien
De VS moet plannen maken om een complete Iraakse burgeroorlog het hoofd te bieden die zou leiden tot honderdduizenden slachtoffers, miljoenen vluchtelingen en een regionale catastrofe, die de olietoevoer zou verstoren en een directe confrontatie tussen Washington en Iran zou veroorzaken.
The Independent (GB), 30 januari 2007
 
"Canadese regering wil verlenging Afghaanse missie"
Canadese parlementariŽrs van de oppositiepartijen zeggen dat documenten van het ministerie van Defensie aantonen dat de Canadese regering van plan is om de Canadese troepen in Afghanistan te houden voor lange tijd na het aflopen van de huidige inzet in de Navo-macht.
Globe & Mail (Canada), 30 januari 2007
 
Amerika "staat klaar om Iraanse nucleaire installaties aan te vallen" vanaf Bulgaarse en
Roemeense bases President Bush maakt zich klaar om de nucleaire installaties van Iran aan te vallen vůůr eind April, en de nieuwe bases van de Amerikaanse luchtmacht in Bulgarije en RoemeniŽ zouden gebruikt worden als ondersteuning van de aanval, volgens een officieel rapport uit Sofia.
Sunday Herald (GB), 29 januari 2007
 
Shell weerstaat Amerikaanse druk en tekent gasovereenkomst met Iran
Shell heeft een belangrijk akkoord getekend om Iran te helpen met de ontwikkeling van een groot gasveld. De oliemaatschappij negeert hiermee groeiende druk van George Bush om het land te isoleren omdat het - aldus de beweringen van de president - deel zou uitmaken van een "as van het kwaad".
The Guardian (GB), 29 januari 2007
 
Media en politie spannen opnieuw samen om aantallen demonstranten te bagatelliseren
Op een zonnige dag in Washington verzamelden meer dan 150.000 mensen zich op de Washington Mall om Congresleden en filmsterren de regering-Bush te horen oproepen om Amerikaanse troepen terug te trekken uit Irak. Maar net als bij eerdere anti-oorlogsdemonstraties stelden de media het aantal demonstranten veel lager voor.
Wayne Madsen Report (VS), 28 januari 2007
 
"Druk op Duitse troepen stijgt"
De Navo weet dat ze de oorlog in Afghanstan niet met militaire middelen winnen kan. Nu willen de VS scherper gaan optreden tegen de opiumboeren, en ze zullen daarmee ook de Duitse troepen in de problemen brengen.
Die Tageszeitung (BRD), 26 januari 2007
 
Stop de oorlog tegen Iran voor hij start
De Democraten moeten streven naar onmiddellijke wetgevende ingrepen ter annulering van de oorlogsbevoegdheden van de president - hem verleend in september 2001 en oktober 2002- als het om Iran gaat.
Scott Ritter in The Nation (VS), 26 januari 2007
 
Navo moet Afghanistan-strategie veranderen
De ministers van Buitenlandse Zaken van de Navolanden overlegden op 26 januari in Brussel over de situatie in Afghanstan. Eťn thema is de geplande inzet van Duitse Tornado-verkenningsvliegtuigen. Daarmee zou de Duitse krijgsmacht, die tot dusver vooral in het noorden actief is, zijn inzet vergroten.
Die Tageszeitung (BRD), 26 januari 2007
 
Olie, geen terroristen, reden voor Amerikaanse aanval op SomaliŽ
Waarom viel de VS begin januari SomaliŽ aan? Hoewel de terrorisme-theorie wel enige steek houdt, is de realiteit van de factoren die bijdragen aan de chaos in SomaliŽ gebaseerd op natuurlijke hulpbronnen: olie en gas.
The Daily Nation (VS), 22 januari 2007
 
Overbelaste Amerikaanse krijgsmacht vermindert rol in "oorlog tegen drugs"
Als gevolg van het zware beroep dat op hen wordt gedaan in de strijd in Irak en Afghanistan hebben de Amerikaanse strijdkrachten hun rol in de "oorlog tegen drugs" sterk verminderd. Dit laat grote hiaten vallen in de pogingen van het land om narcotica te bestrijden.
Los Angeles Times (VS), 22 januari 2007
 
De drie Amerikaanse legers in Irak
Amerikaanse troepen in Irak zijn nog steeds met veel minder dan de soldaten die de VS destijds inzette in Vietnam. De troepenaantallen in Vietnam waren meer dan een half miljoen in 1969. Maar het verschil in de aantallen - en in de twee situaties - is veel minder dan de meeste mensen denken. Tenslotte is er meer dan ťťn Amerikaans leger in Irak.
Foreign Policy in Focus (VS), 22 januari 2007
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |