menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 28, 2007
9 juli

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
SyriŽ sceptisch over "oefeningen" IsraŽlische leger op Golanhoogte
 
SyriŽ is niet bereid om de IsraŽlisch uitleg te accepteren dat de militaire manoeuvres die de IsraŽlische strijdkrachten op de Golanhoogte houden alleen maar oefeningen zijn. Een commentator op de Syrische radio zei: "Aangezien [de IsraŽlische premier] Olmert met zoveel woorden gezegd heeft dat hij niet bereid is tot een dialoog met SyriŽ, en hoge Amerikaanse functionarissen dezelfde soort uitlatingen hebben gedaan, kunnen we deze leugens niet geloven." Het officiŽle dagblad al-Thawra had eerder geschreven dat SyriŽ elk moment een IsraŽlische aanval verwacht en dat dit een grote vergissing van IsraŽl zou zijn.
 
De IsraŽlische strijdkrachten (IDF) houden deze week de grootste infanterieoefening van de laatste jaren op de Golanhoogte om zich voor te bereiden op een conflict met SyriŽ en Hezbollah. Troepen werden vanuit de lucht bevoorraad met droppings, tanks leverden dekkingsvuur en infanteristen oefenden onconventionele oorlogsvoering en het gevecht tegen antitankraketten. Volgens een bataljonscommandant probeert de IDF tekortkomingen te verhelpen die aan het licht kwamen tijdens de tweede Libanese oorlog [van vorige zomer]. In die oorlog verloor de Golani brigade 20 soldaten. Een hoge officier legde uit dat het afgelopen jaar de oefeningen voor reservisten drastisch zijn opgevoerd. Alles is er nu op gebaseerd dat de voorbereiding van een reservist dezelfde is als die vaneen actieve soldaat.
 
Haaretz (IsraŽl), 5 juli 2007
 

 
Belastingweigering tegen de oorlog
 
Toen de VS meer dan vier jaar geleden Irak binnenvielen vroeg oorlogstegenstander David Cross zijn baas om een radicale loonsverlaging, voldoende om geen belasting meer te hoeven betalen om de oorlog te financieren. "Ik kon mezelf niet meer aankijken in de spiegel,"zei Gross. "Ik wist dat de bommen die vielen gedeeltelijk werden betaald van mijn belastingcenten. Ik moest iets concreets doen om mijn medeplichtigheid te ontlopen." De technische tekenaar uit San Francisco verdiende bijna 100.000 dollar per jaar. Hij wist niet precies hoeveel hij er op moest achteruitgaan om onder de federale belastingdrempel te komen, maar berekende later dat hij minder dan het minimumloon zou gaan verdienen. Maar zijn werkgever weigerde en Gross nam ontslag. Hij werkt nu als zelfstandige en weigerde afgelopen jaar om belasting te betalen.
 
Verzet tegen oorlogsbelasting wint vanwege de Irakoorlog aan populariteit onder vredesactivisten. Ruth Benn van de National War Tax Resistance Coordinating Committee schat dat tussen de 8000 en 10.000 Amerikanen weigeren (een deel van) hun federale belasting te betalen vanwege bezwaren tegen de oorlog. Woordvoerders van de belastingdienst zeggen de cijfers niet uit te kunnen splitsen maar meldden eerder dat 16,3% van de belastingplichtigen niet betaalden voor een totaal verdrag van 345 miljard dollar per jaar. De vredesbeweging overweegt volgend jaar april een massale belastingweigering te organiseren om de druk op te voeren voor een einde aan de oorlog.
 
Associated Press (VS), 4 juli 2007
 

 
Aanwijzingen voor einde Afghaanse missie Canada
 
Tot nu toe heeft premier Harper steeds gesproken alsof een conservatieve regering de militaire operatie in Afghanistan automatisch zou voortzetten, als de huidige verplichting in februari 2009 afloopt. Maar nu heeft Harper zijn opstelling gewijzigd. Hij heeft gezegd dat de troepen alleen zullen blijven als de Canadezen de militaire actie tegen de opstandelingen blijven steunen. De meeste opiniepeilingen laten zien dat Harper de Navo nu al zou moeten vertellen dat Canada het gevecht na 2009 niet zal voortzetten. De Canadezen zijn mogelijk bereid om humanitaire hulp aan te bieden maar willen hun troepen daar niet langer in een gevechtsrol zien. Een landelijke peiling van Decima Research begin juni leverde op dat twee van de drie Canadezen de operatie niet willen verlengen. De belangrijkst reden lijkt te zijn dat de mensen ervan overtuigd zijn dat levens verloren gaan zonder dat dat zin heeft. Driekwart van de ondervraagden geloofden niet dat Canadese inspanningen de toestand in Afghanistan werkelijk zullen verbeteren.
 
Voetnoot: waarom is Harper van mening veranderd? De oorlog gaat een grotere rol spelen in de politiek, met name in Quebec. Het aantal doden stijgt en er is geen goed nieuws om de publieke opinie te verzoenen. De conservatieven lopen het risico verkiezingen in te gaan waarbij hun steun voor de oorlog een belangrijke - en beschadigende - rol gaat spelen.
 
Times Colonist (Canada), 2 juli 2007
 

Onvertaalde berichten:

VN en VS handelen tegenstrijdig in Afghanistan-beleid
Abdul Hakim Monib, de gouverneur van Uruzgan, heeft lof geoogst van Amerikaanse militaire bevelhebbers als partner in de strijd tegen terrorisme. Maar Monib staat ook op een VN-lijst van mensen die verdacht worden van internationaal terrorisme.
Washington Post (VS), 5 juli 2007
 
Angst-politiek biedt terroristen een megafoon
Oh mijn God! Nu zijn het al doktoren! Maak de premier wakker, arresteer de Arabieren en bestel gepantserde helikopers. Verklaar dat de volgende bom "ieder moment kan komen". Verhoog het terreuralert van kritiek tot paniek. Nee, bij nader inzien: maak daar maar "volkomen hysterisch" van.
The Guardian (GB), 4 juli 2007
 
Meer dan duizend doden onder huurlingen in uitbestede Amerikaanse oorlogen
Het dodental voor werknemers bij particuliere bedrijven in de Amerikaanse oorlogen in Irak en Afghanistan is de duizend gepasseerd - een grimmige herinnering aan de risico's die burgers lopen in rollen die eerder door soldaten vervuld werden.
Reuters (GB), 3 juli 2007
 
Afghaanse burgers klagen over invloed van oorlog op hun levens
Voor de elf jaar oude Janaan is het niet belangrijk wie zijn vader doodde. Hij weet alleen dat zijn vader stierf tijdens een vuurgevecht in het Sangeen-district in de zuidelijke provincie Helmand in maart 2007.
IRIN via Reuters (GB), 3 juli 2007
 
Let op de bron: verslaggever van "New York Times" neemt Iran op de korrel
Alsof hij niet al genoeg schade had aangericht met zijn hoogst gebrekkige artikelen in de New York Times die hielpen om de Amerikaanse invasie van Irak te promoten. Michael Gordon is nu angstverhalen aan het schrijven die munitie geven aan het groeiende koor van neoconservatieven die roepen om een Amerikaanse aanval op Iran.
Editor and Publisher (VS), 3 juli 2007
 
VS gaat binnen Pakistan op Taliban jagen
Sinds vorig jaar september zijn Navo-strijdkrachten in Afghanistan bezig Islamabad onder druk te zetten om het recht om uitgebreide operaties op Pakistaans grondgebied uit te voeren tegen bases van de Taliban en al-Qaida.
Asia Times (Hong Kong), 3 juli 2007
 
VS wil Fatah gaan trainen op Westelijke Jordaanoever
Functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn begonnen met besprekingen met Congresmedewerkers over de verschuiving van fondsen die bestemd waren voor de ondersteuning van Fatah in de Gazastrook. Men wil deze nu gebruiken voor steun aan Fatah op de Westbank.
Jerusalem Post (Isr.), 1 juli 2007
 
De ineenstorting van het front in Basra
De enige mensen die zich naar buiten wagen in Basra zijn Britse soldaten - en daarvan stierven er drie op de eerste dag van Gordon Brown's premierschap. Zal de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken zijn baas overhalen om de troepen terug te trekken?
The Independent on Sunday (GB), 1 juli 2007
 
Hardhandige tactieken SomaliŽ hebben averechts effect
De overgangsregering in SomaliŽ ligt onder vuur vanwege hardhandige methoden die volgens critici publieke steun doen afkalven en een ontspruitende opstand aanwakkeren.
Los Angeles Times (VS), 30 juni 2007
 
Op handen zijnde crises: dreigingen en mogelijkheden
Helaas zijn er maar al teveel kandidaten voor de benaming "op handen zijnde en zeer ernstige crisis". Verschillende zouden hoog op ieders agenda moeten staan omdat ze letterlijk dreigingen vertegenwoordigen voor de overleving van de mensheid. Ik wil echter de blik richten op minder brede kwesties, namelijk die kwesties waar het westen zich op dit moment het meest druk over maakt.
Noam Chomsky in ZMag (VS), 29 juni 2007
 
Irak in cijfers
Soms kunnen cijfers mensen ontdoen van zo ongeveer alles dat ons maakt wie wij zijn. Cijfers kunnen pijn het zwijgen opleggen, liefde uitwissen, emoties vernietigen en individualiteit doen verdwijnen. Maar soms kunnen cijfers ook een noodzakelijk verhaal vertellen op een manier die door niets anders mogelijk is.
Tom Engelhardt in TomDispatch.com (VS), 28 juni 2007
 
Iraakse jeugd loopt blijvende littekens op van oorlog
Het conflict in Irak eist een immense en grotendeels niet opgemerkte psychologische prijs van kinderen en jongeren die gevolgen heeft voor de lange termijn, aldus sociaal werkers, psychiaters, leraren en hulpverleners in interviews in heel Bagdad en in het buurland JordaniŽ.
Washington Post (VS), 26 juni 2007
 
Olie-export Iran in gevaar in Brits sanctieplan
Een Brits voorstel om de nationale scheepvaart van Iran als doelwit te nemen van sancties kan tijdelijk voor een beperking zorgen van Teheran's vermogen om olie te exporteren naar de wereldmarkten, aldus bronnen uit de scheepvaart.
Reuters (GB), 26 juni 2007
 
Meeste opium nu binnen Afghanistan verwerkt
Goed ontwikkelde laboratoria binnen Afghanistan zijn nu verantwoordelijk voor de omzetting van negentig procent van de Afghaanse opium, die verwerkt wordt tot heroine en morfine vůůr het de wereld in gesmokkeld wordt, aldus de Verenigde Naties.
Agence France Presse (Fr.), 25 juni 2007
 
Hoe is het mogelijk dat Blair deze baan kreeg?
Ik vermoed dat verbazing niet het juiste woord is. Verbijstering komt dichterbij. Ik kon eenvoudigweg mijn oren niet geloven toen een telefoontje me liet weten dat Blair aangesteld was om "Palestina" in het leven te roepen.
Robert Fisk in Counterpunch (VS), 24 juni 2007
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |