menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 32, 2007
6 augustus

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
190.000 Amerikaanse wapens in Irak 'kwijtgeraakt'
 
De regering van de VS weet niet waar 190.000 wapens zijn gebleven die in 2004 en 2005 zijn uitgereikt aan Iraakse veiligheidstroepen. Volgens een rapport van de rekenkamer van de VS "kan het leger geen volledige rekenschap afleggen over rond de 110.000 AK-47 infanteriegeweren, 80.000 pistolen, 135.000 kogelvrije vesten en 115.000 helmen die zouden zijn uitgereikt aan de Iraakse strijdkrachten." De wapens zijn tussen juni 2004 en september 2005 uit de bestanden verdwenen. In die periode "heeft [het leger] niet op consistente wijze ondersteunende documentatie bijgehouden over de data dat de uitrusting in ontvangst werd genomen, de hoeveelheden die werden afgeleverd of de Iraakse eenheden die de uitrusting hebben ontvangen,'aldus de rekenkamer." Sinds 2006 wordt er meer aandacht besteed aan het bijhouden van de nodige documentatie, maar er zijn nog voortdurend problemen met ontbrekende en onvolledige bestanden.
 
Amerikaanse commandanten beschuldigen vaak buitenlandse mogendheden zoals Iran ervan wapens te verstrekken aan strijders van illegale milities in Irak, maar het rapport toont aan dat ze geen volledige rekenschap kunnen afleggen over de honderdduizenden wapens die ze zelf in het land hebben gebracht. Afgelopen maand klaagde Turkije erover dat separatistische Koerdische guerrilla's voor acties over de grens kwamen vanuit Noord-Irak met wapens die de VS oorspronkelijk aan de Iraakse veiligheidstroepen hadden gegeven.
 
Herald Sun (Australië), 1 augustus 2007
 

 
Afghaanse veiligheidsdienst foltert gevangenen
 
Gevangenen die door de internationale ISAF-troepen in Afghanistan worden overgedragen aan de lokale veiligheidsdienst NDS (National Department of Security) worden deels zwaar mishandeld en gefolterd. De uitlevering vindt plaats op basis van overeenkomsten die door een aantal ISAF-landen zoals Noorwegen, Denemarken, Groot-Brittannië, Canada en Nederland de laatste maanden met Kaboel hebben afgesloten. In de overeenkomsten is sprake van een humane en door mensenrechtenorganisaties gecontroleerde behandeling van de gevangenen. De praktijk lijkt hiermee in krasse tegenspraak te zijn. Dit blijkt uit een intern bericht van Noorse diplomaten in Kabul waaruit de linkse Oslose krant Klassekampen afgelopen vrijdag citeerde. Letterlijk staat er in het bericht: "Onze speciale aandacht werd gevestigd door de omvang van de mishandelingen en foltering die van Afghaanse zijde, met name door de veiligheidsdienst NDS, worden ingezet, als door de internationale troepenmacht gemaakte gevangenen aan hun worden overgedragen. Dit is een zeer ernstige zaak, die de ambassade in nauwe samenwerking met de ambassades van andere landen verder zal volgen." De echtheid van het document is inmiddels door Oslo officieel bevestigd.
 
De Noorse afdeling van Amnesty International eist nu dat er met onmiddellijke ingang door Noorse ISAF-troepen geen gevangenen meer aan de NDS worden overgeleverd. In Denemarken heeft de politieke oppositie kritiek geleverd op het feit dat Kopenhagen geen informatie verstrekt heeft over de feitelijke behandeling van de gevangenen, hoewel dit thema volgens Oslo onder diplomaten uit de NAVO-landen al langere tijd onderwerp van discussie is.
 
Die Tageszeitung (BRD), 30 juli 2007
 

 
Iraakse vakbonden beloven 'muiterij' over oliewet
 
De Iraakse vakbeweging zegt dat de ontwerp oliewet een bedreiging is voor de verworvenheden van de bevolking en dreigt met 'muiterij' als het parlement de wet goedkeurt. Subhi al-Badri, voorzitter van de Iraakse federatie van vakverenigingen, sprak in een interview met al-Sharqiyah TV (gemeld in Middle East Economic Survey) met name over de nationalisatie van de Iraakse oliesector. Irak heeft 115 miljard vaten olie in de grond zitten, de derde reserve ter wereld qua omvang, en zou meer dan 2 miljoen vaten per dag kunnen produceren. Het wetsontwerp voorziet in buitenlandse toegang tot de olievoorraad via investeringen, maar daarmee wordt voor de bonden een rode lijn overschreden. Ook in het verleden hebben ze gedreigd met staking en maakten dat afgelopen maand nog waar. Ze zeggen de steun te hebben van arbeiders in alle andere sectoren.
 
Badri: "Als het Iraakse parlement deze wet goedkeurt zullen we een muiterij organiseren. Deze wet is een bom die iedereen kan doden. De Iraakse olie behoort aan niemand afzonderlijk toe. Hij behoort toe aan alle toekomstige generaties." De wet is vastgelopen in onderhandelingen tussen diverse partijen die hetzij een sterke lokale of regionale controle over de oliesector willen, of een sterke controle door de federale overheid.
 
United Press International (VS), 20 juli 2007
 

Onvertaalde berichten:

VS gebruikt tactieken Koude Oorlog tegen Iran
Washington heeft zijn eerste team, minister van Defensie Robert Gates en minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice, naar het Midden-Oosten gestuurd. Voor het oog om het vredesproces een flinke duw te geven, maar in werkelijkheid in de rol van wapenhandelaar.
Asia Times (Hong Kong), 3 augustus 2007
 
De Iraanse aanslag die geen Iraanse aanslag was
Op 2 en 3 juli kwamen onder andere de New York Times en Associated Press met sensationele berichten die meldden dat óf Iraniërs óf Iraanse agenten een belangrijke rol hadden gespeeld in het plannen van de operatie in Karbala, Irak, die afgelopen januari aan vijf Amerikaanse soldaten het leven kostte.
The American Prospect (VS), 2 augustus 2007
 
Bezetting is makkelijker vanuit de lucht
Veel Irakezen geloven dat de dramatische escalatie in het Amerikaanse gebruik van luchtaanvallen een teken is dat de bezettingstroepen op de grond verslagen zijn.
Inter Press Service (Int.), 31 juli 2007
 
De prijs van "volhouden" in Irak
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een wet aangenomen die het ministerie van Defensie verbiedt om enige militaire installatie of basis te bouwen die kan dienen als permanente standplaats voor Amerikaanse troepen in Irak. Soortgelijke verboden zijn ook al eerder uitgevaardigd. Dus wat is het ministerie nu precies in Irak aan het bouwen met de miljarden aan bouwfondsen die het de afgelopen vijf jaar ontvangen heeft?
Washington Post (VS), 30 juli 2007
 
Wanneer is een per ongeluk gedode burger geen ongeluk?
In Irak en Afghanistan heeft het Amerikaanse leger regels voor het doden van burgers. Wat feitelijk betekent dat het doden van burgers legaal kan zijn. En wat ook betekent dat een of ander onbekend percentage van het gedode burgers bij luchtaanvallen in Irak en Afghanistan niet per ongeluk gedood wordt.
Salon.com (VS), 30 juli 2007
 
Een op zeven Irakezen maakt deel uit van vloedgolf aan vluchtelingen
Tweeduizend Irakezen ontvluchten iedere dag hun huis. Het is de grootste uittocht van mensen die het Midden-Oosten ooit gezien heeft en stelt alles dat we in Europa hebben gezien sinds de Tweede Wereldoorlog in de schaduw.
The Independent (GB), 30 juli 2007
 
Rol Britse geheime dienst in martelvlucht
Een Irakees die een essentiële bron van inlichtingen was voor de Britse geheime dienst MI5 heeft het eerste verslag van binnenuit gegeven dat tot dusver ooit gegeven is over de praktijk van "extraordinary rendition". Hij werd opgepakt door de CIA en met medeweten van MI5 afgevoerd in een illegale "martelvlucht".
The Observer (GB), 29 juli 2007
 
Eerste poging Taliban om luchtdoelraket te gebruiken mislukt, maar blijft zorgwekkend
Taliban-militanten hebben voor de eerste keer een warmtegevoelige luchtdoelraket gebruikt om een westers vliegtuig aan te vallen boven Afghanistan, aldus militaire bronnen.
Daily Telegraph (GB), 29 juli 2007
 
Israël verwelkomt stijging Amerikaanse wapenhulp
De Israëlische premier Ehud Olmert heeft bevestigd dat de VS van plan is om de militaire hulp aan Israël in aanzienlijke mate te verhogen.
BBC News (GB), 27 juli 2007
 
Bereidt VS aanval op Pakistan voor?
De regering-Bush bereidt zich wellicht voor op een aanval op zijn oude bondgenoot Pakistan. Washington geeft dit land de schuld voor zijn vernederende falen om al Qaida te verpletteren, zijn ongrijpbare leiders te vangen, of de verzetsgroepen van de Taliban in Afghanistan te verslaan.
Eric Margolis in Information Clearing House (VS), 25 juli 2007
 
Iraakse vrouwen steeds vaker doelwit van geweld
Haifaa Nour, de 33-jarige voorzitter van de Vrijheidsorganisatie voor Vrouwen, één van de weinige vrouwenrechtenorganisaties in Irak, zegt dat de dreigbrieven die ze recentelijk ontvangen heeft haar niet ervan weerhouden om haar werk te doen - al kan het haar het leven kosten. Maar ze geeft toe dat de risico's voor vrouwelijke activisten die humanitair werk doen met de dag toenemen.
AlterNet (VS), 25 juli 2007
 
De genegeerde burgerdoden van Afghanistan
Bijna zes jaar geleden werd het Talibanregime in Afghanistan omvergeworpen door de VS en zijn bondgenoten. Gedurende de hele oorlog is er echter weinig aandacht besteed - noch vanuit de regering noch vanuit waakhond-groepen - aan de prijs die de burgerbevolking van Afghanistan hiervoor betaalt.
Eliza Szabo in Counterpunch (VS), 20 juli 2007
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |