menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 14, 2007
2 april

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Valse kaart van de Britten?
 
De voormalige Britse ambassadeur in Oezbekistan, Craig Murray, vecht het waarheidsgehalte van de kaart aan, die door de Britse regering is gepubliceerd in het kader van de huidige ruzie met Iran over de vijftien gevangengenomen Britse matrozen en mariniers. "De Britse regering heeft een kaart gepubliceerd, die de coŲrdinaten van de plaats van het voorval laat zien, ruim binnen de Iraans/Iraakse zeegrens."
 
"Er zijn met die kaart twee enorme problemen. Ten eerste: de Iraans-Iraakse zeegrens die op de Britse regeringskaart te zien is, bestaat niet. Hij is opgesteld door de Britse regering. Alleen Irak en Iran kunnen overeenkomen waar hun bilaterale grens loopt, en dat hebben ze in de Golf nooit gedaan, alleen binnenin de Sjatt el-Arab, omdat het daar ook een landgrens is. De nu gepubliceerde kaart is een vervalsing zonder enige juridische kracht. Ten tweede: ook als je de Britse coŲrdinaten accepteert voor de posities van HMS Cornwall en de plaats van het voorval, zijn beide punten dichter bij de Iraanse dan bij de Iraakse kust. Print de kaart maar uit en leg de liniaal erlangs. Dat onderstreept het punt dat de door de Britten geproduceerde loop van de grens onbetrouwbaar is."
 
"Dat alles laat onverlet dat de IraniŽrs, na hun punt te hebben gescoord, de gevangenen onmiddellijk hadden moeten teruggeven."
 
Barrylando.com (VS), 29 maart 2007
 

 
Australische kritiek op Nederlandse inzet in Uruzgan
 
De Australische premier John Howard zal waarschijnlijk nog deze week een aanzienlijke uitbreiding van de Australische troepen in Afghanistan aankondigen, waaronder een detachement van 200 speciale troepen. Het aantal Australische militairen in dat land zal daarmee van 550 toenemen tot bijna 1000. De eenheid speciale troepen van het Special Air Service Regiment (SAS) en de 4RAR commando's zal naar de provincie Uruzgan gaan waar de NAVO de komende maanden een nieuw offensief van de Taliban opstandelingen verwacht.
 
De ontwikkelingen in Uruzgan wijzen op de noodzaak van de inzet van meer lange afstandspatrouilles en verkenningen die alleen kunnen uitgevoerd worden door gespecialiseerd personeel. Australische commandanten zijn teleurgesteld dat de Nederlandse militairen beperkingen zijn opgelegd bij de operaties met lange afstandspatrouilles vanuit Tarin Kowt. "We denken dat de Taliban binnenkort een krachtig offensief zullen inzetten", aldus minister van defensie Brendan Nelson.
 
The Australian (Aus.), 26 maart 2007
 

 
De echte aantallen militairen in Irak
 
Spoedig zullen er meer Amerikaanse militairen in Irak zijn dan ooit tevoren. De nu binnenkomende 'stormvloed' (surge) is maar een deel van de werkelijkheid; daarbovenop heeft de Amerikaanse bevelhebber in Irak, generaal David Petraeus, gevraagd om een extra brigade helikopters van de landmacht (Army Aviation Brigade) en een paar duizend militaire politiemensen. Andere militairen van ondersteunende eenheden, die niet waren meegeteld in het oorspronkelijke aantal van 21.500 troepen, gaan ook naar Irak. Als dit ergens in juli allemaal gebeurd is, zal het totaal aantal Amerikaanse troepen in Irak 173.000 bedragen, een gegeven dat door de militaire woordvoerders wordt behandeld als gevoelige informatie. En dat aantal zal maandenlang in Irak blijven, misschien zelfs tot 2008. En ook dat is nog niet het volledige beeld, want het totaal aantal VS-troepen dat is ingezet in de hele oorlogsregio, dus Irak en de buurlanden, is nog zo'n 100.000 hoger.
 
Er zijn ook aantallen die afnemen. De geplande omvang van de strijdkrachten van de 'Coalitie der Bereidwilligen' heeft een historisch dieptepunt bereikt, hoewel in juli het aantal weer zal toenemen tot 13.000 dankzij de toezegging van een Georgisch bataljon van 2300 man. Meer dan de helft van dit totaal zijn Britten, die vanaf dit jaar op weg zijn naar de uitgang, en de rest zijn kleine contingenten van 23 landen, variŽrend van MongoliŽ tot Peru.
 
Newsweek (VS), 22 maart 2007
 

Onvertaalde berichten:

Verdachte aanslag: ik werd gemarteld
Een van terrorisme verdachte Saudi-ArabiŽr heeft tegen een Amerikaans militair tribunaal gezegd dat hij is gemarteld om de bekentenis los te krijgen dat hij betrokken was bij de aanslag op het Amerikaanse oorlogsschip de USS Cole.
Associated Press (VS), 30 maart 2007
 
Verzet tegen oorlog groeit onder Amerikaanse soldaten
Soldaat Follan staat op een parkeerplaats van een fast-food restaurant net buiten Fort Stewart. Iedere dag verzamelen soldaten zich voor de lunch bij dergelijke gelegenheden. Maar vandaag hebben de soldaten van Fort Stewart bezoek.
Antiwar.com (VS), 30 maart 2007
 
Musharraf raak Pakistan kwijt
In heel Pakistan, bij advocaten, in de media, onder oppositiepartijen en in andere delen van de burgersamenleving groeit het gevoel dat president Pervez Musharraf zal moeten vertrekken - liever vandaag dan morgen. Na acht jaar militair bewind lijkt het erop dat mensen er genoeg van hebben.
Newsday (Pakistan), 29 maart 2007
 
Hoe analytici in de Arabische wereld de Irak-oorlog zien
Beleidsmakers en strategie-analytici in de Arabische wereld hebben er weinig vertrouwen in dat de huidige toename in Amerikaanse troepen meer zal doen dan - in het gunstigste geval - het uitstellen van een complete instorting van de politieke- en veiligheidssituatie in Irak. Zij vrezen dat de chaos zich dan kan gaan verspreiden in het hele Midden-Oosten.
Christian Science Monitor (VS), 29 maart 2007
 
Scherpe kritiek Saudische koning op "onrechtmatige bezetting Irak"
De Saudische koning Abdullah, wiens land een naaste bondgenoot van de VS is, heeft scherpe kritiek geuit op de "onrechtmatige buitenlandse bezetting" van Irak in een openingstoespraak tot de jaarlijkse Arabische top in Riaad.
Agence France-Presse (via Khaleej Times, UAE), 28 maart 2007
 
Amerikaanse "haviken" zien kans op aanval op Iran verminderen
Ondanks stoere retoriek van beide kanten en toenemende spanning over de detentie door Iran van vijftien Britse matrozen zegt een diverse groep invloedrijke denkers die vůůr de Amerikaanse invasie van Irak waren nu dat de beste benadering van Iran beheersing is in plaats van confrontatie.
Christian Science Monitor (VS), 28 maart 2007
 
Het papaverprobleem
Ondanks pogingen om de opiumproductie van Afghanistan met wortel en tak uit te roeien wordt het probleem alleen maar erger. En de Taliban-opstandelingen hebben hier het meeste bij te winnen. Nu overwegen sommige Europese regeringen een legalisatie van de drugshandel.
Der Spiegel (BRD), 27 maart 2007
 
Versterkte greep op pers brengt prille Afghaanse democratie in gevaar
Razaq Mamoon, presentator van een politieke talkshow, hield zich nooit in als de camera's draaiden. Hij ging tekeer tegen vroegere krijgsheren die nu in de regering zitten en beschuldigde het Afghaanse parlement ervan een hol te zijn van oorlogsmisdadigers en drugsmokkelaars. Het zal dan ook geen verbazing wekken dat hij de aandacht trok van de regering.
Associated Press (via International Herald Tribune, VS), 27 maart 2007
 
In de frontlinie van Putin's geheime oorlog
Vorige maand benoemde Putin een vroegere rebel, Ramzan Kadyrov, als nieuwe president van de Tsjetsjeense republiek. De benoeming ging vergezeld van een stortvloed aan verklaring vanuit het Kremlin dat de oorlog voorbij was en de laatste van de rebellen zich overgegeven hadden. Intussen is er echter een geheime oorlog aan de gang die jarenlang kan gaan duren.
Daily Telegraph (GB), 27 maart 2007
 
Afghaanse harten en hoofden willen niet veroverd worden
Troepen die in Afghanistan vechten ontmoeten niet alleen verzet van de Taliban, maar ook van de mensen tot wiens steun hun aanwezigheid daar bedoeld is.
Daily Telegraph (GB), 27 maart 2007
 
Amerikaanse overval en arrestaties waren voorspel tot arrestatie Britse mariniers
Om drie uur 's morgens op 11 januari deden Amerikaanse troepen een inval in het Iraanse verbindingsbureau in de Koerdische hoofdstad Arbil, en namen vijf Iraanse functionarissen gevangen die nog steeds vastzitten. De aanval markeerde een flinke escalatie in de confrontatie tussen de VS en Iran. Groot-BrittanniŽ is onvermijdelijk hierbij betrokken, als de enige belangrijke buitenlandse bondgenoot van de Amerikanen in Irak.
The Independent (GB), 26 maart 2007
 
WC-reglementen Navo sluiten Afghanen uit
Onder een bizarre politiek die een echo lijkt van de dagen van rassenscheidingen in de VS moeten Afghanen die op de Navobasis in Kandahar werken aparte toiletten gebruiken, gemarkeerd met "alleen voor inboorlingen".
Globe and Mail (Can.), 26 maart 2007
 
"... En ze noemden het vrede": Irak van binnenuit, vier jaar later
In een persoonlijk dagboek om de vierde verjaardag van de oorlog te markeren reist Independent-correspondent Patrick Cockburn door een land dat verscheurd wordt door geweld en chaos.
Patrick Cockburn in The Independent (GB), 25 maart 2007
 
Levend begraven
We wisten al dat de invasie van Irak uitgevoerd werd zonder doorzichtige of omvattende plannen. We wisten al dat de fundamentele doelen van de invasie verborgen werden gehouden voor het Amerikaanse volk. Wat we nog niet wisten is dat de roekeloosheid, hebzucht en ogevoeligheid van de regering zich uitstrekte tot de Amerikaanse soldaten en mariniers die het vuile werk moesten opknappen.
Karen Kwiatkowski in LewRockwell.com (VS), 23 maart 2007
 
Afgeven op Halliburton
Halliburton is naar voren gekomen als het schoolvoorbeeld van veel dat verkeerd is aan de regering-Bush. Niet alleen vanwege zijn banden met vroegere directeur Dick Cheney, de huidige vice-president van de Verenigde Staten, maar vanwege de onbekwaamheid van dochterbedrijf KBR dat veel te hoge rekeningen uitschreef voor defensieprojecten in Irak en elders. Maar Halliburton en KBR zijn alleen maar symptomen van een veel bredere en diepere corruptie.
Antiwar.com (VS), 21 maart 2007
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |