menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 12, 2007
19 maart

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Moskou trekt experts terug uit Iraanse kerncentrale
 
Rusland heeft zijn team experts teruggetrokken uit de Iraanse kerncentrale Bushehr. Volgens de Perzische Internetkrant Rooz heeft Moskou, zonder de Iraanse regering daarover te informeren, het team opdracht gegeven om Iran onmiddellijk te verlaten. Blijkbaar reageert Moskou met deze onverwachte maatregel op een protestverklaring uit Teheran. Het Iraanse atoomagentschap had aangegeven verdere vertragingen bij de constructie van de kernreactor, die gebouwd wordt door Russische experts, niet meer te tolereren. Het project is al acht jaar vertraagd. Eind maart had de reactor in gebruik moeten worden genomen. De afgelopen weken is het geruzie over financiŽle zaken rond de reactorbouw toegenomen. Het Russische bedrijf Atomstroiexport had Iran betalingsachterstand verweten en gedreigd met uitstel van de inbedrijfstelling van de krachtcentrale. Maar Teheran zegt dat er niets meer open staat en er al 12,7 miljoen dollar vooruit is betaald.
 
Waarnemers denken dat Moskou het geruzie als voorwendsel heeft genomen om zijn positie in de strijd rond het Iraanse atoomprogramma te kunnen veranderen. Moskou lijkt feitelijk gezwicht voor de druk van de VS en nu voor hardere maatregelen tegen Teheran te hebben gestemd.
 
Die Tageszeitung (BRD), 16 maart 2007
 

 
Amerikaanse onderofficier 'kwaad' omdat soldaten Iraakse verdachten in leven lieten
 
Een ervaren onderofficier in een van de Amerikaanse elite-eenheden gaf twee soldaten het bevel om drie Iraakse gevangenen dood te schieten en verwondde vervolgens zijn eigen mannen om de schijn te wekken dat er een gevecht had plaatsgevonden. Dat bleek tijdens de rechtzaak voor de krijgsraad tegen sergeant-majoor Ray Girouard van de 101st luchtlandingsdivisie. Girouard was kwaad omdat de drie opstandelingen gevangen waren genomen en niet meteen waren uitgeschakeld. De krijgsraad kreeg te horen dat voorafgaand aan het gevecht in mei vorig jaar een order was gegeven om alle mannen in de militaire leeftijd te doden.
 
Soldaat William Hunsaker, die tegen zijn sergeant getuigde, vertelde dat Girouard hem namens de commandant een uitbrander had gegeven, nadat hij had gemeld dat hij gevangenen had gemaakt. Hij kreeg het bevel de Irakezen los te maken, ze te laten wegrennen en dan neer te schieten. De drie mannen werden vervolgens in de rug geschoten. Daarna bewerkte Girouard hem met zijn zakmes om het te laten lijken, alsof hij gewond was in een gevecht toen de gevangenen probeerden te ontsnappen. Eerder was aan de krijgsraad duidelijk geworden dat kolonel Michael Steele zijn troepen opdracht had gegeven om "alle mannen in de militaire leeftijd' te doden bij een aanval op een veronderstelde basis van de opstandelingen op een eiland in de Tigris. De kolonel heeft hiervoor een berisping gekegen, maar is niet beschuldigd van medeplichtigheid.
 
Daily Telegraph (UK), 15 maart 2007
 

 
Gevaar bij het slaan van putten
 
"Duitsland is niet chantabel"- dat was het antwoord van de minister van binnenlandse zaken op de eis van Irakezen, die een Duitse familie hadden ontvoerd, om de Duitse troepen uit Afghanistan terug te trekken. Dit verheven schouwspel gaat voorbij aan een dringende vraag. Die luidt of de inzet van Tornadovliegtuigen en de hele interventie in Afghanistan een ingewikkelde, maar kansrijke aanpak volgt, of dat we al in een doodlopende straat beland zijn waar we nauwelijks meer uitkomen?
 
Er wordt over 'de Taliban' gesproken alsof het om een als ťťn geheel optredende tegenstander zou gaan die slechts uit een enkel motief handelt - de haat tegen het Westen. Als je je deze zienswijze laat dicteren kun je niet meer antwoorden op de vraag, welke groepen religieuze fundamentalisten onder welke voorwaarden bereid zouden zijn met Kabul samen te werken. En nog belangrijker: welke strijders de Taliban volgen uit eigen religieuze motieven en welke uit pure nood in de armen van de Taliban zijn gedreven.
 
Uit het radicale vijandbeeld 'Taliban' volgt noodzakelijkerwijs het primaat van de militaire veiligheid en de fixatie op de uiteindelijke overwinning. Voor de regering-Bush is de permanente aanwezigheid van de Amerikanen in Afghanistan en een pro-Amerikaanse regering in Kabul een strategische factor - ook tegenover Iran. Er zijn aanwijzingen van experts ter plekke dat juist de VS het grootste struikelblok zijn als het gaat om decentraal werkende overeenkomsten met opstandelingen om een regio tot rust te brengen.
 
De NAVO-troepen van ISAF hebben zich nu al onderworpen aan het commando van de door de VS geleide operatie Enduring Freedom, in de ogen van de Afghanen zijn zij daarvan vrijwel niet meer te onderscheiden. Dat kunnen konkrete, voor de Afghaanse bevolking nuttige hulpprojekten, ook niet meer corrigeren. Al zijn de Duitsers nog zo geliefd als ze putten slaan en wegen bouwen, ze worden waargenomen als hulptroepen van de Amerikanen. Een debat over de grondslagen van de Duitse deelname aan internationale militaire akties is dringend noodzakelijk. De oorspronkelijke doelen zijn volledig uit het zicht geraakt evenals het oorspronkelijke principe van civiele conflictpreventie en -oplossing als regel bij internationale interventies.
 
Christian Semler in Die Tageszeitung (BRD), 13 maart 2007
 

Onvertaalde berichten:

Protesten tegen oorlog in grote delen VS
Demonstranten in het hele land verhieven op 17 maart hun stem tegen het Amerikaanse beleid in Irak en marcheerden met duizenden naar het Pentagon, in de voetsporen van een demonstratie van epische proporties die veertig jaar geleden werd gehouden tegen een andere verdeeldheid zaaiende oorlog.
Associated Press (VS), 18 maart 2007
 
Valse noten in een bekentenis
Het is moeilijk te zeggen wat het Pentagon werkelijk op het oog heeft met het vrijgeven van het transcript van de bekentenis van Khalid Sheikh Mohammed. Het suggereert zeker dat de Amerikaanse regering probeert om ons te laten geloven dat we de meester-terrorist gevangen hebben en dat al Qaida, en vooral de ongrijpbare bin Laden, niet langer een bedreiging vormt voor de VS. Maar er zit een groot gat in die marketing-strategie.
Robert Baer in Time Magazine (VS), 15 maart 2007
 
Van held tot outcast
Het ontslaan van eerlijke functionarissen als Aminullah Amerkhel, en de verheffing van terreur-sympathisanten tot machtsposities, laat zien dat er weinig hoop voor democratie is in Afghanistan.
Ottawa Citizen (Can.), 15 maart 2007
 
VS treedt op tegen Koerdische rebellengroep
De VS is bezig om iets te doen aan Turkse klachten over Koerdische separatisten die opereren in noordelijk Irak, en sluit militaire actie tegen de rebellen niet uit, aldus de Amerikaanse functionaris die aangesteld is om het probleem het hoofd te bieden.
Associated Press (VS), 15 maart 2007
 
Aantal zelfverbrandingen door Afghaanse vrouwen stijgt
Eťn vrouw pleegde zelfmoord door zichzelf in brand te steken nadat haar schoonvader haar probeerde te verkrachten. Een andere verbrandde zichzelf omdat haar broers haar niet lieten trouwen; ze hadden liever dat zij thuis hun bediende bleef. Nog een ander vertelde haar moeder vůůr ze stierf dat haar echtgenoot haar iedere dag sloeg.
Associated Press (VS), 15 maart 2007
 
Weg met de buitenlandse troepen
Wat president Bush, en andere voorstanders van de verhoging in troepenaantallen van Irak, onderschat hebben is de walging die Irakezen voelen over buitenlandse troepen die hun huizen binnenvallen, checkpoints waar wordt geschoten om te doden, en de vernedering die de bezetting teweeg brengt. Buitenlandse troepen vormen de legitimering van de opstand.
H.D.S. Greenway in The International Herald Tribune (VS), 14 maart 2007
 
VS overweegt plan om Musharraf af te zetten
De VS heeft voor de eerste keer laten doorschemeren dat het bereid zou zijn om plannen te steunen van de militaire elite in Islamabad om Pervez Musharraf tot aftreden te dwingen, terwijl de Pakistaanse president geplaagd wordt door grote moeilijkheden vanwege zijn pogingen om de opperrechter van het land te ontslaan.
The Australian (Aus.), 14 maart 2007
 
Bondgenoten VS in Africa wellicht betrokken bij geheime uitleveringen
Een netwerk van Amerikaanse bondgenoten in Oost-Afrika hebben tenminste tachtig mensen in het geheim overgebracht naar gevangenissen in SomaliŽ en EthiopiŽ, aldus mensenrechtenactivisten ter plaatse. Het ging om mensen die gevangen werden genomen in Kenya nadat ze de oorlog in SomaliŽ ontvlucht waren.
McClatchy Newspapers (VS), 13 maart 2007
 
Witte Huis ruilt nieuwe wapens in voor steun aan de troepen
Het Witte Huis is van plan om ruim drie miljard dollar aan defensie-uitgaven - deels van nieuwe wapens zoals de Joint Strike Fighter - over te hevelen ten gunste van steun aan de troepen in Irak en Afghanistan, zo heeft een handelspublicatie bericht.
Reuters (GB), 12 maart 2007
 
Britse rechter: militair hoofdkwartier gaf toestemming voor mishandeling in Irak
Een Britse rechter heeft bevel gegeven tot intrekking van de aanklacht tegen de hoogste Britse officier in een rechtszaak wegens mishandeling in Irak. Als reden gaf de rechter dat het hoofdkwartier een aantal van de mishandelingen had goedgekeurd.
Reuters (GB), 12 maart 2007
 
Iraanse dollarvrije oliebeurs in oprichting
Een Iraanse functionaris heeft gezegd dat de aanstelling verwacht wordt van de directeur van de eerste petroleumbeurs van Iran. Dit brengt het olierijke land een stap dichterbij de opening van de beurs. Hierop zullen petroleum, petro-chemische stoffen en gas worden verhandeld in verschillende valuta anders dan de dollar, vooral in euro's.
Persian Journal (Iran), 11 maart 2007
 
"Slimme" rebellen halen VS in
Het Amerikaanse leger loopt op tactisch terrein achter op de opstandelingen van Irak in een oorlog waarvan hoge officieren zeggen dat het de grootste uitdaging is sinds Korea, een halve eeuw geleden.
The Observer (GB), 11 maart 2007
 
Britse regering hielp oliegiganten aan Iraakse contracten
Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ingegrepen om Britse en Amerikaanse oliegiganten te helpen in hun pogingen om lucratieve contracten te verwerven voor de exploitatie van de verwoeste olievelden van Irak.
The Independent on Sunday (GB), 11 maart 2007
 
De vijand van mijn vijand
De acht uur durende reis van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad naar Riaad om de Saudische koning Abdullah te ontmoeten markeerde een belangrijke mijlpaal in de relaties tussen hun landen. Die relatie heeft in het verleden heen en weer geslingerd tussen rivaliteit en samenwerking.
The Guardian (GB), 6 maart 2007
 
"Aanval op Iran zal omgekeerd effect hebben"
Iedere militaire actie tegen het Iraanse atoomprogramma zal waarschijnlijk alleen maar een versnelling veroorzaken van Teheran's ontwikkeling van een kernbom, zo waarschuwt een rapport van een Britse kernwapenfysicus.
The Guardian (GB), 5 maart 2007
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |