menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 34, 2007
20 augustus

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Troepen in Afghanistan 'stevenen af op mislukking'
 
Volgens een vooraanstaande Australische defensie-expert zullen de 1000 Australische militairen, die in Afghanistan hun leven wagen, er niet in slagen het land veiliger te maken of het wereldwijde terrorisme te doen afnemen. Professor Hugh White, hoofd van het Strategic and Defence Studies Centre van de Australian National University evalueert deze week in een vernietigend artikel in ANU Reporter de "futiele goede bedoelingen" van de rol van de Australische strijdkrachten (ADF) in Afghanistan. Hij constateert dat er "weinig of niets zal zijn bereikt" als onze troepen zijn teruggekeerd. White vraagt zich af waarom Australische levens op het spel worden gezet, terwijl er geen enkele reden is om aan te nemen dat het werk van het wederopbouwteam in de provincie Uruzgan ook maar enig verschil zal uitmaken. "Zal het leven van de bevolking van Uruzgan van karakter veranderen door het loodgieterswerk aan een ziekenhuis of een cursus meubelmaken van vier weken die wordt gegeven door zwaarbewapende ongelovigen? Spijtig genoeg zal de missie van het ADF in Tarin Kowt vrijwel zeker mislukken."
 
White zegt dat sommige mensen beweren dat de AustraliŽrs daar niet zijn om de Afghanen te helpen maar om het terrorisme te bestijden. "Maar als dat waar is stevenen we ook af op een mislukking, omdat we dan in het verkeerde land aan het vechten zijn - het epicentrum van het extremistische terrorisme is nu in Pakistan."
 
The Age (AustraliŽ), 13 augustus 2007
 

 
Britse kritiek op boycot Hamas
 
Een onderzoeksrapport van het Britse parlement heeft felle kritiek op de weigering van Engeland en de Europese Unie om zaken te doen met Hamas in de Palestijnse gebieden. De commissie van buitenlandse zaken van het Lagerhuis vindt dat de internationale gemeenschap mede verantwoordelijk is voor de gewelddadigheden die in juni uitbraken tussen activisten van Fatah en Hamas in de strook van Gaza. Het isoleren van Hamas, ook nadat ze in februari hadden ingestemd met de vorming van een regering van nationale eenheid met Fatah, is "contraproductief' geweest en de weigering van de EU om rechtstreekse hulp te verlenen aan de Palestijnse Autoriteit "zeer schadelijk", zo concludeert het rapport.
 
De commissie, waarin alle partijen vertegenwoordigd zijn, beveelt de regering aan "met spoed na te gaan denken over manieren om in politiek contact te komen met gematigde elementen binnen Hamas. Bovendien zou elke poging van de internationale gemeenschap om Gaza, dat sinds juni door Hamas wordt gecontroleerd, te negeren en "uitsluitend een West Bank politiek" door te zetten "her risico oplevert het vredesproces verder te schaden."
 
Financial Times (GB), 12 augustus 2007
 

 
Spoedonderzoek VS naar Pakistaanse kernwapens
 
Functionarissen van de militaire inlichtingendienst van de VS zijn bezig met een urgent evaluerend onderzoek, hoe veilig de Pakistaanse kernwapens zijn in het geval dat president generaal Musharraf wordt vervangen als de nationale leider. Een belangrijke kwestie is wie de controle zou hebben over de Pakistaanse kernwapens na een machtsgreep. Drie onafhankelijke bronnen, waaronder officieren en analisten van inlichtingendiensten hebben dit bericht bij CNN bevestigd, zij het op basis van anonimiteit. De appreciatie is onderdeel van een veel bredere analyse van de Pakistaanse militaire en veiligheidssituatie, die onder meer plaatsvindt op basis van de mogelijkheid dat Musharraf alsnog de noodtoestand uitroept in het zicht van toenemende binnenlandse oppositie. De VS hebben sterke druk op hem uitgeoefend dit niet te doen. Maar de analisten van de VS kijken naar recente Pakistaanse troepenbewegingen om te zien of er enige aanwijzing is of er noodmaatregelen op til zijn. Zo is de laatste weken gezien dat een groot aantal troepen de regio Kasjmir hebben verlaten en zijn verplaatst naar de stamlanden langs de Afghaanse grens.
 
De VS zou de locaties van de Pakistaanse kernwapens precies kennen. Maar de hamvraag is wat er met die wapens gaat gebeuren in het geval Musharraf wordt afgezet of gedood. Er is een groeiend besef dat Musharrafs controle zich beperkt tot enkele topcommandanten en onderdelen. Men vraagt zich af of hij zich op den duur zal kunnen handhaven.
 
CNN (VS), 10 augustus 2007
 

Onvertaalde berichten:

De wapenbazaar van Irak
Hoe vuurwapens, oorspronkelijk bedoeld voor Iraakse veiligheidstroepen, in handen komen van extremisten in de hele regio.
Newsweek (VS), 20 augustus 2007
 
"Terrorist"-etiket betekent aanloop tot Amerikaanse aanval op Iran, menen experts
Een Amerikaanse beslissing om de Revolutionaire Garde van Iran aan te merken als buitenlandse terreurorganisatie heeft voedsel gegeven aan speculaties dat het Witte Huis bezig is om de fundamenten te leggen voor luchtaanvallen tegen de Islamitische natie vůůr het einde van de ambtstermijn van president Bush.
The Ottawa Citizen (Can.), 16 augustus 2007
 
De grote zwendel van het Midden-Oosten vredesproces
s Toen Ehud Olmert en George W.Bush elkaar in juni ontmoetten in het Witte Huis kwamen ze tot de conclusie dat de isolatie van Hamas in Gaza hun de kans gaf om ruimhartige concessies te doen aan de Palestijnse president Mahmoud Abbas, en hem zo de geloofwaardigheid te geven die hij bij het Palestijnse volk nodig heeft om de overhand te krijgen over Hamas.
London Review of Books (GB), 16 augustus 2007
 
Britse gevechtstorepen voelen zich in de steek gelaten
De Britse regering schiet tekort in haar historische zorgplicht voor troepen in de frontlinie die hun levens op het spel zetten in Irak en Afghanistan, zo zeggen welzijnsorganisaties binnen de Britse strijdkrachten.
The Guardian (GB), 15 augustus 2007
 
EthiopiŽ beschuldigd van gebruik brandbommen in bezetting van SomaliŽ
Een nieuw rapport van VN-wapenrapporteurs beschuldigd het Ethiopische leger van het gebruik van illegale fosforbommen tijdens de door de VS gesteunde bezetting van SomaliŽ.
World Socialist Web Site (Int.), 13 augustus 2007
 
De geheime gevangenissen van de CIA
In maart kreeg Marianne Pearl, de weduwe van de vermoorde journalist Daniel Pearl, een telefoontje van de Amerikaanse minister van Justitie Gonzales. Gonzales liet haar weten dat hij goed nieuws had: een terrorist in Amerikaanse gevangenschap - Khalid Sheikh Mohammed, de al-Qaidaleider die de architect was van de aanslagen van 11 september - had bekend dat hij haar echtgenoot gedood had. Maar een verrassend groot aantal mensen met kennis van de zaak blijken Mohammed's bekentenis twijfelachtig te vinden.
The New Yorker (VS), 13 augustus 2007
 
Midden-Oosten kijkt al vooruit naar vertrek Bush
"Gaza zal twee jaar lang nog meer moeten lijden", zegt Dr. Eyad Sarraj, een Palestijnse mensenrechtenactivist en de psychiater die het systeem voor geestelijkse gezondheidszorg in Gaza opgezet heeft. Dan, zegt hij, zijn president Bush en zijn adviseurs vertrokken. Een nieuwe Amerikaanse regering zal met Hamas gaan praten, en de Israeli's ook.
McClatchy Newspapers (VS), 13 augustus 2007
 
Taliban blijven Amerikaanse aanval stap voor
De drie dagen durende vredesjirga in Afghanistan moest gevolgd worden door militaire aanvallen op bases van militanten in Pakistan, door Pakistaanse troepen in samenwerking met de VS of zelfs door alleen Amerikaanse troepen. Het probleem is dat de bases die de VS zo zorgvuldig had geÔdentificeerd al niet meer bestaan.
Asia Times (Hong Kong), 11 augustus 2007
 
Britse kritiek op Amerikaanse luchtaanvallen in Afghaanse regio
Een hooggeplaatste Britse bevelhebber in zuidelijk Afghanistan heeft in de afgelopen weken gezegd dat hij gevraagd heeft om het vertrek van de Amerikaanse Special Forces uit zijn operatiegebied. Het hoge aantal burgerslachtoffers dat door hen veroorzaakt werd maakte het moeilijk om de steun van de plaatselijke bevolking te verwerven.
New York Times (VS), 9 augustus 2007
 
Cheney dringt aan op aanval op Iran
President Bush heeft Iran ervan beschuldigt dat het land nog steeds opstandelingen in Irak bewapent en traint, en heeft met actie gedreigd als dit doorgaat. De regering-Bush is begonnen met een klaarblijkelijk gecoŲrdineerde campagne om een groter deel van de problemen in Irak aan Iran toe te schrijven.
McClatchy Newspapers (VS), 9 augustus 2007
 
Tehranophobia
Op 6 augustus was de Iranofobie van de Amerikaanse president Bush opnieuw te bewonderen. De gelegenheid was de gezamenlijke persconferentie die hij gaf op zijn vakantieverblijf in Camp David samen met de Afghaanse president Karzai.
Dilip Hiro in The Guardian (GB), 9 augustus 2007
 
"Keerpunt" van Anbar ondermijnt grondreden oorlog
Door het verwelkomen van wat hij noemt een "bijna adembenemend" keerpunt in de provincie Anbar als een triomf voor zijn nieuwe strategie in Irak heeft generaal David Petraeus geprobeerd een gunstige draai geprobeerd te geven aan het verzwakken van al-Qaida in de provincie. Maar hij spreekt dan wel over een ontwikkeling die in feite een ondergraving is van de centrale grondreden voor voortdurende Amerikaanse bezetting van Irak.
Inter Press Service (Int.), 9 augustus 2007
 
Spreken over overwinning in Afghanistan vraagt om hersenloos optimisme
De oorlog tegen de Taliban is deel van een post-imperialistische stuiptrekking. Hoe langer ze gevoerd wordt, hoe ernstiger de gevolgen van de oorlog zullen zijn.
The Guardian (GB), 8 augustus 2007
 
Waarom de "surge" mislukt is
De oorlog in Irak is deze zomer een veelbetekenend maar weinig opgemerkt punt gepasseerd. Het conflict waarvan president Bush op 1 mei 2003 aankondigde dat het voorbij was, is nu al langer aan de gang dan de Eerste Wereldoorlog. Net als dat grote conflict van bijna een eeuw geleden is de Iraakse oorlog gemarkeerd door herhaalde beweringen dat er voortgang is geboekt en dat er een beslissende doorbraak aan zit te komen.
Counterpunch (VS), 7 augustus 2007
 
Waarom Saudi-ArabiŽ? En waarom nķ?
De kop luidde: "Plan voor nieuwe Amerikaanse wapenverkopen aan bondgenoten in Golfregio". Op zich niets verbazingwekkends. Maar de verrassing zat in twee details in de onderkop. De voornaamste ontvanger van de gulheid van Uncle Sam was Saudi-ArabiŽ, en de verkopen gingen over een bedrag van 20 miljard dollar.
Foreign Policy In Focus (VS), 6 augustus 2007
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |