menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 26, 2007
25 juni

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Wat Hamas wil
 
De gebeurtenissen van de laatste paar dagen in Gaza zijn in het westen beschreven als een coup. In wezen gaat het precies om het tegenovergestelde. Achttien maanden geleden heeft onze Hamas partij de Palestijnse parlementsverkiezingen gewonnen en een regering gevormd onder premier Haniya, maar Fatah, de verliezer, heeft nooit de eigenlijke macht overgedragen. De Palestijnse president, Abbas, heeft nu geprobeerd de winnende Hamasregering te vervangen door een regering van Fatah, terwijl veel van onze gekozen parlementsleden wegkwijnen in Israëlische gevangenissen. Dat is de echte coup.
 
Hamas heeft na de verkiezingsoverwinning van 2006 onmiddellijk aan Fatah de kans geboden om de krachten te bundelen en een regering van nationale eenheid te vormen. Het heeft geprobeerd de internationale gemeenschap te interesseren voor zijn platform voor vrede. Het heeft consequent een wapenstilstand van 10 jaar met de Israëli aangeboden om een rustige atmosfeer te scheppen waarin we onze geschillen kunnen oplossen. Hamas heeft zich zelfs gehouden aan een eenzijdig staakt-het-vuren van 18 maanden om te proberen de situatie in het terrein te normaliseren. Tot de pers lijken deze punten de laatste dagen niet door te dringen.
 
Evenmin is voor veel mensen in het Westen duidelijk dat de onrust in Gaza en de Westbank is verergerd door de Amerikaanse en Israëlische politiek om elementen van de Fatah-oppositie te bewapenen, die Hamas willen aanvallen en uit de regering verdrijven.
 
Afgelopen week waren er nog pogingen om premier Haniya om het leven te brengen. Nu is er voor het eerst sinds lang rust in de straten van Gaza. We zijn begonnen met het ontwapenen van drugshandelaars en gewapende bendes en hopen voor de burgers een groter gevoel van veiligheid te brengen. We willen dat de kinderen terug naar school gaan en de publieke diensten weer gaan functioneren.
 
We verwerpen pogingen om Palestina in tweeën te delen en Hamas voor te stellen als een extreme en gevaarlijke kracht. We geloven nog steeds dat er een kans is om een langdurige wapenstilstand te bereiken. Maar dat zal niet gebeuren zolang de internationale gemeenschap weigert met Hamas zaken te doen. Elke verder poging om ons te marginaliseren, onze mensen uit te hongeren of ons militair aan te vallen zal bewijzen dat de regeringen van de VS en Israël niet werkelijk geïnteresseerd zijn in een eind aan het geweld.
 
Ahmed Yousef (adviseur van Hamas-premier Haniya) in de New York Times (VS), 20 juni 2007
 

 
Terreurlijst FBI loopt uit de hand
 
Een terroristenlijst van de FBI is blijkbaar uitgedijd tot een omvang van meer dan een half miljoen namen. Waakhonden op het gebied van privacy en mensenrechten zeggen dat de lijst ongecontroleerd verder aangroeit, waarmee zijn bruikbaarheid in de oorlog tegen terreur bedreigd wordt. Volgens de FBI zelf is het aantal namen dat op de lijst staat geheim. Maar in de ontwerpbegroting 2008 die op de website van het ministerie van justitie te lezen is, is sprake van "de hele lijst van 509.000 namen" die in gebruik is bij de Foreign Terrorist Tracking Task Force.
 
Een woordvoerder van de multidisciplinaire National Counterterrorism Center (NCTC) dat een lijst bijhoudt van verdachte terroristen met banden met internationale organisaties, vertelde dat zij 465.000 namen hadden die betrekking hadden op 350.000 personen. Daarnaast houdt de FBI ook nog een lijst bij van burgers van de VS die als binnenlandse terroristen beschouwd worden zoals bommenleggers bij abortusklinieken en brandstichtende milieuactivisten. De gecombineerde lijsten van NCTC en FBI vormen de lijst die gebruikt wordt door federaal veiligheidspersoneel bij routinecontroles.
 
Information Clearing House (VS), 14 juni 2007
 

 
Afghanen worden ziek van onze legers die hun mensen doden
 
Afgelopen jaar zat ik als militair van het Britse leger op het dak van onze patrouillebasis midden in het stadje Sangin in de provincie Helmand. Uitkijkend over de lage lemen hutten en kale heuvels dacht ik na over de situatie. Een paar dagen eerder hadden we Sangin ingenomen en veroverd op de Taliban. In het kruisvuur was een 11-jarige jongen gedood, per ongeluk door het hoofd geschoten door onze bondgenoten, het Afghaanse nationale leger. We hadden onze basis ingericht in het districtskantoor, mango's op de markt gekocht en gepraat met de lokale bevolking, die gemengde gevoelens over onze aanwezigheid leek te hebben. Onder de oppervlakte broeide er iets. De dood van de jongen had ons tot een bedreiging voor de plaatselijke bevolking gemaakt. Ondanks onze grote woorden over veelbelovende ontwikkelingen konden we niets laten zien. Het belangrijkste was dat we geen echt antwoord hadden op vragen over de toekomst van de papaverteelt, de basis van de economie van Sangin. Voor de plaatselijke bevolking waren we onhandige, bemoeizuchtige buitenlanders, van wie de komst onheil en de vernietiging van hun bestaan voorspelde.
 
Een paar dagen later beleefde Sangin een explosie van geweld, waarbij de felste gevechten met Britten plaatsvonden sinds de Korea-oorlog. Momenteel zitten de Britse soldaten in Sangin niet meer op het dak te mijmeren. Er zijn er meer dan een dozijn gesneuveld, de stad ligt in puin en van de eens bloeiende markt is niets meer over. Een vreedzaam, ontwikkeld Helmand kan niet met het zwaard bevochten worden. Hoe langer we dat proberen, hoe groter de tragedie wordt.
 
Leo Docherty in The Guardian (GB), 13 juni 2007
 

Onvertaalde berichten:

Westen kiest voor Fatah, maar Palestijnen niet
In het Westen is er een groot gevoel van opluchting. De Hamas-regering die iedereen zoveel problemen heeft gegeven is geïsoleerd in Gaza, en op de Westbank is een nieuwe regering benoemd door de "gematigde", vredelievende Mahmoud Abbas. Dus waarom wordt de opluchting niet door de Palestijnen gedeeld?
Los Angeles Times (VS), 20 juni 2007
 
Van ramp tot totale catastrofe in Palestina
De scheiding an de Westbank en Gaza in afzonderlijke politieke entiteiten die door respectievelijk Fatah en Hamas geregeerd worden is een ramp. De haastige actie van de VS, Israël en Europa om de hulp te hervatten voor de noodregering op de Westbank zal deze ramp echter op een totale catastrofe doen uitlopen.
Daily Star (Libanon), 20 juni 2007
 
Het image-probleem van de Navo in Afghanistan: burgerdoden
De Navo heeft een image-probleem in Afghanistan. En een Amerikaanse soldaat die het machinegeweer van een Humvee gebruikte om op een menigte burgers te schieten na een zelfmoordaanslag laat zien waarom.
Associated Press (VS), 17 juni 2007
 
Amerika's slechte deal met Musharraf gaat in rook op
Pakistan staat op de rand van de catastrofe, en de regering-Bush gaat door met zijn steun aan de man die het land daarheen sleepte. De boodschap naar het Pakistaanse publiek is duidelijk: voor het Witte Huis van Bush gaat de "oorlog tegen terreur" boven alles, democratie incluis.
Washington Post (VS), 17 juni 2007
 
De oorlog aan de binnenkant
Soldaten komen terug van het slagveld met psychologische wonden, maar het systeem voor geestelijke gezondheidszorg dat hen zou moeten bedienen bemoeilijkt de genezing juist.
Washington Post (VS), 17 juni 2007
 
Welkom in "Palestina"
Wat zijn die moslims in het Midden-Oosten toch lastig. Eerst eisen we dat de Palestijnen de democratie omarmen en dan kiezen ze de verkeerde partij - Hamas - en dan wint Hamas een mini-burgeroorlog en krijgt de macht over de Gazastrook. Vandaag de dag heeft "Palestina" - en laten we die naam maar even tussen aanhalingstekens houden - twee premiers. Welkom in het Midden-Oosten.
Robert Fisk in The Independent (GB), 16 juni 2007
 
Westen moet accepteren dat er geen militaire oplossing is in Afghanistan
Het team dat de toespraak van president Bush in Praag, eerder deze maand, schreef, is duidelijk nooit in Afghanistan geweest. Anders hadden ze de president geen Sovjet-dissident laten citeren die een tirannieke staat vergeleek met "een soldaat die voortdurend een geweer op zijn vijand gericht houdt". De geweren die de meeste Afghanen op zich gericht zien worden vastgehouden door Amerikanen, en ze worden maar al te vaak nog afgevuurd ook.
Jonathan Steele in The Guardian (GB), 15 juni 2007
 
Het mislukte sunnitische leger
Wie ook het anti-Syrische Libanese parlementslid Walid Eido vermoordde wist dat Syrië de schuld zou krijgen en dat zijn actie het land dichterbij een burgeroorlog zou brengen. Een ander gevolg zou kunnen zijn dat de kansen op een door de Amerikanen gesteund noordelijk sunnitisch leger, om Hezbollah en de Palestijnen te bestrijden, nieuw leven ingeblazen wordt.
Franklin Lamb in Counterpunch (VS), 15 juni 2007
 
De olie van het Pentagon
Ruim zestig liter olie. Dat is hoeveel de gemiddelde Amerikaanse soldaat in Irak en Afghanistan dagelijks verbruikt - ofwel direct, door het gebruik van Humvees, tanks, vrachtwagens en helikopters, ofwel indirect, door de hulp van gevechtsvliegtuigen in te roepen.
Michael T. Klare in Information Clearing House (VS), 14 juni 2007
 
"Dramatische" herrijzing Taliban verwacht
Een analyse van de situatie in Afghanistan, die afgelopen najaar werd gemaakt voor topmensen van de Canadese regering, waarschuwde dat het land bezig was om "twee Afghanistans" te worden. De situatie in het onrustige Zuiden en Westen zou nog steeds slechter worden en de positie van president Hamid Karzai werd "naar een nieuw dieptepunt verzwakkend" genoemd.
The Globe and Mail (Can.), 14 juni 2007
 
"Bommen, bommen, bommen op Iran"
De roep van de Amerikaanse senator Joseph Lieberman om grensoverschrijdende luchtaanvallen op Iran lijkt het hoogtepunt te zijn van een twee weken durende campagne van voorstanders van oorlog om de miltaire optie opnieuw naar het centrum van het Amerikaanse debat over Iran te schuiven.
Inter Press Service (Int.), 14 juni 2007
 
Opstandige Afghaanse vrouwen weigeren slachtoffer te zijn
De nieuwe wereld die Afghanistan beloofd werd door Tony Blair, president George Bush en de Afghaanse president Hamid Karzai blijkt de vrouwen van Helmand niet bereikt te hebben. Als je aan Fowzea Olomi, de directeur van het vrouwencentrum, vraagt of het leven nu beter is dan onder de Taliban, lacht ze: "zijn de Taliban weg dan?"
The Independent (GB), 13 juni 2007
 
Militairen voorzien langer verblijf in Irak
Amerikaanse militaire functionarissen in Irak voorzien in toenemende mate een "post-bezetting"-aanwezigheid van troepen in Irak die lager ligt dan de huidige niveaus maar ook niet tot een totale terugtrekking leidt. In plaats daarvan voorziet men een kleinere, lange-termijn troepenmacht die jarenlang in het land zal blijven.
Washington Post (VS), 10 juni 2007
 
Bondgenoten zijn vandalen geworden in plunderwoede Irak
Het samenspannen van Britten en Amerikanen in de plundering van het erfgoed van Irak is een schandaal dat ieder voorbijgaand conflict zal overleven.
The Guardian (GB), June 8, 2007
 
Experts: Iraans rakettenprogramma vormt weinig bedreiging voor VS en Europa
De VS zegt dat zijn voorstel om een verdedigingssysteem tegen ballistische raketten in Oost-Europa te stationeren bedoeld is om die staten af te schrikken die door de Amerikanen als "schurkenstaten" worden bestempeld, in het bijzonder Iran. Maar Westerse analysten geloven dat het Iraanse rakettenprogramma nog een lange weg te gaan heeft voor het enige bedreiging vormt voor Europa of de Verenigde Staten.
Voice of America (VS), June 8, 2007
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |